Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του “καλού παιδιού”.
-Γιατί δεν σε ωφελεί να είσαι το “καλό παιδί”.


Μήπως βασανίζεσαι συχνά από ενοχές; Μήπως αναρωτιέσαι αν έπραξες σωστά; Αν συμπεριφέρθηκες όπως πρέπει; Αν τους ευχαρίστησες όλους; Μήπως σε ακολουθεί το σύνδρομο του καλού παιδιού; Ήρθε η ώρα να αποτινάξεις  αυτόν τον τίτλο. Υπάρχει λόγος.

Τι σημαίνει “καλό παιδί” τελικά; 

Σίγουρα από μόνη της η λέξη είναι θετική και συνειρμικά το θετικό συνδυάζεται στο μυαλό μας με κάτι που είναι σωστό να το κάνουμε. Ποιες συμπεριφορές ακολουθούν αυτές τις σκέψεις; Μήπως και για σένα “καλό παιδί” σημαίνει: Να μη θυμώνεις και δυσαρεστείς με αυτόν τον τρόπο τους άλλους; Να μη δείχνεις τη δυσαρέσκεια σου, αλλά ούτε την έντονη χαρά σου, ιδίως όταν την εκφράζεις με τρόπο που δε συνάδει της ηλικίας σου και του κοινωνικού περιβάλλοντος; Να υποχωρείς για να μη δημιουργηθούν εντάσεις; Να καταπιέζεις τα “θέλω σου” γιατί προηγούνται τα “θέλω” κάποιων αγαπημένων σου; Να μην εκφράζεσαι αντίθετα από τη γνώμη των άλλων για να μη δημιουργήσεις αντιπάθειες; Να λες πάντα “ναι” επειδή φοβάσαι μήπως δε σε αποδεχτούν, μήπως σε απορρίψουν; 

Πού οδηγεί η συμπεριφορά του καλού παιδιού;

Τέτοιες συμπεριφορές, όταν ακολουθούνται με σταθερότητα, έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για το ίδιο το άτομο:

-Μαγνητίζει τοξικές σχέσεις και τοξικούς ανθρώπους.

-Υπάρχει ένας καταπιεσμένος θυμός που θα εσωτερικευθεί ή δεν ξέρουμε ποια λανθασμένη πορεία θα πάρει κάποια στιγμή.

-Ο φόβος απόρριψης και ο φόβος αποτυχίας τον σταματάει από το να δοκιμάσει και να υλοποιήσει επιτυχίες.

-Δε δημιουργεί αληθινές ουσιαστικές σχέσεις.

-Νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με άλλους.

-Φορτώνεται με υποχρεώσεις που τον γεμίζουν άγχος και αγωνία αν θα προλάβει, αν θα τα καταφέρει, αν τους ικανοποιήσει όλους.

-Καταπιέζεται και δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος.

-Δεν έχει χρόνο για τον εαυτό του.

Πώς να δώσεις λύση

Πώς θα αντιμετωπίσεις λοιπόν το σύνδρομο του “καλού παιδιού”; Αρχικά αναγνώρισέ το. Βλέπεις στοιχεία από τα παραπάνω στη συμπεριφορά σου, στον τρόπο σκέψης σου; Τι συναισθήματα σου δημιουργούν; Αν είναι δυσαρέσκεια, άγχος, ψυχική πίεση, τότε θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές. Ποιες είναι αυτές;

Συνειδητοποίησε τι σημαίνει πραγματικά “καλό παιδί”. 

Τι είναι αυτό που σε κάνεις να πιστεύεις ότι καλός είναι αυτός που συμφωνεί, φορτώνεται, δεν διεκδικεί; Ξεκίνα να βάζεις όρια σε ανθρώπους και συμπεριφορές. Δούλεψε με τον φόβο απόρριψης και τον φόβο αποτυχίας. 

Ξεκίνησε το ταξίδι της αυτογνωσίας. 

Γνώρισε τον εαυτό σου, τι πραγματικά θέλεις, ποια είναι τα θετικά σου, ποιες είναι οι δικές σου αξίες κι όχι οι αξίες άλλων που έχεις ίσως υιοθετήσει σαν δικές σου (ενδοβολή), ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις σου που σε οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές και απελευθερώσου. 

Αποσαφήνισε τις προτεραιότητες σου.

Για να τα καταφέρεις, ανακάλυψε ποιες είναι οι ανάγκες σου και ακολούθησε τες. Βάλε στόχους. Στόχους που να συμπεριλαμβάνουν εσένα. Και κυρίως μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

Αγάπησε τον εαυτό σου, βρες την ισορροπία και ενίσχυσε την αυτοεκτίμηση σου.

Η αυτογνωσία οδηγεί σε αποδοχή του εαυτού, σε αγάπη του εαυτού. Θα πρέπει, όμως, να αναρωτηθείς, πόσο έτοιμος είσαι να διεκδικήσεις τις ανάγκες σου και όσο έτοιμος είσαι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. 

Τέλος καλλιέργησε τη θετική σκέψη. 

Η θετική σκέψη είναι η βάση για να χτιστούν όλα τα άλλα.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Πρέπει Να Αγαπήσω Πρώτα Εμένα Πριν Αγαπήσω Κάποιον Άλλο;

3 Κόντρα Συνήθειες Των Έξυπνων

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.