Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο τοξικός συνάδελφος και ποιο το τοξικό αφεντικό.
-Τι πρέπει να κάνεις σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας.


Πόσες ώρες καταναλώνεις στον εργασιακό σου χώρο; Πόσο συχνά μεταφέρεις την εργασιακή σου ένταση πέραν του ωραρίου σου; Και αν δεν μπορείς να απαντήσεις αντικειμενικά, θα προσπαθήσω να σε διευκολύνω. Πόσο συχνά σκέφτεσαι να αλλάξεις εργασία ή ακόμα και ειδικότητα;

Πέραν του φλεγόμενου ζητήματος της οικονομικής εξασφάλισης, υπάρχει και το θέμα της ποιότητας ζωής. Χωρίς να τολμήσω να αγγίξω την χορδή οικονομικές απολαβές και ωράρια, θα πάω κατευθείαν στο σημείο όπου θα θεωρήσω ως δεδομένο ότι κινούνται σε ένα μεσαίο για την εποχή επίπεδο. Με λίγα λόγια, στο επίπεδο που δύσκολα παίρνει κάποιος την απόφαση να τα εγκαταλείψει, αλλά εύκολα ονειρεύεται και μία θέση στο «καλύτερο».

Εγκλωβισμένος στη «θέση» σου, λοιπόν, προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατόν πιο τυπικός και να βρίσκεις τρόπους να ανανεώνεις την εργασιακή σου ρουτίνα, αλλά και την απόδοση σου. Υπάρχει κάτι που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτήν σου την προσπάθεια; Πέρα από εξωγενείς και απρόβλεπτους παράγοντες; Ω ναι! Έρχεσαι αντιμέτωπος μαζί του καθημερινά! Κρύβεται πίσω από την έννοια «εργασιακό περιβάλλον».

Ποιος είναι ο τοξικός συνάδελφος

Συχνά πλέον, ακούμε τον όρο «τοξικός» να ακολουθείται από την λέξη «άνθρωπος». Ένας οξύμωρος συνδυασμός και συνάμα άκρως καταστροφικός. Αυτή η κατηγορία των ανθρώπων δεν συναντώνται μόνο στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον. Αρχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν «ιός» στην εργασία μας. Και πώς το κατορθώνουν; Εύκολα! Έρχονται με χαμόγελο και απομακρύνονται με ένα e-mail έτοιμο να εκραγεί μόλις το ανοίξεις!

Ο τοξικός συνάδελφος! Εύκολα αναγνωρίσιμος. Φιλικός και πρόθυμος να σε βοηθήσει, αρκεί να μην φανεί η δουλειά σου ανώτερη της δικής του, ακόμα κι αν έχετε διαφορετικό αντικείμενο. Επισημαίνει πάντα με παρουσία κοινού τα λάθη σου, ασήμαντα ή όχι, για να μειώσει την χρησιμότητά σου, αλλά και για να καλύψει δικές του ελλείψεις. Φροντίζει να σου φορτώνει αρμοδιότητες χωρίς να είναι της δικαιοδοσίας του, απλά γιατί έχει την «οξύνοια» να είναι ένα βήμα μπροστά από εσένα. Τέλος, το business outfit σου θα έχει πάντα μία λεπτομέρεια που δεν του ταιριάζει. Η πηγή της τοξικότητάς του κρύβει την κρυφή του λατρεία για εξουσία. Δεν συναντάται συχνά σε υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά σε wannabe personas, που χτίζουν εύκολα όνομα, αλλά γκρεμίζουν δύσκολα την κακή τους φήμη. Τέλος, η μισθολογική αύξηση δεν τον καλύπτει, εκτός αν συνοδεύεται από τον ανάλογο τίτλο.

Ερώτηση: Είναι χρήσιμος ως υπάλληλος; Σίγουρα είναι αυτός που θα ξέρει τα περισσότερα μυστικά στην εταιρεία. Είναι ωφέλιμος; Μπορεί να είναι ο εγκέφαλος πίσω από δυνατά project, μπορεί να είναι ο καλύτερος πωλητής και να φέρνει χρήματα στην εταιρεία. Ο χρόνος, όμως που αναλώνεται σε διαξιφισμούς μεταξύ των συνεργατών, το κακό κλίμα, που ρίχνει την ποιότητα της συνολικής απόδοσης της ομάδας, στο τέλος καταφέρνει να μειώσει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της εταιρείας, όπου θα αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό συχνά πυκνά.

