Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν είναι τόσο σημαντικό ένα όνομα.
-Τις κατάλληλες τεχνικές για να μην ξεχνάς ποτέ ονόματα.


Μας συμβαίνει συχνά να ξεχάσουμε αμέσως το όνομα κάποιου που συναντήσαμε και συστηθήκαμε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το θυμηθούμε όταν τον ξανασυναντήσουμε και αυτό να μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Να ψάχνουμε εναγωνίως στο μυαλό μας, να λέμε διάφορα ονόματα μέσα μας αλλά κανένα να μην ταιριάζει στον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας , να χρησιμοποιούμε εκφράσεις του τύπου « Γεια σας κύριε» ή «καλημέρα φίλε μου» ή «καλησπέρα αγαπητέ μου» αποφεύγοντας να ρισκάρουμε να πούμε ένα όνομα που πολύ πιθανό να είναι λάθος.  Καμιά φορά μάλιστα μας συμβαίνει να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως τον λένε για παράδειγμα Παναγιώτη, να του λέμε «Καλησπέρα Παναγιώτη» και εκείνος να μας απαντά γελώντας «Ο Σωκράτης είμαι».

Αυτό βέβαια μας κάνει να συγχυζόμαστε, να ντρεπόμαστε για την αφηρημάδα μας και την έλλειψη προσοχής μας και το χειρότερο να αμφιβάλουμε για τη μνήμη μας, ιδιαίτερα αν πρόκειται για το νέο μας συνάδελφο ή προιστάμενο ή για μια πολύ σημαντική γνωριμία. Το κακό είναι πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να τα θυμόμαστε σε σημείο που να πιστεύουμε ότι έτσι είναι και δεν μπορεί να γίνει πια τίποτα για να μας βοηθήσει.

Ευτυχώς η επιστήμη έρχεται να μας καθησυχάσει αποδεικνύοντας πως το όνομα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου δεν αποκαλύπτει τίποτα απολύτως για την προσωπικότητά του συνεπώς το να μην το θυμάσαι δεν έχει καμιά σημασία.

Ενα άρθρο μάλιστα του Business Insider αναφορικά με δυο επιστημονικές έρευνες μας εξηγεί πως είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατήσεις το όνομα του συνομιλητή σου, παρά τα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Δηλαδή πιο εύκολα θυμόμαστε το επάγγελμά του, τον τόπο καταγωγής του και τα χόμπι του παρά το όνομα και το επίθετό του.

Συγκεκριμένα στις έρευνες αυτές, αφού δόθηκαν στους συμμετέχοντες  ψεύτικα ονόματα και βιογραφικά για να τα μελετήσουν, στο τεστ που ακολούθησε οι ερευνητές έλεγξαν τι θυμόταν ο καθένας και ποιες πληροφορίες είχε συγκρατήσει. Το 69% λοιπόν των συμμετεχόντων θυμόταν το επάγγελμα, το 68% τα χόμπι, το 62% τον τόπο καταγωγής  και μόλις το 31% το όνομα και το 30% το επίθετο.

Ας δούμε λοιπόν μερικές εύκολες τεχνικές για να θυμόμαστε τα ονόματα των άλλων:

Βήμα 1ο

Πρέπει να προσέχετε όταν κάποιος σας λέει το όνομά του. Δε χρειάζεται να επικεντρωθείτε στο τι φοράει ή στο τι θα του πείτε στη συνέχεια. Απλά  δώστε προσοχή στο όνομα! Ουσιαστικά πρέπει να βελτιώσετε την ικανότητά σας να προσέχετε χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η προσοχή.

Βήμα 2ο

Στη συνέχεια, επαναλάβετε το όνομά του ατόμου ξανά δυνατά. Όταν σας λένε για παράδειγμα: “Γεια σας , είμαι ο Αχιλλέας Παπαδόπουλος”, εσείς λέτε, “Χαίρω πολύ κύριε Αχιλλέα Παπαδόπουλε”. Αυτή η απλή πράξη της επεξεργασίας του ονόματος και της εκφώνησής του θα σας βοηθήσει πραγματικά να το θυμηθείτε.

Βήμα 3ο

Συνδέστε το όνομα του ατόμου με κάτι που έχει νόημα για εσάς, είτε πρόκειται για ένα δημόσιο πρόσωπο (όπως ο Αχιλλέας ο ξακουστός ήρωας) είτε για κάποιο άτομο (όπως το όνομα Αχιλλέας ενός γνωστού προσώπου ή κάποιου συγγενή σας ή ακόμα και ενός κινηματογραφικού ρόλου).

Βήμα 4ο

Διαμορφώστε μια διανοητική εικόνα μεταξύ της σχέσης σας και του ατόμου που βρίσκεται μπροστά σας. Φανταστείτε να συναντούσατε τον ήρωα Αχιλλέα, να τον καλούσατε για φαγητό και τί θα έτρωγε! Σας φαίνονται αυτές οι εικόνες ανόητες; Αυτό είναι καλό! Όσο πιο ανόητη είναι η εικόνα τόσο πιο πιθανό θα τη θυμάστε.

Βήμα 5ο

Βρείτε κάτι στην εμφάνιση του ατόμου που θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε το όνομά του. Ενα κόσμημα που φοράει, κάτι ξεχωριστό στα ρούχα του, ίσως ένα σημάδι στο πρόσωπό του ή ένα περίεργο χτένισμα ή χρώμα στα μαλλιά του, δε μπορεί κάτι θα βρείτε!

Βήμα 6ο

Πείτε ξανά το όνομά του, είτε στη συνομιλία σας μαζί του είτε από μέσα σας κάποια στιγμή στο επόμενο λεπτό περίπου και πάλι 5 λεπτά αργότερα. Πείτε το όνομά του ξανά καθώς οδηγείτε προς το σπίτι και ξανά το επόμενο πρωί. Πείτε το μια εβδομάδα αργότερα, ένα μήνα αργότερα και έξι μήνες αργότερα και θα θυμάστε αυτό το όνομα για πολύ καιρό.

Βήμα 7ο

Ζητήστε του να σας δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του, γράψτε στα γρήγορα το όνομά του στο κινητό σας και δίπλα πού και πότε τον γνωρίσατε. Ζητήστε του αν έχει το email του ή ακόμα καλύτερα την επαγγελματική του κάρτα σημειώνοντας πάντα που τον γνωρίσατε και πότε.

Απλές και εύκολες τεχνικές για μην εκτεθείτε ποτέ!

Διάβασε ακόμα:

Brainstorming και anti-brainstorming: Ιδεοκαταιγίδα ομαδικά και ατομικά

Ο ρόλος των περιοριστικών πεποιθήσεων στο coaching

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.