Τελικά τι ανακυκλώνεται και τι ή όχι; Και με ποιες προϋποθέσεις; Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές συσκευασίες; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις στις οποίες απαντάει ο Οδηγός Αντικατάστασης και Ανακύκλωσης Πλαστικών του WWF. Ο οδηγός περιλαμβάνει πληροφορίες για τη συσκευασία περισσότερων από 120 προϊόντων διατροφής και καθημερινής χρήσης – από φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ως απορρυπαντικά, καθαριστικά αλλά και προϊόντα ατομικής περιποίησης.

Για κάθε προϊόν, ο Οδηγός σε ενημερώνει σχετικά με το υλικό της συσκευασίας, για το αν μπορείς να την ανακυκλώσεις ή όχι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να το κάνεις – για παράδειγμα αν θα πρέπει να καθαρίσεις τα υπολείμματα τροφής – πώς εναλλακτικά μπορείς να προμηθευτείς, ή ακόμα και να φτιάξεις το ίδιο προϊόν αποφεύγοντας την πλαστική συσκευασία, αλλά και πώς να διαχειριστείς τα πλαστικά της πανδημίας που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. 

Ο Οδηγός περιλαμβάνει ακόμα έναν χρήσιμο δεκάλογο για μια ζωή χωρίς πλαστικά.

Ο Δεκάλογος για μια ζωή χωρίς πλαστικά

1.Μειώνουμε την κατανάλωση πλαστικού και γενικότερα μειώνουμε όσο μπορούμε την παραγωγή οικιακών αποβλήτων.

2.Προτιμάμε ασφαλείς και βιώσιμες εναλλακτικές αν υπάρχουν, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών.

3.Όταν λέμε επαναχρησιμοποίηση, εννοούμε πραγματική επαναχρησιμοποίηση. Π.χ. μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε όσες περισσότερες φορές γίνεται, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

4.Αν δεν υπάρχουν ασφαλείς και βιώσιμες εναλλακτικές, προτιμάμε προϊόντα από πλαστικό που μπορεί να ανακυκλωθεί.

5.Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι ένα πλαστικό ανακυκλώνεται είναι προτιμότερο να το βάλουμε στον κάδο ανακύκλωσης με την ελπίδα ότι μπορεί να τύχει ορθής διαχείρισης παρά να πεταχτεί απευθείας στη χωματερή.

6.Φροντίζουμε να αποθέτουμε τα πλαστικά απορρίμματα στον μπλε κάδο χωρίς υπολείμματα, όχι μόνο για να διευκολυνθεί η ανακύκλωση του πλαστικού, αλλά και για να μην λερωθούν και άρα καταστραφούν και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκονται στον ίδιο κάδο.

7. Βοηθάμε την ανακύκλωση αποφεύγοντας να πετάμε στον μπλε κάδο και γενικότερα στα χωριστά ρεύματα, υλικά που καταστρέφουν την ανακύκλωση. Κυρίως δεν πετάμε τρόφιμα, ρούχα, σπασμένα ποτήρια και καθρέφτες και ογκώδη αντικείμενα όπως πχ. έπιπλα.

8.Ασκούμε πίεση στις επιχειρήσεις να στραφούν σε κυκλικές λύσεις, δηλαδή να δημιουργούν ή να χρησιμοποιούν συσκευασία και γενικότερα προϊόντα που είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα.

9.Απαιτούμε από την Πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε κακές πρακτικές.

10.Δηλώνουμε συμμετοχή σε πρωτοβουλίες όπως το Save Your Hood και γινόμαστε πρεσβευτές της αλλαγής. Παίρνουμε όλοι μέρος στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Υιοθέτησε μια παραλία» για την παρακολούθηση της ρύπανσης των παραλιών μας.

Ζωή χωρίς πλαστικά… Γίνεται; Γίνεται! Το πρώτο βήμα είναι να περιορίσουμε την ποσότητα των πλαστικών και γενικότερα των σκουπιδιών που παράγουμε και αφού τα περιορίσουμε, να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο καλύτερη ανακύκλωση γίνεται! Ναι αυτό δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, αλλά αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο μας θα καταφέρουμε όχι μόνο να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού αλλά και να ανακυκλώνουμε σωστά! Ας ξεκινήσουμε από τώρα για να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης. 

Email Image

Διάβασε ακόμα:

“Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω”

Μαθήματα ανθρωπιάς από έναν 14χρονο