Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς να μην μένεις στη θεωρία και να περνάς στην πράξη.
– Γιατί πρέπει να θυμάσαι ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει.


Είναι τόσο εύκολο να θέσεις στόχους. Να χάσεις κιλά, να διαβάζεις περισσότερο, να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι ή να γυμνάζεσαι συχνότερα. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να τους πετύχεις;

Οι αριθμοί που είναι αμείλικτοι δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Έρευνες μιλούν για ένα μεγάλο ποσοστό ματαίωσης των «New Year’s resolutions» σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% μέχρι τον μήνα Φεβρουάριο.

Γιατί όμως αποτυγχάνεις συχνά να πετύχεις τους στόχους σου;

Ο λόγος είναι ότι αντίθετα με τους κορυφαίους σε κάθε κλάδο επαγγελματίες εστιάζεις στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία. Ας δούμε, όμως, γιατί αυτό δεν λειτουργεί και ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να δυσκολέψουν την επίτευξη των στόχων σου.

1.Μένεις στη σκέψη και δεν περνάς στην πράξη

Ένα αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει μόνο όταν αλλάξει η διαδικασία που το επηρεάζει. Για παράδειγμα, μπορείς να χάσεις γρήγορα και μόνιμα κιλά υιοθετώντας μία καθημερινή υγιεινή διατροφή και αποφεύγοντας τις ανθυγιεινές τροφές, αλλά όχι απλά αν αποφασίσεις ότι θα χάσεις δύο κιλά σε έναν μήνα. Μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση αν πηγαίνεις κάθε πρωί στο γυμναστήριο ή αν τρέχεις 20’ έξω κάθε μέρα, αλλά όχι επειδή αγόρασες ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια γιατί απλά αποφάσισες ότι θέλεις να είσαι περισσότερο αθλητικός φέτος. Μπορείς να διαβάζεις κάθε βράδυ 30’ πριν κοιμηθείς, αντί να υπολογίζεις πόσα βιβλία πρέπει να διαβάσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Το χτίσιμο μιας διαδικασίας, δηλαδή μιας καθημερινής ρουτίνας και η υιοθέτηση συνηθειών γύρω από αυτήν, είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει αυτόματα και αβίαστα στην επίτευξη ενός στόχου και ως εκ τούτου να εξασφαλίσει και τη μεγαλύτερη διάρκεια σε βάθος χρόνου.

2.Γίνεσαι ανυπόμονος

Όταν οραματίζεσαι και κυνηγάς έναν μεγάλο στόχο, αυτός μοιάζει κάτι σαν τη Γη της Επαγγελίας. Φυσικό είναι να βιάζεσαι να τον εκπληρώσεις πολλές φορές κόβοντας δρόμο. Για παράδειγμα, μπορεί τη μία μέρα να τρέχεις δέκα χιλιόμετρα προκειμένου να αποκτήσει γράμμωση το σώμα σου, όμως μετά επειδή νιώθεις εξάντληση δεν μπορείς να τρέξεις για μια εβδομάδα.

Η βιασύνη όμως είναι μία σίγουρη συνταγή αποτυχίας, γιατί αντί να χτίζεις αποτελεσματικές και στέρεες στο χρόνο συνήθειες, παίρνεις το δρόμο μιας γρήγορης και υπερβολικής προσπάθειας που οδηγεί με βεβαιότητα σε αποτυχία, αλλά και σε επακόλουθη απογοήτευση. Μην ξεχνάς, το μυστικό είναι τα μικρά βήματα.

3.Δεν χαίρεσαι αρκετά με την επιτυχία

Με λίγα λόγια, η επίτευξη του στόχου σού προκαλεί μικρή κανοποίηση. Οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας φτιαγμένοι να προσαρμοζόμαστε πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε θετική αλλαγή με αποτέλεσμα σύντομα όλα να τα θεωρούμε δεδομένα. Έξι μήνες μετά, ο πρώτος αριθμός του λαχείου που κέρδισες, η δουλειά των ονείρων σου στην οποία πλέον προσλήφθηκες, η σχέση που προέκυψε ξαφνικά ενώ ήσουν πολύ καιρό μόνος, σου φαίνεται κάτι φυσικό και αναμενόμενο. Το φαινόμενο εξηγείται μέσα από μία διαδικασία που στην ψυχολογία ονομάζεται «προσαρμογή στην απόλαυση» (hedonic adaptation). Και αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι πως όταν επιτυγχάνεις έναν μεγάλο στόχο, η ικανοποίηση που παίρνεις από αυτό είναι πολύ σύντομη και δυσανάλογη με την προσπάθεια. Αν έχεις διαπιστώσει ότι η επίτευξη ενός στόχου παρόλο που είναι σημαντική υπόθεση σου προκαλεί μικρή ικανοποίηση, τότε αυτό είναι κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξεις.

