Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι βιντεοκλήσεις αυξάνουν το άγχος σε σχέση με το κλασσικό τηλεφώνημα.
-Ποιοι είναι πιο επιρρεπής στη zoom κόπωση.


Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Communication & Technology, διαπίστωσε ότι παλαιότερες τεχνολογίες όπως φωνητικές κλήσεις και emails είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της μοναξιάς και του άγχους, που βιώνουν οι άνθρωποι στην πανδημία Covid-19, από τις νεότερες επιλογές όπως συνομιλίες βίντεο, κοινωνικά μέσα και διαδραστικά βιντεοπαιχνίδια.

«Η ηλικία, οι διαπροσωπικές σχέσεις και το επίπεδο διαβίωσης ήταν οι τρεις μεγάλοι παράγοντες που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάστηκαν από την τεχνολογία», δήλωσε η Natalie Pennington, καθηγήτρια μελετών επικοινωνίας UNLV και ειδικός στα κοινωνικά μέσα, η οποία συνεργάστηκε στη μελέτη με τον καθηγητή Jeff Hall του Πανεπιστημίου του Κάνσας και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Michigan, Amanda Holmstrom. “Υπάρχει ακόμη μια έρευνα που υποστηρίζει ότι οι νεότερες γενιές έχουν βιώσει πιο έντονα το lockdown, επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν ήδη συνηθίσει σε κάποιο βαθμό κοινωνικής απομόνωσης”.

Η εν λόγω μελέτη αντικατοπτρίζει ότι άτομα 18 έως 29 ετών αποτελούν την ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από την απομόνωση, παρά τη διαθεσιμότητα όλων των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας.

Ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο της έρευνας

Τον Μάιο του 2020, οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.000 Αμερικανοί από όλες τις ηλικίες. Μελετήθηκε ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να καλύψουν τις ανάγκες κοινωνικής και ψυχολογικής ευημερίας τους, καθώς και τον αντίκτυπό της στις σχέσεις τους τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι διαδικτύου και οι πλατφόρμες συνομιλίας μέσω βίντεο και κοινωνικών μέσων ανέφεραν όλοι τεράστιες αυξήσεις στη χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη.

 Το ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας

Στην εν λόγω έρευνα οι τηλεφωνικές κλήσεις συσχετίστηκαν με μείωση του άγχους και του αισθήματος της  μοναξιάς. Οι συνομιλίες βίντεο, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκαν με αυξημένα επίπεδα στρες, μοναξιά και δυσκολίες στη συντήρηση σχέσης.

“Όταν κάνουμε φωνητική κλήση, μπορεί να κάνουμε κι άλλα πράγματα παράλληλα, να μετακινηθούμε και κυρίως να μην έχουμε άγχος για την εικόνα μας. Έτσι μπορεί να μην νιώθουμε τόσο αγχωμένοι όσο όταν κάνουμε βιντεοκλήση που χρειάζεται να δώσουμε το 100% της εστίασής μας», δήλωσε η Pennington. “Σε θεωρητικό επίπεδο, νομίζουμε ότι όσο πιο ενισχυμένο είναι το μέσο, όπως στην περίπτωση της βιντεοκλήσης, ​​τόσο καλύτερο είναι, επειδή μπορεί να πλησιάζει περισσότερο με την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία”. “Κι όμως, επειδή η συνομιλία μέσω βίντεο προσπαθεί να είναι όπως η πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, αλλά παρ΄ όλα αυτά στερείται τις ενδείξεις και τα απτικά χαρακτηριστικά που έχει η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία, μας αφήνει ένα κενό και μία στεναχώρια που τελικά αυξάνει το άγχος μας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μια βιντεοκλήσης χρειάζεται να δώσουμε την πλήρη εστίασή μας, πράγμα που μπορεί να μας εξαντλήσει και αγχώσει, ιδιαίτερα αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτού του είδους το μέσο επικοινωνίας. Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι μιλούν για “ζουμ κόπωση”. Ίσως αυτό αποτελεί μια καλή υπενθύμιση για να στραφούμε στους τρόπους επικοινωνίας που μας ταιριάζουν καλύτερα και αγχώνουν λιγότερο.

Ταυτόχρονα, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν μια καλή υπενθύμιση και ενθάρρυνση ότι, προκειμένου να καλυφθούν οι κοινωνικές μας ανάγκες, χρειάζεται να ληφθούν ενεργά μέτρα, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του COVID-19 και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Διάβασε ακόμα:

Τι μπορεί να πάθεις αν διαταραχθεί το βιολογικό σου ρολόι

Tηλεψυχιατρική: είναι αποτελεσματική;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.