Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος απέναντι στον κίνδυνο.
-Σε τι ποσοστό ανοσίας της αγέλης μπορεί να εξασθενήσει ο ιός.


“Τα καταφέραμε; Τελειώσαμε;” Με αυτόν τον τρόπο, η Andrea Taylor, PhD, περιγράφει την αυξανόμενη εξάντλησή της σε ό,τι αφορά την Covid-19, ένα ταξίδι που μοιάζει ατελείωτο. Καθώς το ποσοστό των θανάτων αυξάνεται, η εξάντληση λόγω της Covid-19 εξαπλώνεται ακόμα και σε αυτούς που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την πανδημία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το κοινό αίσθημα είναι: “Χρειάζομαι απεγνωσμένα επαφή με ανθρώπους και μια φυσιολογική ζωή,” αναφέρει η Taylor, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο University of Texas Health Science Center στο Houston.

Λόγω της άφιξης της περιόδου αυξημένης μεταδοτικότητας των ιών σε συνδυασμό με το Covid-19 fatigue, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός θα εξαπλωθεί γρηγορότερα. Παρόλο που δεν μπορούν να προβλέψουν αν η εποχική γρίπη θα είναι ήπια ή πιο σοβαρή, υπάρχουν ανησυχίες για μια διπλή πανδημία που θα υπερφόρτωνε το σύστημα υγείας.

Η αλλαγή της αίσθησης του κινδύνου 

Το Covid-19 fatigue κάνει τους ανθρώπους να αλλάζουν συμπεριφορά, ίσως κάνουν περισσότερες βόλτες στο σούπερ μάρκετ ή σχεδιάζουν χριστουγεννιάτικες γιορτές, κάτι που την άνοιξη θα ήταν αδιανόητο. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός μας τον κίνδυνο, αναφέρει η Kaye Hermanson, PhD, κλινική ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο UC Davis Health. Φαντάσου ότι είχες ένα τροχαίο. Την επόμενη φορά που θα οδηγήσεις, θα έχεις άγχος. Αλλά με κάθε επιτυχημένη διαδρομή, ο εγκέφαλός σου μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο και αρχίζεις να αισθάνεσαι πιο ασφαλής στο τιμόνι. Αυτή η ψυχολογία λειτουργεί ακόμα και στους ψυχολόγους. 

“Μετά από 7 μήνες που πηγαίνω στο νοσοκομείο κάθε μέρα, δεν σκέφτομαι ούτε ανησυχώ για το αν κολλήσω κορονοϊό,” αναφέρει η Hermanson. “Έχω πάει στο σούπερ μάρκετ και είμαι καλά. Έχω πάει στη δουλειά και είμαι καλά.” Εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα προστασίας, φυσικά, αλλά κάθε φορά που το κακό πράγμα δε συμβαίνει, υποστηρίζει, είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει την απειλή. Το πόσο θαρραλέα θα συνεχίσουν οι άνθρωποι να πολεμούν τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού θα εξαρτηθεί από την οπτική του καθενός απέναντι στην πανδημία, υποστηρίζει ο Jed Magen, DO, ψυχίατρος στο Michigan State University.

“Αν μοιάζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην κοινότητα, είναι πιθανό να είσαι λιγότερο προσεκτικός,” αναφέρει ο Magen. “Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα γύρω σου και ξέρεις κάποιον που αρρώστησε, είναι πιθανό να προσέχεις πολύ περισσότερο. “Είναι, επίσης, κρίσιμο οι πολιτικοί ηγέτες να αποτελούν σωστά πρότυπα στις προσπάθειες πρόληψης και να παρουσιάζουν με ειλικρίνεια τους κινδύνους του κορονοϊού και τις ελπίδες για ένα εμβόλιο, υποστηρίζει.

“Έχουμε όρια”

“Οι άνθρωποι νιώθουν εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι που πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο και κάποια άλλα καθόλου.” Πολλοί νιώθουν κουρασμένοι και αγχωμένοι που δεν υπάρχει φως στο τούνελ,” υπογραμμίζει η Arianna Galligher, κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια του κέντρου αποκατάστασης τραυματικών εμπειριών στο Ohio State University Wexner Medical Center. Ακόμα, πολλοί αμφιταλαντεύονται ποιον να εμπιστευτούν και τι να πιστέψουν και αυτό επιβαρύνει την ψυχολογική τους κατάσταση.

Ο ιός εξαπλώνεται ασταμάτητα

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός, χρειάζονται ανθρώπινους ξενιστές για να επιβιώσουν. Με δεδομένο ότι κανένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο σύντομα, ο ιός θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που θα του δώσουμε. 

Υπάρχουν 2 μεγάλα ερωτήματα: Πόσοι άνθρωποι έχουν πραγματικά μολυνθεί και πόσο ανθεκτικοί είναι σε μελλοντικές μολύνσεις. Ο αριθμός των κρουσμάτων ποικίλει ανάλογα με την τοποθεσία, αναφέρει ο Kissler. Είναι λογικό οι επιστήμονες να αναμένουν ότι όσοι έχουν νοσήσει έχουν τουλάχιστον μερικούς μήνες ανοσία, υποστηρίζει. Αυτοί οι άνθρωποι συνυπολογίζονται σε αυτό που αποκαλείται ανοσία της αγέλης. Σε μέρη όπου η ανοσία της αγέλης προσεγγίζει το 40%, ο ρυθμός μετάδοσης θα μπορούσε να μειωθεί, τονίζει ο Kissler, με δεδομένο ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί. Περίπου στο 50-60%, ο ιός μπορεί να εξασθενήσει, αν και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στο 70%-κανείς δε γνωρίζει ακόμα. Η επίτευξη του 70% μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ενός εμβολίου, καθώς οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι η φυσική ανοσία της αγέλης είναι μια ηθικά ενσυνείδητη επιλογή.

Ο Kissler είναι αισιόδοξος ότι η επιδείνωση της πανδημίας μπορεί να αποφευχθεί αν οι άνθρωποι φοράνε μάσκες και τηρούν τις αποστάσεις. Αυτά τα ίδια μέτρα θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την εξάπλωση της γρίπης. Αλλά ο Kissler ανησυχεί για τον συνδυασμό του κρύου καιρού, των επερχομένων γιορτών και της Covid-19 fatigue. “Ο ρυθμός των νέων μολύνσεων θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, υποστηρίζει, αν δεν κάνουμε κάτι.”

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο κορονοϊός μπορεί να μειώσει το IQ;

Ο αντίκτυπος της COVID-19 στους παράγοντες της κοινωνικής οικονομίας

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.