Ποιος είναι ο τοξικός εργοδότης

Ο τοξικός εργοδότης! Εδώ θα κάνω την ανατροπή. Περιμένεις να σου πω ότι είναι ο τύπος που φωνάζει, που απαιτεί ή που δεν πληρώνει. Με λύπη θα σε πληροφορήσω πως δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες. Είναι μία κατηγορία μόνος του! Είναι ο άνθρωπος, που δεν μπορείς να αποφασίσεις εάν τον συμπαθείς ή αν θέλεις να του κλείσεις την πόρτα του γραφείου στην μούρη λέγοντας του : “Are you talking to me?”! Σου δημιουργεί ένα συναίσθημα διαρκούς ανασφάλειας για την ποιότητα και το αποτέλεσμα της δουλειάς που αποφέρεις, ακόμα κι όταν τα στατιστικά δεδομένα σε δικαιώνουν. Σε κάθε επιτυχία θα φροντίσει να σου θυμίσει πως η ιδέα δεν ήταν αποκλειστικά δική σου, αλλά αποτέλεσμα δικής του παρότρυνσης, καθώς στο παρελθόν έχεις διαπράξει ατοπήματα (ατόπημα κατ’ αυτόν μπορεί να είναι και μία συντακτική παρατυπία, που δύσκολα κάποιος άλλος θα επισήμανε, μπορεί και πριν από έναν χρόνο). Τείνει να διοχετεύει την τοξικότητά του σε υπαλλήλους με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο από τον ίδιο. Μπορεί να έχει εξάρσεις ως χαρακτήρας, αλλά φροντίζει να αναδείξει και την ευαίσθητη πλευρά του. Εν κατακλείδι, ο τοξικός εργοδότης είναι ένας χειριστικός εργοδότης.

Και αν βρίσκονται στο ίδιο γραφείο;

Τι γίνεται στην περίπτωση όταν αυτοί οι δύο βρίσκονται κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη; Ο τοξικός εργοδότης αφήνει τον τοξικό συνάδελφο να σπείρει τον φόβο και διά της αλάνθαστης και μεσαιωνικής μεθόδου «διαίρει και βασίλευε» θερίζει καρπούς, αλλά με ημερομηνία λήξης. Το ανθρώπινο δυναμικό αλλάζει συχνά σύσταση, η φήμη της εταιρείας αλλοιώνεται και ο ρυθμός ανάπτυξής της μειώνεται αναλογικά.

Πώς θα προστατεύσεις τον εαυτό σου

Τι κάνεις εσύ όταν βρίσκεσαι στην ίδια επαγγελματική στέγη με τους παραπάνω; Κλειδώνεις στον στόχο σου και δεν αφήνεις τυχόν χαραμάδες ανασφάλειας να μεγαλώσουν. Επικεντρώνεσαι στο μετρήσιμο αποτέλεσμα και δεν συμμετέχεις σε συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν εξομοιώνεσαι με κακές συμπεριφορές και παραμένεις στην ανώτερή σου θέση, η οποία και αναγνωρίστηκε εξ αρχής γι’ αυτό και προκάλεσε! Να θυμάσαι: Κανείς ανάξιος δεν «λασπώθηκε» και ουδείς άξιος δεν κατάφερε να κρυφτεί. Εξάλλου, σε μία εποχή γεμάτη τηλεχειριστήρια είμαι σίγουρη πως θα βρεις τον τρόπο να αντιστρέψεις έξυπνα το παιχνίδι!

Αρχική δημοσίευση από την Σοφία Σταμάτογλου στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

3 Επικοινωνιακά Λάθη Που Κάνουν Τοξικό Το Εργασιακό Περιβάλλον

Τι Σε Διδάσκουν Οι Τοξικές Σχέσεις

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.