4.Απογοητεύεσαι γρήγορα

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, λόγω του προσανατολισμού που μπορεί να έχεις από τη φύση σου στα αρνητικά και στην αυτοκριτική, μπορεί να κολλάς στην αποτυχία, έστω και όταν είναι μικρή και ασήμαντη με αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι δυσανάλογα. Η απογοήτευση για τη ματαίωση ενός στόχου είναι ένα συναίσθημα μάλιστα που δεν ξεπερνιέται εύκολα, αλλά επιμένει και σε κάνει να νιώθεις ανεπαρκής. Έτσι, έστω και η μικρότερη ενδιάμεση αποτυχία μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις στη μέση προκαλώντας, εκτός από την αίσθηση της ματαιότητας στην προσπάθειά σου και την αμφιβολία για τη δυνατότητά σου να πετύχεις στο μέλλον.

5.Εστιάζεις στο τελικό αποτέλεσμα

Όπως δηλώνουν πολλοί μεγάλοι ηγέτες, πρωταθλητές και καλλιτέχνες, η εστίαση στο αποτέλεσμα και όχι στην ίδια τη διαδικασία, βλάπτει το αποτέλεσμα. Κι αυτό επειδή σκοτώνει τη δημιουργικότητα και εμποδίζει την απερίσπαστη εστίαση που απαιτεί η επίτευξη ενός στόχου.

Σκέψου για παράδειγμα έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή που χτυπάει ένα πέναλτι, ενώ αναλογίζεται το τελικό σκορ. Έναν μαθητή να γράφει πανελλήνιες εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται τα μόρια που θα χρειαστεί. Έναν συγγραφέα που σκέφτεται ότι πρέπει να παραδώσει το βιβλίο του σε μία εβδομάδα ενώ προσπαθεί να εμπνευστεί τον επίλογο της ιστορίας του. Η εστίαση στον τελικό στόχο καταστρέφει τόσο τη συγκέντρωση όσο και την απόλαυση και τη χαρά της δημιουργίας.

Η εστίαση στο αποτέλεσμα και όχι στην ίδια τη διαδικασία, βλάπτει το αποτέλεσμα.

Τώρα πλέον ξέρεις τι πρέπει να κάνεις

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις για την επίτευξη ενός στόχου είναι να εστιάσεις στην διαδικασία, χτίζοντας συνήθειες στην καθημερινότητά σου που δεν θα αργήσουν να σε οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς πισωγυρίσματα.

 

Μάθε περισσότερα στο flowcoaching.gr.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η Ρουτίνα Σε Πάει Πίσω;

Τα 3 Κλειδιά Της Επιτυχίας Για Οποιονδήποτε Στόχο

Author(s)

  • Μάνια Κανάκη

    Positive Psychology Coach

    Η Μάνια Κανάκη είναι εξειδικευμένη Positive psychology coach & trainer από τις πρώτες στην Ελλάδα. Έχει πάθος με την σύγχρονη επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας (Positive Psychology) ή αλλιώς την “Επιστήμη της ευτυχίας” και την εφαρμογή της στο coaching γιατί πιστεύει ότι αξιοποιώντας τα επιστημονικά της ευρήματα μπορεί κανείς να βελτιώσει άμεσα και ουσιαστικά την καθημερινότητα, τη ζωή του αλλά και τις σχέσεις του. Έχει πιστοποιηθεί από το το International Coach Federation (ICF) ως ACC με “Diploma in Positivity Coaching”, από το UC Berkeley στο “Science of Happiness”, από το Wholebeing Instiute στο “Positive psychology coaching” και από τη Hogan International στα Personality Assessments. Eπίσης κατέχει Β.Α σε Business Administration από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MBA in Finance από το Cass (City University) Business School και Diploma in Social & Digital Media από το Deree College. Στο παρελθόν, κατείχε διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα και σε πολυεθνικές εταιρείες, ενώ διηύθυνε και ιδιόκτητη επιχείρηση με πολυάριθμο προσωπικό. Σκοπός της είναι να υποστηρίζει και να ενδυναμώνει ανθρώπους ώστε να νιώθουν ευτυχέστεροι, να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως το προσωπικό τους δυναμικό και να φτιάξουν τη ζωή τους όπως τη θέλουν.