Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου κατά τη διάρκεια των εορτών
– Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις για την καρδιά


Η περίοδος των διακοπών έφτασε, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγο θα απολαμβάνουμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Αλλά αυτή η χρονική περίοδος όμως μπορεί επίσης να σημαίνει και την αύξηση του στρες και της πρόσληψης τροφής, προσθέτοντας έναν ακόμη στους πολλούς λόγους που έχουμε για να επικεντρωθούμε στην καρδιακή και τη σωματική μας υγεία.

Ο συνδυασμός των οικογενειακών υποχρεώσεων, των αγορών, των ταξιδιών και των τυποποιημένων τροφών είναι μια καταστροφική συνταγή για την υγεία μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο μεταβολισμός συχνά επιβραδύνεται, παίρνουμε λιγότερο ηλιακό φως και χάνουμε τα κίνητρα για να σηκωθούμε, να βγούμε έξω, να δραστηριοποιηθούμε ή να γυμναστούμε.

Ήξερες ότι…

Η επομένη μέρα των Χριστουγέννων είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες μέρες στο νοσοκομείο, είτε λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων είτε λόγω χολοκυστοπάθειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν φροντίζουν την καρδιά και το σώμα τους πέφτουν θύματα της “υπερβολικής πρόσληψης τροφής”. Η σημασία της αντιμετώπισης του άγχους και της διατήρησης της καρδιακής υγείας κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι, λοιπόν, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:

Οι πιο έξυπνες ασκήσεις για την καρδιά

Η καρδιά είναι ένας μυς. Όταν η καρδιά ασκείται, απαιτεί περισσότερο οξυγόνο και γίνεται ισχυρότερη. Η καρδιακή δραστηριότητα, εφόσον διατηρείται στην κατάλληλη και ασφαλή ένταση για το άτομο που κάνει την άσκηση, προκαλεί την απελευθέρωση γαλακτικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αναπνοής. Αυτό επιτρέπει την είσοδο περισσότερου οξυγόνου. Η βαθιά αναπνοή είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για την αποβολή δυνητικά επιβλαβών τοξινών όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Συμβουλές για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας την εορταστική περίοδο

Όταν η άσκηση φτάσει σε κάποια ένταση, η αρτηριακή πίεση αρχίζει να μειώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα εκδιώκει όλα τα πράγματα που την ώθησαν να ξεκινήσει. Ο στόχος είναι να κρατήσεις τον καρδιακό παλμό σου σε μια ζώνη που λειτουργεί στο 60-80% του μέγιστου καρδιακού σου ρυθμού. Η μορφή της άσκησης μπορεί να ποικίλλει, από την εκτέλεση απλών αεροβικών ασκήσεων έως την άρση βαρών.

Σημαντικό είναι να συμβαδίζει η άσκηση με τη σωστή ζώνη καρδιακού ρυθμού. Για παράδειγμα, αν έχεις χαμηλή καρδιαγγειακή ανταπόκριση για απώλεια βάρους αλλά υψηλή ανταπόκριση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη (σάκχαρο αίματος), η αεροβική γυμναστική βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν βοηθά τόσο πολύ όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους.

Εάν επομένως σε ενδιαφέρει πραγματικά η βελτίωση της καρδιακής σου υγείας αυτήν την περίοδο, εδώ είναι μερικοί απλοί τρόποι να ξεκινήσεις:

1.Πες ναι στην κίνηση που σου αρέσει

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου των διακοπών, η στροφή σε δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις αντί για άσκηση είναι το κλειδί για να βγεις έξω από το σπίτι. Δεν χρειάζεται πάντα να βρίσκεσαι στο γυμναστήριο. Θα μπορούσες για παράδειγμα να κάνεις πατινάζ στον πάγο ή απ��ά να βγεις για μια βόλτα έξω.

2. Μην αφήσεις τις διακοπές να σε εκτροχιάσουν

Μη βάζεις αυστηρούς περιορισμούς στον εαυτό σου. Αν θέλεις να φας κάτι ανθυγιεινό, μπορεις να το απολαύσεις. Προσπάθησε όμως να ελέγξεις ν την ποσότητα που θα καταναλώνεις. Έτσι, βάζεις στον εαυτό σου κάποια όρια χωρίς όμως να μπαίνεις σε στέρηση.

3. Φρόντισε το σώμα σου

Τα συναισθήματα συνδέουν το μυαλό με το σώμα. Συχνά παραβλέπουμε το στοιχείο αυτό από μόνο του. Αν έχεις φτάσει τις τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα, πάρε λίγο χρόνο να φροντίσεις τον εαυτό σου. Απόλαυσε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι και ένα αφρόλουτρο για να ανταμείψεις το σώμα σου.

4. Προσπάθησε να συνδεθείς με την οικογένειά σου

Πιθανόν να έχεις επικεντρωθεί στο φαγητό-τι να φας και τι να μη φας-αλλά οι κοινωνικές  και οι οικογενειακές σχέσεις είναι κι αυτές ωφέλιμες για την καρδιά σου με διαφορετικό τρόπο. Εστίασε, λοιπόν, και σε αυτές.

5. Γίνε πιο γενναιόδωρος

Αυτή είναι μια εποχή χαράς και ευγνωμοσύνης. Μέσα από τη φιλανθρωπική σου διάθεση, μπορείς να αποδώσεις προμήθειες για τους άστεγους ή χρήματα. Η επιστροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ωφελήσεις την καρδιά σου.

Να θυμάσαι!

Την περίοδο των διακοπών, πάρε κάποιο χρόνο για να εστιάσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία της καρδιάς σου. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείς να ανοίξεις το δρόμο για πιο υγιείς και ευτυχισμένες διακοπές.

Διάβασε ακόμα:

Χριστουγεννιάτικες Διακοπές. Απόλαυσέ Τες!

Συμβουλές Για Γιορτές Χωρίς Απρόοπτα

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.