Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι τρόποι σκέψης δεν είναι αποτελεσματικοί.
-Γιατί πρέπει να σκέφτεσαι και τους άλλους.


Στη δουλειά, το πανεπιστήμιο, τα σπορ, ακόμα και στην οικογενειακή ζωή σε ενθαρρύνουν και σε επιβραβεύουν να ανταγωνίζεσαι: να στοχεύεις στην κορυφή, να έχεις τους καλύτερους βαθμούς και επιδόσεις και να ξεπερνάς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετους τρόπους σκέψης.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου και επιχειρείς να κερδίσεις εις βάρος των άλλων. Εσύ κερδίζεις και ο άλλος χάνει. Αν ο άλλος πάρει περισσότερα, σημαίνει ότι εσύ θα πάρεις λιγότερα, συνεπώς θα πρέπει να πάρεις εσύ περισσότερα πριν από αυτόν. Μία τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα διώξει από δίπλα σου κάποια άτομα που είναι στη ζωή σου γιατί θα τα κάνει να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς εσένα.

Ο δεύτερος τρόπος σκέψης έχει να κάνει με το ότι πρωτίστως σκέφτεσαι τους άλλους και τους δίνεις τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν – ακόμα και εις βάρος σου. Εσύ χάνεις και οι άλλοι κερδίζουν: αν πάρεις περισσότερα, δεν μπορείς να φτάσεις πιο ψηλά και να επιτύχεις κάτι άλλο, συνεπώς τα παρατάς και αφήνεις τους άλλους να λάμψουν. Μπορεί να νιώθεις ασφάλεια όταν δεν βρίσκεσαι στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά τελικά καταλήγεις να ζηλεύεις την επιτυχία των άλλων.

Κανένας από αυτούς τους 2 τρόπους σκέψης δεν είναι αποτελεσματικός. Υπάρχει όμως και μία άλλου είδους νοοτροπία και είναι στο χέρι σου να την καλλιεργήσεις.

Το win – win σημαίνει ότι σκέφτεσαι και τον εαυτό σου και τους άλλους σε κάθε απόφαση που έχει να κάνει με την επαγγελματική ή την προσωπική σου ζωή. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δημιουργεί μία ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, όπου εσύ και οι γύρω σου μπορείτε να συνεργάζεστε αρμονικά. Σε αυτήν την περίπτωση κερδίζετε και οι δύο! Γιατί σκέφτεστε και οι δύο το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Αυτό απαιτεί πολύ θάρρος και ενδιαφέρον για κάθε είδος σχέσης σου. Θάρρος για να εκφράζεις τις σκέψεις σου με σεβασμό και ενδιαφέρον για να μπορείς να ακούς τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων με τον ίδιο σεβασμό.

Μάθε να σκέφτεσαι το “εμείς” και όχι το “εγώ” σε κάθε σου σχέση. 

Εσύ ποια νοοτροπία έχεις υιοθετήσει;

Αρχικά σκέψου τα επίπεδα θάρρους και ενδιαφέροντος που επιδεικνύεις σε κάθε σημαντική σου σχέση είτε επαγγελματική είτε προσωπική και προσάρμοσε τα επίπεδα. Για παράδειγμα μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις περισσότερο θάρρος στα άτομα που βρίσκονται κοντά σου – την οικογένεια και τους φίλους σου – σε σχέση με όσα δεν ξέρεις τόσο καλά ή είναι ανώτερά σου, όπως είναι το αφεντικό σου. Θα πρέπει να μάθεις να επιδεικνύεις μεγαλύτερο θάρρος και ενδιαφέρον σε κάθε σου αλληλεπίδραση. Πώς θα το καταφέρεις αυτό;

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να βρεις μία ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό σου και τους άλλους και να αρχίσεις να σκέφτεσαι το “εμείς” και όχι το “εγώ” σε κάθε σου σχέση:

1.Σκέψου μία σημαντική επαγγελματική σχέση και μία προσωπική.

2. Αξιολόγησε και στη συνέχεια βαθμολόγησε το επίπεδο θάρρους και ενδιαφέροντός σου σε κάθε μία από αυτές με 1 το χαμηλότερο και με 10 το υψηλότερο.

3. Αν το επίπεδο θάρρους σου είναι χαμηλό, μεταξύ 1-5, ίσως έχεις τη νοοτροπία του χάνω – κερδίζω και σκέφτεσαι περισσότερο τους άλλους και όχι τον εαυτό σου. Πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό; Γράψε τις σκέψεις σου πριν τις μοιραστείς με τους άλλους και κάνε ασκήσεις θάρρους. Ένας καλός τρόπος είναι να υπενθυμίσεις στο αφεντικό σου την τελευταία σου επιτυχία και να δεσμευτείς ότι θα πεις μία ιδέα σου στο επόμενο meeting. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι θέλεις και τι χρειάζεσαι και όταν τα βρεις, άρχισε να τα ζητάς από τους άλλους. Ξεκίνησε με αυτά που είσαι σίγουρος ότι θα σου δώσουν.

4. Αν το επίπεδο ενδιαφέροντος είναι χαμηλό, ίσως έχεις τη νοοτροπία του κερδίζω – χάνω και σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Τι θα κάνεις για να το αλλάξεις; Αρχικά να περιμένεις να εκφέρεις την άποψή σου μέχρι να πουν οι άλλοι την δική τους. Και πριν την εκφράσεις, ζήτησε την βοήθειά τους. Απενεργοποίησε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και συγκεντρώσου στην μεταξύ σας επικοινωνία. Κοίταζε τους συνομιλητές σου όταν μιλάτε και φυσικά μην τους διακόπτεις. Προσπάθησε μάλιστα να υιοθετήσεις την γνώμη τους και δες κατά πόσο αυτό επηρεάζει την μεταξύ σας σχέση.

5. Αν βαθμολόγησες τον εαυτό σου από 5 και πάνω και θέλεις να καλλιεργήσεις τη νοοτροπία win-win δοκίμασε τα εξής: προγραμμάτισε και πέρασε χρόνο με τα πιο σημαντικά άτομα της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής. Μοιράσου μαζί τους την βαθμολογία σου αναφορικά με το θάρρος και το ενδιαφέρον που επιδεικνύεις και ζήτησέ τους την γνώμη τους για το πώς μπορείς να τα αυξήσεις ακόμα περισσότερο. Άκουσέ τους προσεκτικά χωρίς να τους διακόπτεις και φυσικά ευχαρίστησέ τους για τον χρόνο τους και για όσα σου είπαν. Κράτησε το feedback που θεωρείς ότι είναι περισσότερο χρήσιμο και προγραμμάτισε επιπλέον χρόνο μαζί τους για να δεις την πρόοδό σου. Μάθε να σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους. Έτσι δημιουργείς ένα πολύ φιλικό κλίμα γεμάτο εμπιστοσύνη, κατανόηση και σεβασμό. 

 

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Έρευνα: Πώς Να Γίνεις Πιο Συμπαθητικός Στην Δουλειά Σου

Author(s)

  • Todd Davis

    συγγραφέας

    Ο Todd Davis είναι συγγραφέας best seller.