Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες δεξιότητες είναι πιο εύκολο να αποκτήσουμε.
-Τι ποσοστό των ανθρώπων χρειάζεται να αποκτήσει νέες δεξιότητες.


Το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες μέχρι το 2025, καθώς η χρήση της τεχνολογίας αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα Future of Jobs Report από το World Economic Forum. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων θα χρειαστεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η αυξημένη αυτοματοποίηση στην εργασία θα αρχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

Αυτό υποστηρίζει η τρίτη έκδοση του Future of Jobs Report από το World Economic Forum, που χαρτογραφεί τις δουλειές και τις δεξιότητες του μέλλοντος, προσδιορίζοντας την ταχύτητα της αλλαγής και την κατεύθυνση της μετατόπισης. Αλλά η τεχνολογική εξέλιξη που μεταμορφώνει την εργασία είναι αυτή που μπορεί επίσης να τις δημιουργήσει και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. 

“Έχουμε τα εργαλεία στη διάθεσή μας. Η τεχνολογική καινοτομία που καθορίζει την εποχή μας μπορεί να αξιοποιηθεί για να ξεκλειδώσει τις ανθρώπινες δυνατότητες,” υποστηρίζει ο ιδρυτής και πρόεδρος του World Economic Forum, ο Καθηγητής Klaus Schwab. “Διαθέτουμε όλα τα μέσα για να εκπαιδεύσουμε και να εξελίξουμε τα άτομα σε μεγάλους αριθμούς, να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δίκτυα ασφαλείας, που προστατεύουν τους εκτοπισμένους εργαζομένους και να δημιουργήσουμε χάρτες που κατευθύνουν αυτούς τους εργαζομένους προς τις δουλειές του μέλλοντος, όπου θα μπορούν να ευημερήσουν.

Το Forum εκτιμά ότι μέχρι το 2025, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να έχουν εκτοπιστεί λόγω της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Αλλά ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, 97 εκατομμύρια, ίσως αναδυθούν, που θα είναι πιο προσαρμοσμένες στη νέα σχέση μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και αλγορίθμων. 

Οι 10 κορυφαίες δεξιότητες 

Η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας σημαίνει ότι οι δεξιότητες κάθε θέσης θα αλλάξουν τα επόμενα 5 χρόνια και το χάσμα στις δεξιότητες θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλο. Για τους εργαζομένους που θα παραμείνουν στη θέση τους, το ποσοστό των θεμελιωδών δεξιοτήτων που θα αλλάξουν μέχρι το 2025 είναι 40% και το 50% όλων των εργαζομένων θα χρειαστεί νέες δεξιότητες. Η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων βρίσκονται στην κορυφή των δεξιοτήτων που οι εργοδότες πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα επόμενα 5 χρόνια. Οι δεξιότητες που αναδύονται τα τελευταία χρόνια είναι η διαρκής μάθηση, η ανθεκτικότητα, η αντοχή στο στρες και η ευελιξία. 

Φέτος, δεδομένα από το LinkedIn και τη διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης επέτρεψαν στο Forum να προσδιορίσει με ασύγκριτη πιστότητα τα είδη των εξειδικευμένων δεξιοτήτων που χρειάζονται οι δουλειές του μέλλοντος και είναι σε αυξημένη ζήτηση σε πολλά νέα επαγγέλματα. Ανάμεσα σε αυτές τις καινοτόμες δεξιότητες είναι το product marketing, το digital marketing και το human computer interaction.

Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε τις νέες δεξιότητες;

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματικών ηγετών (94%) περιμένει οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες δουλεύοντας-μια μεγάλη αύξηση από το 65% το 2018. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα Future of Jobs εκτιμούν ότι περίπου το 40% των εργαζομένων θα αποκτήσει νέες δεξιότητες μέσα σε 6 μήνες, αλλά αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος στη βιομηχανία της κατανάλωσης και της υγείας και υγειονομικής περίθαλψης. Στον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας, το ποσοστό των εργαζομένων που μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες μέσα σε 6 μήνες είναι μικρότερο, γιατί θα χρειαστούν πιο εντατικά προγράμματα. Η εκπαίδευση θα παρέχεται εσωτερικά, σύμφωνα με το 39% των εργοδοτών. Αλλά, όπως τόνισε ο καθηγητής Schwab, αυτό θα συμπληρώνεται από διαδικτυακές πλατφόρμες εκπαίδευσης (16% της εκπαίδευσης)  και από εξωτερικούς συμβούλους (11% της εκπαίδευσης).

Η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση της διαδικτυακής εκμάθησης. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου φέτος, η Coursera παρατήρησε μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν ευκαιρίες μόνοι τους.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι χρειάζονται μόλις 1-2 μήνες για να αποκτήσει κανείς μερικές από τις κορυφαίες δεξιότητες στο content writing, τις πωλήσεις και το marketing. Χρειάζονται μόνο 2-3 μήνες ώστε οι εκπαιδευόμενοι να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο product development και στα data και το AI. Ακόμα, ένα 4μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διεκδικήσουν θέσεις πληροφορικής και μηχανικής.

Αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι παρόλο που η απόκτηση μιας νέας δεξιότητας είναι εφικτή λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών, τα άτομα θα χρειαστούν, επίσης, χρόνο και χρήματα για να αξιοποιήσουν τέτοιες ευκαιρίες, σημειώνει η έρευνα.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για την κοινωνική απόσταση και την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια του κορονοϊού

Καθημερινά σύντομα meetings, εβδομαδιαία meetings, ή καθόλου meetings;