Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πραγματικά σου συμβαίνει και δεν ξυπνάς με όρεξη.
-Τι είναι το «Good Morning Attitude» και πώς θα σε ωφελήσει.


Έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσεις και να νιώθεις «χαμένος»; Να μη θες να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, γιατί πιστεύεις πως δεν υπάρχει τίποτα αξιόλογο να σου προσφέρει η μέρα που μόλις ξεκίνησε;

Σε όλους έχει συμβεί… τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες περιόδους της ζωής μας. Και είναι λογικό, καθώς ζούμε σ’ έναν κόσμο που η πολυπλοκότητά του έχει τρομερή επίδραση πάνω μας.

Τι πραγματικά συμβαίνει;

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κουβαλάς εσύ και όλοι μας έναν εγκέφαλο χιλιάδων χρόνων, ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει χαρούμενο, αλλά για σε βοηθήσει να επιβιώσεις. Γι’ αυτό είναι μόνιμα ρυθμισμένος στο να αναζητά «τι δεν πάει καλά». 

Για να γίνεις χαρούμενος, ευτυχισμένος ή επιτυχημένος θα πρέπει να καθοδηγήσεις ο ίδιος τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται διαφορετικά.  Το μυαλό σου υπάρχει για να σε υπηρετεί, όχι για να διαπραγματεύεσαι μαζί του και στο τέλος να σε νικά. Εσύ διατάζεις, αυτό εκτελεί.

Όποτε αν θες να κάνεις μια αλλαγή ή μια βελτίωση, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μεταβάλλεις είναι το εσωτερικό «κομμάτι» σου. Πνευματικά και συναισθηματικά.

Τι μπορείς να κάνεις;

Υπάρχει ένας τρόπος για ν’ απαλλαγείς απ’ όσα αρνητικά σκέφτεσαι όταν ξυπνάς και να κάνεις τον εαυτό σου να νιώθει παντοδύναμος κάθε πρωί. Το μόνο που αρκεί είναι να δείξεις ενδιαφέρον σου για την αλλαγή της κατάστασής σου.

Πρόκειται για ένα ritual, ένα ολιγόλεπτο τελετουργικό, μια διαδικασία στην οποία αν υποβάλλεις τον εαυτό σου και την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, θα βγεις κερδισμένος, ισχυρότερος και γνώστης του εαυτού σου. 

Λέγεται «Good Morning Attitude» και θα σε ωφελήσει αρκετά στο να βάλεις σε τάξη τη ζωή και τις σκέψεις σου, ήδη από το πρώτο λεπτό της ημέρας. Ουσιαστικά το “Good Morning Attitude” έχει ως αποτέλεσμα να αφιερώνεις το 1% της ημέρας σου για να καθορίσεις το υπόλοιπο 99%.

Η διαδικασία διαρκεί δεκατέσσερα λεπτά, δηλαδή, αποτελεί πράγματι το 1% της ημέρας σου. Αν δεν έχεις δεκατέσσερα λεπτά για τον εαυτό σου και τη ζωή σου, τότε δεν έχεις ζωή.

Τρία λεπτά Ευγνωμοσύνης

Αφιέρωσε τα πρώτα τρία λεπτά για να σκεφτείς κάποια πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. 

Όχι απλή και τυπική ευγνωμοσύνη, αλλά βαθιά και ουσιαστική. Σίγουρα νιώθεις ευγνώμων που είσαι υγιής, που έχεις στέγη, τροφή, νερό και ένδυση. Αλλά, προχώρησε τη σκέψη σου σε αυτά που πραγματικά σε αγγίζουν και σε κάνουν να νιώθεις πραγματική ευγνωμοσύνη. Ποια είναι εκείνη η θαυμάσια στιγμή που έζησες και την ευχαριστήθηκες με όλη σου την ψυχή, τόσο που αν μπορούσες να επιλέξεις να τη ζήσεις ξανά και ξανά, θα το έκανες;  Ξεκινά απαντώντας στην ερώτηση: Γιατί νιώθεις ευγνώμων;

Νιώθω Ευγνώμων…  που έχω πραγματικούς φίλους στο πλευρό μου, που η οικογένειά μου είναι δεμένη και με στηρίζει σε κάθε μου βήμα, που γνώρισα αυτό το ξεχωριστό άτομο, που έζησα αυτή την εμπειρία, που βρέθηκα την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος, που έπαθα κι έμαθα, που έχω σκοπό και στόχους στη ζωή μου, που στην εργασία μου πηγαίνουν όλα από το καλό στο καλύτερο.

Το να νιώσεις ευγνωμοσύνη τα πρώτα λεπτά της ημέρας είναι τόσο σημαντικό, είναι γιατί η ευγνωμοσύνη αποτελεί το αντίδοτο ενάντια σε δύο συναισθήματα που κάνουν περίπλοκη τη ζωή των ανθρώπων: τον φόβο και τον θυμό. Όσο εξασκείς την Ευγνωμοσύνη, τόσο θα απαλείφεις τον Φόβο και τον Θυμό από μέσα σου. 

