Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κοινά έχει η πανδημία με την καταστροφή της Πομπηίας.
-Πώς μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.


Όσο σκέφτομαι την εποχή πριν την πανδημία, πάντα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι η επίσκεψή μου στην Πομπηία, εκεί όπου οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους, λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης.

Υπήρχαν ωστόσο πολλά προειδοποιητικά σημάδια πριν το «κακό» όπως ένας σεισμός, οι πηγές που ξαφνικά στέρεψαν, τα ποτάμια που ξεράθηκαν και τα πουλιά που σιώπησαν.

Και βέβαια το πιο τρανταχτό σημάδι: Ο καπνός που έβγαινε από το ηφαίστειο στον Βεζούβιο, πριν η λάβα βγει από μέσα του και θάψει κυριολεκτικά όλη την πόλη. Όμως κανείς δεν τα πρόσεξε, κανείς δεν τους έδωσε βάση.

Αν το σκεφτείτε καλά, ζούμε έναν μοντέρνο Βεζούβιο. Και δεν μιλάω για τα όσα μας λένε οι κυβερνήσεις ή οι γιατροί και οι επιστήμονες και τα οποία εμείς αγνοούσαμε για χρόνια. Εδώ και πολύ καιρό, εδώ και χρόνια μάλιστα, υπήρχαν και άλλες ασθένειες που είχαν εμφανιστεί και εμείς δεν είχαμε δει ποτέ, δεν τους είχαμε δώσει ποτέ την πρέπουσα σημασία. Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω την κλιματική αλλαγή. Τώρα όμως, που έχουμε αντιληφθεί το πόσο τρωτοί είμαστε, δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πορεία της πανδημίας.

Υπάρχουν όμως 4 κομβικά σημεία, 4 παράμετροι, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και να ρυθμίσουμε:

Οι χρόνιες ασθένειες: Η πανδημία μας θύμισε το πόσες ασθένειες έχουμε αγνοήσει εδώ και χρόνια, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά και η υπέρταση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 6 στους 10 Αμερικανούς έχουν χρόνιες ασθένειες και 4 στους 10 έχουν δύο ή και περισσότερες. Για τις πιο πολλές από αυτές, ευθύνεται ο τρόπος ζωής μας από την κακή διατροφή μέχρι το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης.

Και βέβαια η βιομηχανία τροφίμων, χάρη στην οποία τα επεξεργασμένα τρόφιμα κυκλοφορούν και μας γεμίζουν διαβήτη και υπέρταση.

Έρευνα στο American Medical Association αναφέρει πως χιλιάδες από τους ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω του ιού έχουν χρόνιες ασθένειες και μάλιστα 88% έχουν τουλάχιστον δύο. Μόλις 6% από τους ασθενείς δεν έχει κάποιο παρόμοιο πρόβλημα υγείας.

Η ψυχική μας υγεία: Η κρίση στην ψυχική μας υγεία υπήρχε και πριν τον ιό. Η κατάθλιψη, υπήρχε για χρόνια στις ζωές μας και είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και ανεργίας. Άλλωστε, κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος αυτοκτονεί λόγω κατάθλιψης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet προειδοποιεί ότι ο αντίκτυπος από τον ιό στην ψυχική μας υγεία θα είναι μεγαλύτερος από τον ίδιο τον ιό. Θα μας επηρεάσει δηλαδή, όλους ακόμα και αν δεν έχουμε νοσήσει. Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί από το κράτος για τον ιό αλλά μόλις μερικές χιλιάδες έχουν δοθεί αντίστοιχα για ψυχολογικές ασθένειες.

Και όπως λέει και ο Paul Gionfriddo, πρόεδρος του Mental Health America: «Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να υποφέρουν από τέτοιου είδους ασθένειες για χρόνια.»

Η κοινωνική ανισότητα: Αν και ο ιός απειλεί τους πάντες, χωρίς εξαιρέσεις, υπάρχει μια τάση να χτυπά τις μειονότητες. Όπως γράφει ο Van Jones: «Αυτός ο ιός είναι θανατηφόρος κυρίως για τους Αφροαμερικανούς, γιατί εκτός από εκείνο το μικρόβιο, η κοινότητα έχει να πολεμήσει και άλλα.»

Αποτέλεσμα είναι, όποια χώρα έχει Αφροαμερικανούς πολίτες να έχει 52% περισσότερα κρούσματα του ιού και 58% περισσότερους θανάτους, κάτι που δείχνει ότι η κοινωνική ανισότητα, είναι ένα πρόβλημα προς λύση.

Η κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή, έχει επηρεάσει κατά πολύ την πανδημία και έχει βοηθήσει να εξαπλωθεί ο ιός ακόμα πιο γρήγορα. Μάλιστα, λόγω κλιματικής αλλαγής η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου, επίσης απειλούν περισσότερους ανθρώπους. Όπως γράφει στην Washington Post ο Fareed Zakaria: «Όσο εμείς οι ίδιοι αυθαίρετα αλλάζουμε το οικοσύστημα και τους νόμους τους φύσης, δεν θα έχουμε ανοσία σε καμία σχεδόν ασθένεια».

Ο αντίκτυπος από τον ιό στην ψυχική μας υγεία θα είναι μεγαλύτερος από τον ίδιο τον ιό.

Επομένως, μια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να αναλάβουμε δράση για όλα τα παραπάνω, εκτός από την πανδημία. Για να βγούμε από όλο αυτό πιο δυνατοί, πρέπει να κάνουμε μια αλλαγή συλλογικά. Όταν η καμπύλη των τεσσάρων αυτών σημείων μειωθεί, θα μπορέσουμε να την αντιστρέψουμε και τελικά να την μηδενίσουμε. Και η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει να κάνει με τίποτα άλλο, αλλά με την αλλαγή του status quo μας.

Μόνο αν κατανοήσουμε τα σημάδια που αγνοούσαμε πριν την πανδημία, θα φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και η κατάλληλη στιγμή, είναι τώρα. Πρέπει να γίνει κοινώς αποδεκτό ότι δεν μπορούμε να τα αγνοούμε άλλο, αλλά να τους δώσουμε την πρέπουσα σημασία και να λύσουμε τα ζητήματα πίσω από αυτά.

Οπότε, ας εκμεταλλευτούμε τα όσα μας έμαθε η πανδημία. Όσο περπατούσα μαζί με τους φίλους μας στην Πομπηία, αναρωτιόμασταν: «Πώς αγνόησαν όλα τα σημάδια;» Όμως και οι μελλοντικές γενιές, μπορεί να λένε το ίδιο για εμάς. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Πομπηίας, εμείς δεν θαφτήκαμε κάτω από στάχτες και πέτρες. Ταρακουνηθήκαμε, ναι, αλλά έχουμε ακόμα την ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: Κύκνοι εναντίον ρινόκερων

Ποτέ δεν θα είναι όπως πριν

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.