Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η τεχνική Ε.Δ.Ε.Μ.
-Ποια είναι τα επιχειρήματα που πρέπει να προβάλλεις απέναντι στους άλλους.


Μιλώντας σε προηγούμενο άρθρο μου για το πώς θέτουμε όρια σε συμπεριφορές και για το πώς μπορούμε να μάθουμε να λέμε “όχι” όταν πρέπει, ανέφερα, ανάμεσα σε άλλους τρόπους, την τεχνική “ΕΔΕΜ” που χρησιμοποιείται στον χώρο της ψυχολογίας. Ας κάνουμε, όμως, πιο κατανοητή την τεχνική αυτή, που βοηθάει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σχέσεις με ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να συνεχίσουμε την επαφή θέτοντας καλύτερα όρια ή με ανθρώπους με τους οποίους αναγκαστικά πρέπει να συνυπάρξουμε για κάποιο λόγο, π.χ. συνάδελφοι ή αφεντικά στον χώρο εργασίας.

Πώς λοιπόν μπορείς να μάθεις να λες “όχι” ακολουθώντας το μοτίβο Ε.Δ.Ε.Μ;

Το πρώτο και κύριο είναι να θυμάσαι ότι κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε ένα βήμα.

Ε-έκφραση

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης που δε σου αρέσει είναι να την αναγνωρίσεις. Μην την προσπερνάς, μην την αγνοείς, μη φοβάσαι να την αντιμετωπίσεις. Όταν την αναγνωρίσεις, θα μπορέσεις να εκφράσεις αυτό που δε σου αρέσει. Εκφράσου λοιπόν. Επικοινώνησε με τον σωστό τρόπο αυτό που δε σου αρέσει. Μην το δέχεσαι, μη σιωπάς, μην αφήνεις να παγιωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Μίλησε στον κατάλληλο άνθρωπο (σε αυτόν που είναι υπαίτιος για το πρόβλημά σου), την κατάλληλη ώρα, στον κατάλληλο χώρο.

Δ-δήλωση

Δήλωσε συγκεκριμένα ποιο είναι το πρόβλημα, τι σε ενοχλεί και γιατί. Δήλωσέ το, πες το με τρόπο σαφή, ξεκάθαρο, κατανοητό. Μην κατηγορήσεις πρόσωπο, εστίασε σε συμπεριφορά. Πες ποια συγκεκριμένη συμπεριφορά δημιουργεί πρόβλημα στη σχέση σου με τον άλλο και ποιο είναι αυτό το πρόβλημα.

Ε-επιχείρημα

Αφού κάνεις γνωστό στον άλλον ότι σου δημιουργεί πρόβλημα η συμπεριφορά του, θα πρέπει να καταλάβει πόσο καλύτερη θα είναι η σχέση σας εάν τη διαχειριστεί διαφορετικά. Μίλα με επιχειρήματα. Εξήγησε ότι τα όρια που θέλεις να βάλεις είναι θέμα σεβασμού και ισορροπίας στη σχέση σας. Δε ζητάς να αλλάξει αλλά να διαχειριστεί διαφορετικά και πιο αποτελεσματικά τη μεταξύ σας σχέση. Τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο δημιουργική η σχέση σας, πιο δοτική αφού κι εσύ θα απελευθερωθείς από την πίεση και τα αρνητικά συναισθήματα που σου δημιουργούνται σε κάθε επαφή σας.

Μ-μπορούμε

Τέλος, κάντε μια συμφωνία προκειμένου να θέσετε τη σχέση σας σε νέα βάση. Μπορείτε και οφείλετε να κάνετε επανεκκίνηση στη σχέση σας, βάζοντας όρια και στοχεύοντας σε μια πιο ουσιαστική, υγιή και εποικοδομητική σχέση. Μπορείτε και θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί οι σχέσεις πρέπει να είναι αμφίδρομες κι όχι μονόπλευρες, να υποστηρίζουν το “δούναι και λαβείν”.

Και φυσικά μην ξεχνάς ποτέ ότι “βάζω όρια” σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου, διεκδικώ καλύτερες σχέσεις, ηρεμία και ισορροπία στη ζωή μου.

Διάβασε ακόμα:

Τι Σε Εμποδίζει Να Εκφράσεις Τα Συναισθήματά Σου

Τα Πλεονεκτήματα Των Εσωστρεφών. Μήπως Τα Έχεις Και Εσύ;

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.