Σου υπενθυμίζω τη φράση του Tony Robbins : «Δεν γίνεται να είσαι ευγνώμων και να είσαι θυμωμένος την ίδια στιγμή. Επίσης, δεν γίνεται να νιώθεις φοβισμένος και ευγνώμων ταυτόχρονα»

Τρία λεπτά Αυτογνωσίας

Αφιέρωσε τα επόμενα τρία λεπτά στο να καθορίσεις «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ». Ποιος είσαι; Τι κάνεις στη ζωή σου; Τι έχεις καταφέρει; Τι έχεις πετύχει; Σε τι βαθμό σε εξυπηρετούν οι σχέσεις που έχεις με όσους είναι γύρω σου; Τι θεωρείς σημαντικό για σένα; Σε ποιον τομέα είσαι εξαιρετικός; 

Το να γνωρίζεις κάθε στιγμή ποιός είσαι ακριβώς μπορεί να σου χαρίσει τεράστια δύναμη για ν’ αντιμετωπίσεις τη μέρα που έρχεται, καθώς και την ελευθερία να σκεφτείς και να ορίσεις νέες καταστάσεις στη ζωή σου. 

Αν δεν έχεις ιδέα για το ποιός είσαι, τότε δεν έχεις ιδέα για το ποιος δεν είσαι. Κι αν δεν έχεις αυτογνωσία, μπορεί εύκολα κάποιος να καθορίσει τι να είσαι, ποιος να είσαι, πώς να είσαι, που να είσαι και γιατί να είσαι.

Όταν ξέρεις όμως «ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ» και τι θες να κάνεις τις επόμενες ώρες σου, βρίσκεσαι ήδη σε πολύ ανώτερο επίπεδο από τους υπόλοιπους που ψάχνουν ακόμα δικαιολογία να μη σηκωθούν απ’ το κρεβάτι.

Τρία λεπτά στο… μέλλον 

Αφιέρωσε τρία λεπτά για να σκεφτείς μέλλον σου. Στον μελλοντικό εαυτό σου, στα σχέδιά σου, στους στόχους σου, στο πλάνο σου. Το μέλλον σου θα πρέπει να είναι η σπουδαιότερη πηγή χαράς και αισιοδοξίας στη ζωή σου.

Φαντάσου πως θα είναι ο εαυτός σου σε έξι ή δέκα μήνες, σε δύο ή τρία χρόνια. Φτιάξε την εικόνα στο μυαλό σου και προσπάθησε να το «ζήσεις» για τρία λεπτά. Πώς είσαι; Τι φοράς; Πώς μιλάς; Πού δουλεύεις; Τι γνώσεις έχεις αποκτήσει; Τι εμπειρίες; Τι κύκλο έχεις; Πού μένεις; 

Μια προβολή του εαυτού σου στο μέλλον θα σε κάνει να αναθαρρήσεις, θα ενδυναμώσει την αισιοδοξία σου και θα σε ωθήσει ν’ αναλάβεις τη δράση που απαιτείται και σήμερα και αύριο και σ’ όλες τις επόμενες ημέρες. 

Πέντε λεπτά στο Σήμερα

Αφιέρωσε τα πέντε λεπτά που απομένουν στο σχεδιασμό της μέρας σου. Πάνω κάτω γνωρίζεις τι θες να κάνεις. Ωστόσο, οργάνωσε το πλάνο σου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό θα σε βοηθήσει να μένεις εντός προγράμματος και να εξοικονομήσεις χρόνο, ο οποίος στην εποχή μας είναι πολύτιμος.

Μην αρχίζεις τη μέρα «σε πράξη», αν πρώτα δεν την έχεις τελειώσει «στη σκέψη». Καθόρισε τις κινήσεις σου για όλη τη μέρα μέσα σ΄ αυτό το πεντάλεπτο. Προετοίμασε το μυαλό σου να υποδεχτεί τη μέρα που ακολουθεί.

Τι θα φας για πρωινό, τι θα φορέσεις, ποιο είναι το πρώτο και δύσκολο πράγμα που θα κάνεις όταν φτάσεις στη δουλειά σου, τι θα φας το μεσημέρι, πόσο χρόνο έχεις για τη δική σου ηρεμία ή τη μελέτη σου, τι ώρα θα πέσεις για ύπνο…

Αυτή η διαδικασία των δεκατεσσάρων λεπτών είναι σχεδιασμένη για να σε ενδυναμώσει πνευματικά, να σε τονώσει ψυχικά και να σου αυξήσει την αυτοπεποίθηση πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι, την ίδια στιγμή που η κοινή πρωινή προετοιμασία των ανθρώπων αποτελείται από μια ατελείωτη βιασύνη, ρουτίνα και προχειρότητα. Εκμεταλλεύσου αυτό τονχρόνο για να κερδίσεις αυτογνωσία και ηρεμία στο πρωινό σου ξύπνημα. Ξεκίνησε τη μέρα σου ιδανικά!

Διάβασε ακόμα:

5 βήματα για να τελειώσεις επιτέλους ό,τι έχεις ξεκινήσει

Αυτό που σε πληγώνει, είναι αυτό που σε διαμορφώνει

Author(s)

  • Ο Άγγελος Μπορονικολός είναι ένθερμος υποστηρικτής της Προσωπικής Ανάπτυξης και της Αυτοβελτίωσης. Αυτή την περίοδο κάνει τα πρώτα του βήματα ως Motivational Coach και παράλληλα έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Success Calling», με σκοπό να παρακινήσει τους νέους ανθρώπους να υιοθετήσουν ένα νέο και παραγωγικό τρόπο σκέψης που θα τους οδηγήσει στην Επιτυχία. Όραμά του είναι να ενισχύσει τους ανθρώπους να αντιληφθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν.