Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε η ζήλια γίνεται παθολογική.
-Πώς η ζήλια συνδέεται με τα προσωπικά βιώματα.


Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που βιώνουμε όλοι στη ζωή μας. Το ζητούμενο και αυτό που χρειάζεται να μας προβληματίσει είναι κατά πόσο αυτό το συναίσθημα μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας ή όχι.

Μία δυσλειτουργική ζήλια ορίζεται κυρίως από συναισθήματα ανασφάλειας τα οποία ακουμπούν περισσότερο σε βιώματα της παιδική ηλικίας και τον τρόπο που περιμένουμε να δεχτούμε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την συντροφικότητα.

Έτσι, όταν περιμένουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές ο σύντροφός μας να μας δείξει αυτό που εμείς θεωρούμε ενδιαφέρον, αγάπη και συντροφικότητα και τελικά δεν το λαμβάνουμε με αυτόν τον τρόπο, τότε ξυπνάνε οι προσωπικές μας ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Πότε γίνεται παθολογική;

Η ζήλια όταν φτάνει να είναι σε υπερβολικό βαθμό δυσλειτουργική αρχίζει να επηρεάζει το άτομο που την βιώνει σε μεγάλο βαθμό, καθώς κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις ότι ο σύντροφος δεν είναι εκεί για εκείνο, σε συναισθηματικό κυρίως επίπεδο. Η βασική αιτία της παθολογικής ζήλιας είναι ένας βαθύς φόβος ότι η σχέση απειλείται.

Αυτές οι σκέψεις ξυπνούν προσωπικές ανασφάλειες και φόβους που βασίζονται σε καταστάσεις που συνήθως το άτομο έχει ζήσει στο παρελθόν και αρχίζουν να το επηρεάζουν σε κάθε επίπεδο.

Έτσι, η ζήλια, θεωρείται παθολογική αφού όλες μας οι σκέψεις, οι συμπεριφορές και οι επιλογές είναι γύρω από αυτό και μας απορροφούν από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας.

Αν ζηλεύεις εσύ

Σε προσωπικό επίπεδο, αν είσαι εσύ εκείνος ή εκείνη που αισθάνεται ζήλια και ανασφάλεια και αυτό σε δυσκολεύει αρκετά, επιδίωξε να ζητήσεις βοήθεια.

Ενδέχεται πολλά από αυτά που σε ενοχλούν ή σε κάνουν να μη νιώθεις ασφάλεια στη σχέση να είναι σκέψεις σου, φοβίες σου, βιώματα που σε έχουν επηρεάσει στη ζωή σου και με μια γνώριμη συμπεριφορά του συντρόφου σου, αυτό να σου βγαίνει σε μεγάλο βαθμό και να εκδηλώνεται με έντονη ζήλια.

Αυτό που που χρειάζεται να κάνεις είναι μέσω της συζήτησης και της επικοινωνίας, να μοιραστείς με τον σύντροφό σου τι είναι αυτό που σε ενοχλεί, τι σε προβληματίζει και λέγοντας πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό, πολλά μπορεί να λυθούν. Επίσης, χρειάζεται να ακούσεις περισσότερο και την οπτική του συντρόφου σου και τον δικό του τρόπο που έχει να δείξει τα συναισθήματα που αναζητάς.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δίνοντας το απαραίτητο χρόνο στον ή στην σύντροφό σου να γίνουν κάποιες αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί η αίσθηση της ασφάλειας. Σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται να ακούσουμε περισσότερο και την οπτική του συντρόφου μας και τον δικό του τρόπο που έχει να δείξει τα συναισθήματα που αναζητάμε.

Τι να κάνει το ζευγάρι

Σίγουρα, στο ζευγάρι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επιθετική-αμυντική στάση, απέναντι στον σύντροφο και η εχθρική συμπεριφορά. Αντίθετα, μια προσπάθεια μεγαλύτερης κατανόησης με μικρές αλλαγές, ενδεχομένως να ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό τον σύντροφο που ζηλεύει.

Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις όταν υπάρχει δυσκολία να μιλήσει το ζευγάρι για όσα αισθάνεται και χρειάζεται να βρει νέους τρόπους για τη λειτουργικότητα της σχέσης, θα ήταν πολύ βοηθητικό να στραφεί προς τη συμβουλευτική ζεύγους.

Γενικά πάντως είναι σημαντικό ο καθένας να θυμάται ότι σε μια σχέση που υπάρχει αγάπη είναι σημαντικό το ζευγάρι να αισθάνεται ασφάλεια. Όταν υπάρχει αυτό το αίσθημα, τότε νιώθουν πιο ελεύθεροι να εκφραστούν, αλλά και να δώσουν ελευθερία και στον σύντροφό τους. Και τότε μπορούν να μετατρέψουν τη ζήλια σε κινητήρια δύναμη.

Διάβασε ακόμα:

Μπορεί Να Σωθεί Η Σχέση Σου;

Ένας Γάμος, Τρία Διαζύγια!

Author(s)

  • Αγγελική Καβαλλιεράτου

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχολόγος BSc

    Η Αγγελική Καβαλλιεράτου είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχολόγος BSc, Ειδικευόμενη στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Έχει μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων.