Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Με τι μοιάζει η διαδικασία της ύπνωσης.
– Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να το κάνεις μόνος σου. 


Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι η πίεση στο γραφείο είναι τεράστια. Ή ότι οι μπαταρίες σου έχουν πέσει σε βαθμό που δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς σε αυτό που χρειάζεται να ολοκληρώσεις. Ή νιώθεις τα συναισθήματα σου να απορρυθμίζονται λόγω ενός διαπληκτισμού ή μιας άδικης παρατήρησης. Αυτό που χρειάζεσαι εκείνη την ώρα είναι ένα διάλειμμα με πραγματικά ευεργετικά για σένα αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάτι που μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Η Αυτο-Ύπνωση.

Ξέρεις όμως τι ακριβώς είναι η Αυτο-Ύπνωση;

Η ύπνωση είναι μια φυσική κατάσταση του νου, παρόμοια με όταν ονειροπολείς ή όταν έχεις απορροφηθεί σε ένα βιβλίο. Σου συμβαίνει συχνά καθημερινά χωρίς να το συνειδητοποιήσεις τις περισσότερες φορές. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να μάθεις να μπαίνεις σε αυτήν την κατάσταση από μόνος σου όποτε το θες, με στόχο όχι μόνο τη βαθιά χαλάρωση ή αποσυμπίεση, αλλά και την ενίσχυση της προσπάθειάς σου στην εκπλήρωση ενός στόχου. Την πρώτη φορά μπορείς να δοκιμάσεις την Αυτο-Ύπνωση στην άνεση του σπιτιού σου. Αργότερα, όμως, όταν αποκτήσεις άνεση, μπορείς να εξασκείσαι και στο γραφείο σου σε κάποιο διάλειμμα. Κάθε άνθρωπος μπορεί να τελειοποιήσει την τεχνική της Αυτο-Ύπνωσης και να ωφεληθεί από αυτή, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι εξάσκηση και αφοσίωση. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει να κατακτήσεις την ικανότητα Αυτό-Ύπνωσης είναι παρακάτω βήματα:

Αυτο-‘Υπνωση Με 7 βήματα

1.Αναγνώρισε ποια είναι η πρόθεσή σου

Θες να τη δοκιμάσεις για να αλλάξεις μία συνήθεια; Μια συμπεριφορά; Να βάλεις ένα στόχο; Ή απλά για να διώξεις τον πανικό, να χαλαρώσεις και να αποφορτιστείς; Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρος σχετικά με την πρόθεσή σου και το λόγο για τον οποίο κάνεις αυτο-ύπνωση. Γράψ’το σε ένα χαρτί και διάβασέ το δυνατά. Έτσι βοηθάς το υποσυνείδητο να αρχίζει να προετοιμάζεται.

2.Περιόρισε όλους τους περισπασμούς

Κλείσε τηλέφωνα και απομακρύνσου από κάθε συσκευή ψηφιακής τεχνολογίας. Προσπάθησε να καθίσεις κάπου όσο το δυνατόν πιο άνετα και αναπαυτικά. Στη συνέχεια…

3.Εστίασε σε ένα σημείο

Συνήθως στα σεμινάρια αυτο-ύπνωσης που εισηγούμαι ζωγραφίζω μια μαύρη βούλα την οποία τοποθετώ στον απέναντι τοίχο ή στο ταβάνι, λίγο πιο πάνω από το ύψος των ματιών. Άρχισε να κοιτάζεις το σημείο αυτό, παρατεταμένα, χωρίς να ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρά σου και χωρίς να κουνάς το σώμα σου.

