Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο σαμποτέρ της αυτοπεποίθησής σου.
-Πώς η δημιουργικότητα μπορεί να σε βοηθήσει.


Ξέρεις ποιο είναι το νούμερο ένα όπλο για επιτυχία, για καλύτερες σχέσεις, για μεγαλύτερη χαρά στη ζωή σου και για πραγματοποίηση των ονείρων σου; Η αυτοπεποίθηση!

Η αυτοπεποίθηση θα σε κάνει να κυνηγήσεις το όνειρο, να πετύχεις τον στόχο σου, να απολαύσεις την επιτυχία σου, αλλά και να διαχειριστείς την αποτυχία. Η αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να βγεις από το comfort zone, να διευρύνεις τα όρια των δυνατοτήτων σου, να δημιουργήσεις με χαρά και πάθος, να έχεις ενέργεια, να ελέγχεις τα γεγονότα και τα συναισθήματά σου. Η αυτοπεποίθηση θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καταστάσεις, να δείξεις τις ικανότητές σου και να μην αδικήσεις τον εαυτό σου.

Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξεις προσωπικότητα. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται σε κάθε ηλικία. Αρκεί να θελήσεις να εξελίξεις και καλλιεργήσεις τις δεξιότητες που ήδη έχεις. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα χτίσεις αυτοπεποίθηση.

Τα έξυπνα βήματα για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου

Δώσε έμφαση στην αυτογνωσία

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γνωρίσει και κατανοήσει τον εαυτό σου. Δούλεψε με τις αξίες σου και τις πεποιθήσεις σου. Σκέψου: Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις τις περιοριστικές σου πεποιθήσεις (αυτές που σε κρατάνε πίσω) ενδυναμωτικές;

Δώσε στον εαυτό σου θετικά ερεθίσματα

Κι αφού διώξεις τις περιοριστικές πεποιθήσεις, φρόντισε για την τροφή που θα δίνεις από εδώ και πέρα στο υποσυνείδητο σου γιατί θα γίνουν οι νέες πεποιθήσεις σου. Γι’ αυτό φρόντισε την προσωπική σου ανάπτυξη: διάβασε, ενημερώσου, καλλιέργησε δεξιότητες.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Δείξε ευγνωμοσύνη γι αυτά που έχεις και για όσα έχεις καταφέρεις. Μην παραπονιέσαι γι΄αυτά που δεν έχεις, ούτε να προσδιορίζεις τον εαυτό σου με βάση τα επιτεύγματα ή τη θέση των άλλων που μπορεί να είναι καλύτερη από τη δική σου.

Απόλυσε τον σαμποτέρ

Ο μικρός σαμποτέρ (ο ανασφαλής σου εαυτός) που δε σε αφήνει να προχωρήσεις μπορστά και να αλλάξεις. Διώξε τον ή κάνε τον απλό σύμβουλο όχι αφεντικό. Βρες τον αυθεντικό σου εαυτό, ώστε να μη συγκρούονται οι δύο σου εαυτοί.

Γνώρισε καλύτερα τον θετικό σου εαυτό

Δηλαδή βρες τα θετικά σου στοιχεία, συνειδητοποίησε ποια είναι, ενίσχυσέ τα και αξιοποίησε τα! Σκέψου ποια θετικά στοιχεία σου πρέπει να ενισχύσεις περισσότερο;

Καλλιέργησε δεξιότητες

Επιδίωξε την αυτορρύθμιση συναισθημάτων και συμπεριφοράς, τον αυτοσεβασμό, την ψυχική ανθεκτικότητα και θετική σκέψη.

Διώξε τους φόβους σου

Αναγνώρισε και δούλεψε με τους φόβους που σε κρατάνε πίσω: φόβο απόρριψης, φόβο κριτικής, φόβο αποτυχίας, φόβο αλλαγής, φόβο έκθεσης στο κοινό. Μην θάβεις αυτούς τους φόβους γιατί δεν εξαφανίζονται. Χτυπούν εκεί που δεν το περιμένεις.

Βγάλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου

Είναι όλοι εκείνοι που σου τρώνε την ενέργεια και σαμποτάρουν την αυτοπεποίθησή σου.

Θέσε δημιουργικούς στόχους

Οι δημιουργικοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό άφησε την δημιουργικότητά σου να εκφραστεί.

Περιποιήσου τον εαυτό σου

Φρόντισε την εμφάνισή σου και την υγεία σου και θα νιώσεις αμέσως να παίρνεις τα πάνω σου. Φρόντισε να έχεις θετικά ερεθίσματα γιατί έτσι δημιουργούνται θετικές συνάψεις νευρώνων στον εγκέφαλό σου και είναι πιο πιθανό να νιώσεις συναισθήματα χαράς που θα φέρουν αισιοδοξία στη ζωή σου. Και η αισιοδοξία είναι δύναμη, δύναμη ψυχής, δύναμη του νου και αυτό είναι το ζητούμενο.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Τελικά Φοβάσαι Την Αλλαγή;

Η Τύχη Είναι Στη Σκέψη Σου

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.