Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της επανασύνδεσης.
-Τι μπορείς να κάνεις κάθε πρωί.


Οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα ενός υπαλλήλου να αποσυνδέεται και να αποφορτίζεται ψυχικά από τη δουλειά στις ώρες εκτός του εργασιακού ωραρίου είναι σημαντική για την ευεξία του, γιατί ενισχύει το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και μειώνει την επαγγελματική εξουθένωση. 

Αλλά μια νέα έρευνα στο Journal of Management που συνέγραψα μαζί με τους Sabine Sonnentag, Kathrin Eck, και Jana Kuhnel υποστηρίζει ότι και το αντίθετο είναι εξίσου σημαντικό: οι εργαζόμενοι που επανασυνδέονται ψυχικά με τη δουλειά το πρωί είναι πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά.

Πρέπει να σκεφτούμε πώς να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανασυνδεθούν ψυχικά με τη δουλειά στο ξεκίνημα της μέρας, ώστε να μπορούν να εντρυφήσουν στη δουλειά τους. Δεν αρκεί απλά να εμφανιστούν. 

Η έρευνα μας έδειξε ότι ο προγραμματισμός και η προετοιμασία για την ημέρα που έρχεται ενεργοποιεί τους στόχους της δουλειάς. Κατά τη διαδικασία της επανασύνδεσης, οι εργαζόμενοι σκέφτονται τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, τα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρωθούν, τυχόν προκλήσεις που θα προκύψουν, καθώς και την υποστήριξη και τους πόρους που θα χρειαστούν για πετύχουν τους στόχους τους. (Στην έρευνα συμμετείχαν 151 άτομα από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της ενέργειας, της δημόσιας διοίκησης, της πληροφορίας, της επικοινωνίας και της υγείας.) 

Μέσω της επανασύνδεσης, οι εργαζόμενοι μπορούν να ενεργοποιήσουν τους στόχους της δουλειάς, κάτι που τους επιτρέπει να είναι πιο συγκεντρωμένοι. Η αφοσίωση δίνει μια αίσθηση ενέργειας, απορρόφησης και εστίασης, που είναι όλα πολύ σημαντικά κίνητρα και μεταφράζονται σε θετικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζομένους, όσο και τους οργανισμούς. Όταν επανασυνδέονται, οι εργαζόμενοι είναι πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά, πιο συγκεντρωμένοι, απολαμβάνουν περισσότερο τις αρμοδιότητές τους, έχουν καλύτερη απόδοση και βοηθούν τους άλλους. 

Μάθε πώς εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να ενισχύσουν την επανασύνδεση: 

Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι για να επανασυνδεθούν στο ξεκίνημα της μέρας 

Οι εργαζόμενοι μπορούν να σκεφτούν συγκεκριμένα καθήκοντα, που πρέπει να ολοκληρωθούν, κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος ή στο ντους, να φανταστούν τη συζήτηση με έναν ανώτερο όσο πηγαίνουν στο γραφείο ή να τσεκάρουν τη λίστα με τις υποχρεώσεις τους, όσο περιμένουν να πάρουν τον καφέ τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να βοηθήσουν τους εργαζομένους να αρχίσουν ομαλά τη μέρα τους 

Θα μπορούσαν να τους δώσουν μερικά λεπτά στην αρχή της μέρας, να κάνουν μια συζήτηση προγραμματισμού σχετικά με τη μέρα που ακολουθεί, να τους ενθαρρύνουν να βάλουν σε προτεραιότητα τους πιο σημαντικούς στόχους ή ακόμα να τους προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία να ολοκληρώσουν ορισμένα καθήκοντα.

Διάβασε ακόμα:

3 Απροσδόκητα πράγματα που μας κάνουν πιο επιτυχημένους στη δουλειά

Πώς να παραμείνεις αποδοτικός, όταν είσαι αντιμέτωπος με το φόβο του κορονοϊού

Author(s)

  • Charlotte Fritz, PhD

    Επίκουρη Καθηγήτρια Οργανωσιακής Ψυχολογίας

    Η Charlotte Fritz, PhD είναι επίκουρη καθηγήτρια Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Portland State University.