4.Ξεκίνα να αναπνέεις

Μόλις τα βλέφαρα αρχίζουν να πεταρίζουν ελαφρώς, πάρε μια αργή και βαθιά εισπνοή, κράτα την για λίγο και έκπνευσε από το στόμα, αργά και απολαυστικά. Σε κάθε εκπνοή νιώσε όλη την ένταση, όλο το άγχος και κάθε ένταση να φεύγει από το σώμα σου. Πάρε μία βαθύτερη ακόμα εισπνοή και έκπνευσε σε διπλάσιο χρόνο. Στη συνέχεια, πάρε μία τρίτη και ακόμα βαθύτερη εισπνοή, κράτησέ την λίγο περισσότερο και καθώς εκπνέεις κλείσε τα βλέφαρά σου επιτρέποντας σε όλο σου το σώμα να χαλαρώσει από το κεφάλι έως τα πόδια.

5.Νιώσε το σώμα σου να χαλαρώνει

Πιο συγκεκριμένα, θα νιώσεις σαν το σώμα σου να το σκεπάζει μία μαλακή και ζεστή κουβέρτα χαλάρωσης.

6.Φτιάξε μια εικόνα με το νου σου

Όταν νιώσεις γαλήνη και χαλάρωση, είναι η ώρα που μπορείς να εμβαθύνεις με την βοήθεια κάποιου οραματισμού. Φαντάσου τον εαυτό σου να κατεβαίνει μία σκάλα με 10 σκαλοπάτια. Καθώς κατεβαίνεις, μέτρα από το 1 έως το 10, κάθε σκαλί και ένας αριθμός. Με κάθε αριθμό που μετράς (και σκαλί που κατεβαίνεις) θα νιώσεις ότι χαλαρώνεις όλο και περισσότερο.

7.Εστίασε στην αλλαγή που θέλεις

Ένας τρόπος είναι να επαναλαμβάνεις την αρχική σου πρόθεση με μία σειρά δηλώσεων σε ενεστώτα που θα είναι θετικές υποβολές για σένα. Εάν ο στόχος σου είναι να λύσεις ένα πρόβλημα, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις και τον οραματισμό σε αυτό το σημείο. Να θυμάσαι ότι σε κατάσταση ύπνωσης ο συνειδητός κριτικός νους έχει σιγήσει για λίγο και ανοίγει η πόρτα για τον υποσυνείδητο νου. Η δεκτικότητα είναι μεγαλύτερη και η αλλαγή επιτυγχάνεται από μέσα προς τα έξω.

Ώρα να επανέλθεις

Για να το κάνεις, μπορείς να μετρήσεις ανάστροφα από το 10 στο 1, λέγοντας στον εαυτό σου ότι όταν φτάσεις στον αριθμό 1, θα επανέλθεις σε πλήρη εγρήγορση. Στην αρχή μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο ξυπνητήρι. Ακόμη και αν αποκοιμηθείς, είναι σίγουρο ότι θα επανέλθεις την ώρα που θέλεις. Στην πορεία θα διαπιστώσεις ότι θα μπορείς να έχεις συνείδηση ακόμα και σε βαθιά χαλάρωση και ότι θα μπορείς να επανέρχεσαι εύκολα και με φυσικό τρόπο.

Τι να θυμάσαι

Για να κατακτήσεις και τελειοποιήσεις την ικανότητα της Αυτο-Ύπνωσης χρειάζεσαι εξάσκηση. Ξεκίνα με 15 λεπτά εξάσκηση κάθε μέρα. Με την συνεχή εξάσκηση θα διαπιστώσεις ότι θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη η διαδικασία για να εισέλθεις σε κατάσταση ύπνωσης. Θα μπορείς να πετυχαίνεις μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, νοητικής και σωματικής όποτε θέλεις και όπου θες -ακόμα και στο γραφείο- πράγμα που θα σε βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες, στη στοχοθεσία και σε πολλά άλλα.

Διάβασε ακόμα:

7 Βήματα Για Να Αυξήσεις Την Αυτοπεποίθησή Σου Με Αυτο-Ύπνωση

Βάλε Τον Διαλογισμό Στην Καθημερινότητά Σου Με 3 Απλούς Τρόπους

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.