Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το να βρεις το πάθος σου μπορεί να σου προκαλέσει άγχος.
-Γιατί το να αντιμετωπίζεις τις δυνατότητές σου ως έμφυτες σου κάνει κακό.


Πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας δυσκολεύονται να βρουν αυτό που τους αρέσει και που τους παθιάζει και ενώ ακούν από τους γύρω τους φράσεις όπως «Βρες το πάθος σου» και «Κάνε αυτό που σου αρέσει» αναρωτιούνται αν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτές οι συμβουλές θεωρούνται ακατάλληλες και θα δούμε παρακάτω γιατί.

Το να προτρέπουμε κάποιον να βρει το πάθος του είναι σαν να εννοούμε ότι η προτίμηση του είναι προαποφασισμένη, βρίσκεται τριγύρω, του ταιριάζει τέλεια και θα τον κάνει ευτυχισμένο. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός ανθρώπου να καλλιεργήσει άλλα ενδιαφέροντα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ολοκληρωμένα πάθη.

Το μήνυμα να βρει κάποιος το πάθος του κρύβει μια καλή πρόθεση, ωστόσο πρέπει πιο πολύ να προτρέπουμε τον άλλον να μην ανησυχεί τόσο πολύ για το που έχει ταλέντο, να μην αγχώνεται για το πώς θα κερδίσει κύρος ή χρήματα, αλλά να βρει τι είναι αυτό που του φαίνεται ενδιαφέρον και δημιουργικό.

Λέγοντας στους ανθρώπους να βρουν το πάθος, μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι μέσα τους περιμένοντας απλά να αποκαλυφθεί. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι το πάθος τους θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για αυτούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο, κάποιοι μπορεί να καθηλωθούν σε ένα παθητικό ρόλο και να χάσουν όλη τη δημιουργικότητά τους.

‘Οσο πιο πολύ αντιμετωπίζει ένα άτομο τις προτιμήσεις του σαν έμφυτες, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητές του να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει άλλα ενδιαφέροντα.

Τι αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα έρευνα

Σε μια σειρά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τον ψυχολόγο O’Keefe και τους συνεργάτες του από το Stanford University, διερευνήθηκε ποια από τα προσωπικά ενδιαφέροντα είναι έμφυτα και ποια επίκτητα.

Βρέθηκε λοιπόν ότι όσο πιο πολύ αντιμετωπίζει ένα άτομο τις προτιμήσεις του σαν έμφυτες, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητές του να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει άλλα ενδιαφέροντα και να εξελιχθεί σε άλλους τομείς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους επιστήμονες, όπως κρατάμε στο μυαλό μας την σκέψη ότι μπορεί να έχουμε κάποιες επίκτητες κλίσεις, καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί εξίσου και στη σκέψη ότι οι κλίσεις μπορεί και να καλλιεργηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο καθενας μπορεί να αναπτύξει σιγά σιγά επιτυχώς ενδιαφέροντα που μπορεί αρχικά να του φαίνονται δύσκολα και απαιτητικά.

Ίσως η πιο υγιής σκέψη σε αυτή την περίπτωση είναι να δοκιμάζουμε ότι μας αρέσει ή μας φαίνεται ενδιαφέρον ανεξάρτητα με τις ικανότητές μας. Για παράδειγμα: Σου αρέσει ο χορός; Τι κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις τον ρυθμό μέσα σου. Ξεκίνα να χορεύεις, να βελτιώνεσαι και θα καταφέρεις να έχεις ένα αποτέλεσμα που ούτε το φανταζόσουν αρχικά. Τα ενδιαφέροντα είναι άπειρα και δεν υπάρχει περιορισμός για να τα δοκιμάσεις και κατακτήσεις. Βλέποντας εξάλλου σαν πρόκληση τα νέα ενδιαφέροντα θα διαπιστώσεις ότι η εξέλιξή σου θα είναι θεαματική.

 

Διάβασε ακόμα:

7 Μαθήματα Που Αργείς Να Μάθεις Στη Ζωή Σου

Το Λάθος Δεν Είναι Πάντα Δικό Σου

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.