Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να απωθήσεις τις αρνητικές σκέψεις.
-Ποια διαδικασία ύπνωσης πρέπει να ακολουθήσεις.


Μερικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κατάσταση ή ένα υποθετικό σενάριο, φαντάζονται το χειρότερο που μπορεί να συμβεί ή σκέφτονται αυτό που μπορεί να πάει στραβά. Αν η εργασία σου έχει να κάνει με την διαχείριση κρίσεων ή αν θέλεις να καταστρώσεις ένα επιχειρηματικό πλάνο και θέλεις να προβλέψεις κάθε πιθανό ρίσκο, αυτή η συνήθεια μπορεί να φανεί χρήσιμη. Αν όμως πρόκειται να πάρεις μια απόφαση για την προσωπική σου ζωή, τότε οι σκέψεις για το χειρότερο σενάριο – η καταστροφολογία – μπορεί να σε αποτρέψουν από το να αναλάβεις δράση και μπορεί να σου προκαλέσουν συναισθήματα δυστυχίας, ανασφάλειας ή δυσφορίας.

Ο νους μας είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο. Η αίσθηση του ρεαλισμού που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό μας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα έντονη. Καθώς η φαντασία μας δημιουργεί ένα άσχημο σενάριο στο μυαλό μας, το σώμα μας αντιδρά με τις ανάλογες αισθήσεις. Έτσι «καταστροφολογούμε» όλο και περισσότερο, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο. Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά αγχωτική και μπορεί να μας οδηγήσει στο να έχουμε μια γενική αρνητική εικόνα για τη ζωή. 

Η παρακάτω άσκηση αυτό-ύπνωσης θα σε βοηθήσει να θέσεις υπό αμφισβήτηση τις αρνητικές σκέψεις ώστε να τις σταματάς εγκαίρως όποτε χρειαστεί. 

Είναι σημαντικό να δεχθείς ότι οι καταστροφικές σκέψεις είναι αχρείαστες και δημιουργούν προβλήματα και να δηλώσεις ξεκάθαρα την πρόθεσή σου και την προσδοκία σου να σταματήσουν. 

Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις: 

1. Mπες σε ύπνωση. Μπορείς να ανατρέξεις σε προηγούμενα άρθρα για το πώς μπορείς να μπεις σε κατάσταση ύπνωσης.

2. Παρατήρησε καλά το αρνητικό. Φαντάσου τον εαυτό σου, όσο πιο ζωντανά μπορείς σε μία κατάσταση που βιώνεις πολύ αρνητικές σκέψεις. Πραγματικά φαντάσου να είσαι εκεί, όσο πιο ρεαλιστικά μπορείς με όλες σου τις αισθήσεις. Με την φαντασία σου δες τι θα έβλεπες, άκου τι θα άκουγες και νιώσε ότι θα ένιωθες. Φαντάσου πώς θα δρούσες σε αυτή την κατάσταση και μετά παρατήρησε και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πως ακριβώς σκέφτεσαι σε αυτή την κατάσταση. Άρχισε να μεταφράζεις τα συναισθήματα σου σε λέξεις και παρατήρησε τις σκέψεις, τις ιδέες, τις νοητικές απεικονίσεις, τις εσωτερικές εικόνες, τις σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που έχεις σε αυτή την τυπική κατάσταση.

3. “Ξανατρέξε” το προηγούμενο βήμα στο μυαλό σου. Όμως αυτή τη φορά μόλις αρχίσουν οι ανεπιθύμητες σκέψεις φαντάσου μια φωτεινή ένδειξη ΣΤΟΠ που αναβοσβήνει πίσω από το μέτωπό σου και συνοδεύεται από μία πολύ δυνατή σειρήνα. Κάνε αυτή την ένδειξη όσο πιο προειδοποιητική γίνεται ώστε να διακόψεις πραγματικά και άμεσα όποια αρνητική σκέψη, ακόμη και ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει. Επανάλαβε αρκετές φορές αυτό το βήμα.

4. Άρχισε να χαλαρώνεις αφού επαναλάβεις αρκετές φορές το προηγούμενο βήμα. Χαλάρωσε προοδευτικά όλο σου το σώμα. Φαντάσου τη χαλάρωση να μεταδίδεται σε όλο σου το σώμα και να διώχνει την ένταση που έχει παραμείνει στους μύες σου.

5. Σκέψου μια θετική και ενθαρρυντική υποβολή. Κάτι δηλαδή που μπορείς να λες στον εαυτό σου όταν βρίσκεσαι σε παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Τώρα, ενώ είσαι σε βαθιά χαλάρωση, ξαναπέρασε από το σενάριο που ξεκινήσαμε  και επανέλαβε αυτή τη νέα δήλωση εσωτερικού διαλόγου στον εαυτό σου. Επανάλαβε την και νιώσε την μέχρι να πειστείς. 

Εκτέλεσε το σενάριο 3-5 φορές ενώ χαλαρώνεις, επαναλαμβάνοντας νοητικά στον εαυτό σου τη νέα σου θετική σκέψη και τη νέα σου θετική υποβολή.  

6. Δεσμεύσου σχετικά να τα οφέλη. Πες στον εαυτό σου ότι σκοπεύεις να φέρεις όλα τα οφέλη αυτής της συνεδρίας στην καθημερινή σου ζωή από τώρα και στο εξής. Πες στον εαυτό σου ότι πρόκειται να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις καθώς τώρα έχεις μάθει να χαλαρώνεις και να τις αντικαθιστάς στον νου σου με νέες θετικές δηλώσεις, αν ξαναπαρουσιαστούν στο μέλλον. 

7. Πάρε τέλος μια βαθιά αναζωογονητική αναπνοή

Ταυτόχρονα κούνησε ελαφρά τα δάχτυλα χεριών και ποδιών και άνοιξε τα μάτια σου.

Εξασκήσου σε αυτή την άσκηση αυτό-ύπνωσης τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Στο μέλλον, όποτε βρίσκεσαι σε μία κατάσταση που παλιότερα σου προκαλούσε καταστροφικές σκέψεις, θα μπορείς να ελέγχεις την αναπνοή σου και να επαναλαμβάνεις την θετική σου δήλωση. Με τον έλεγχο της αναπνοής αρχίζεις να παίρνεις τον έλεγχο της κατάστασης και των σκέψεων σου και με την θετική δήλωση δημιουργείς μία βάση για νέες πιο αισιόδοξες και δημιουργικές σκέψεις. Με αυτό τον τρόπο είναι μάλλον βέβαιο ότι θα σταματήσεις την καταστροφολογία. 

Διάβασε ακόμα:

5 Πράγματα Που Αξίζει Να Μάθεις Για Τη Θεραπευτική Ύπνωση

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.