“Υπάρχουν βιταμίνες που να προάγουν την ομορφιά; Και αν ναι, σε ποιες τροφές μπορώ να τις βρω”; – ΕΣ

Η απάντηση είναι θετική και παρακάτω ακολουθούν οι βιταμίνες, οι δράσεις και οι διατροφικές πηγές τους: 

Βιταμίνη Α – Ρετινόλη : Απαραίτητη για την υγεία του δέρματος – βελτιώνει σημαντικά καταστάσεις όπως είναι η ακμή και η ψωρίαση.

Καλές πηγές : Συκώτι (γαλοπούλας, μοσχαριού, αρνιού), εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος, εμπλουτισμένες μαργαρίνες.

Βιταμίνη C: Δρα αντιοξειδωτικά, μειώνει τις ρυτίδες μια και συνεισφέρει στην παραγωγή κολλαγόνου μέσω μετατροπής της προλίνης σε υδροξυπρολίνη.

Καλές πηγές: Πιπεριές (πράσινες, κόκκινες) ακτινίδια, εσπεριδοειδή (ένα ακτινίδιο έχει 2πλασια ποσότητα από ένα πορτοκάλι ίδιου βάρους).

Νιασίνη: Βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερα κεραμίδια, ελαιώδη μόρια που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη συγκράτηση του νερού από το δέρμα. Το δέρμα μας παράγει όλο και λιγότερα κεραμίδια με το πέρας των ετών.

Καλές πηγές: Εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος, φιστίκια, μανιτάρια.

Βιοτίνη ή βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η: Δρα ως συνένζυμο και βοηθά δραστικά στο μεταβολισμό λιπαρών οξέων που εμπλέκονται στην υγεία του δέρματος. Υπερβολική παραγωγή σμήγματος, πιτυρίδα και άλλες καταστάσεις μπορεί να σημαίνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη βιοτίνη. Έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε καταστάσεις αλλοίωσης της χλωρίδας του εντέρου.

Καλές πηγές: Μαγειρεμένο αβγό, συκώτι, σολομός, αβοκάντο.

Β5 ή παντοθενικό οξύ: Βοηθά στην θωράκιση, στην ανανέωση και στην ενυδάτωση του δέρματος.

Καλές πηγές: Εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος, μανιτάρια, ηλιόσπορος.

Ο Κωνσταντίνος Ξένος είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της διατροφής και διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, ένα στη κλινική διαιτολογία από το ίδιο Πανεπιστήμιο και ένα στη Διατροφική Ιατρική (Nutritional Medicine) από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey, αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες.
Από το 2012 είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής το συσχετισμό σημειακών νουκλεοτιδικών πολυμορφισμών σε γονίδια που αφορούν στη παχυσαρκία με την αποτελεσματικότητα φυσικών προιόντων στην απώλεια βάρους σε ενήλικο Ελληνικό πληθυσμό. Ασκεί το επάγγελμα του ιδιώτη κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, σε προσωπικό του γραφείο, ενώ το φθινόπωρο του 2008 και μετά από έντονη σκέψη και προβληματισμό σχετικά με την χαμηλή ποιότητα διατροφικής παιδείας του σύγχρονου Έλληνα, ιδρύει μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών επιστημόνων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) με ακρογωνιαίο άξονα δράσης την διατροφική ενημέρωση του Έλληνα πολίτη.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

9 Σημάδια Που Δείχνουν Την Έλλειψη Βιταμινών. Μήπως Έχεις Κάποιο Από Αυτά;

10 Αλήθειες Για Τη Βιταμίνη D Και Τα Αυτοάνοσα

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.