Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αξίζει να δημιουργήσεις μια λίστα γνώσεων.
-Πώς μπορείς να την οργανώσεις.


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια λίστα καθηκόντων, που πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια μέρα, ένα μήνα, συνήθως οργανωμένη βάσει προτεραιοτήτων. Μια αποτελεσματική λίστα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά αν θες να βάζεις τα δυνατά σου κάθε μέρα. Η ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί για να μάθεις οτιδήποτε- από δεξιότητες μέχρι βιβλία. Για να αυξήσεις γρήγορα τις γνώσεις σου, δημιούργησε μια ξεχωριστή λίστα για όσα θες να μάθεις. Μια λίστα γνώσεων σε βοηθά να οργανώνεις την αυτο-εκπαίδευσή σου και σου επιτρέπει να μελετάς ενδιαφέροντα θέματα, πέρα από όσα ήδη γνωρίζεις. 

Οι αποτελεσματικοί μαθητές έχουν μια λίστα γνώσεων

“Όποιος δεν νιώθει ντροπή για το ποιος ήταν πέρσι δεν μαθαίνει μάλλον αρκετά,” υποστηρίζει ο Alain de Botton, ιδρυτής και πρόεδρος του The School of Life. Έχουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης καθημερινά αλλά δεν μπορούμε να αφοσιωθούμε σε όλες όταν είμαστε απασχολημένοι με άλλα εξίσου σημαντικά πράγματα. Συχνά πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία εξαιτίας άλλων καθηκόντων.

Για να κάνεις τη διαδικασία της μάθησης πιο εύκολη, δημιούργησε μια λίστα γνώσεων και κατάγραψε τις ιδέες, τις σκέψεις, τα πνευματικά μοντέλα και τα θέματα που θες να εξερευνήσεις. Μπορείς, ακόμα, να χωρίσεις τη λίστα σου σε 2 μέρη. Στο πρώτο μπορείς να αποθηκεύεις ιδέες για μελλοντική χρήση. Το δεύτερο μπορεί να είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που θες να μάθεις τις επόμενες λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες. Μπορεί να είναι ιδέες, δεξιότητες ή βιβλία που θες να μελετήσεις βαθύτερα. “Σε όλη μου τη ζωή, δεν γνώρισα σοφούς ανθρώπους που δεν διάβαζαν όλη την ώρα – κανέναν.” λέει ο Charlie Munger, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος και μακροχρόνιος επιχειρηματικός συνεργάτης του Warren Buffett.

Η δημιουργία μιας λίστας σημαίνει να εκτιμάς την αυτο-εκπαίδευση και την προσωπική σου εξέλιξη. Η εκπαίδευση είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις. Ή όπως το είπε ο Benjamin Franklin, “Μια επένδυση στη γνώση έχει την καλύτερη απόδοση.” Για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, εστίασε στη διαρκή μάθηση. 

“Το πνευματικό κεφάλαιο θα επισκιάζει πάντοτε το οικονομικό κεφάλαιο.” αναφέρει ο Paul Tudor Jones, αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, επενδυτής και φιλάνθρωπος. Η καλλιέργεια του πνεύματος είναι απαραίτητη και για την προσωπική και την επαγγελματική εξέλιξη. Ο Albert Einstein, ο Richard Feynman, ο Leonardo da Vinci, ο Galileo Galilei και η Marie Curie αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην προσωπική μάθηση, είτε σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μάθηση, είτε ως υποκατάστατο της τυπικής εκπαίδευσης. 

Ο Elon Musk μεγάλωσε διαβάζοντας 2 βιβλία τη μέρα, σύμφωνα με τον αδερφό του. Ο Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία το χρόνο. Ο Mark Zuckerberg διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε 2 εβδομάδες. Ο Warren Buffett αφιερώνει 5-6 ώρες καθημερινά στην ανάγνωση 5 εφημερίδων και 500 σελίδων εταιρικών αναφορών. Ο Buffett έχει επενδύσει το 80% του χρόνου του στην ανάγνωση και τη σκέψη σε όλη του την καριέρα. 

Η αυτο-εκπαίδευση είναι μια συνήθεια που πολλοί από εμάς μπορούμε να υιοθετήσουμε, για να ευημερήσουμε στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Η δημιουργία μιας λίστας με τα συγκεκριμένα πράγματα που θες να μάθεις (1-5 πράγματα τη φορά) μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου και να αφοσιωθείς στη διαχρονική εκπαίδευση.

Διάβασε ακόμα:

6 ιδανικά χόμπι για εσωστρεφείς και μοναχικούς ανθρώπους

Το #1 πράγμα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις το πρωί για να ενισχύσεις την αποδοτικότητά σου

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.