Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν στεριώνεις σε μία σχέση.
-Γιατί αρνείσαι να ωριμάσεις.


Νιώθεις λοιπόν κι εσύ πολύ πιο νέος ή νέα από την ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητά σου; Δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη! Παντού γύρω σου θα συναντήσεις άνδρες και γυναίκες που όχι μόνο δείχνουν, αλλά νιώθουν και ζουν σαν να είναι νεότεροι. Δεν αποκλείεται επομένως κι εσύ να νιώθεις γύρω στα 25, παρόλο που έχεις εδώ και καιρό πατήσει κάποια -άντα. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ίσως ρωτήσεις. Και θα σου απαντήσω εύστοχα και διπλωματικά, πάνω σε αυτό, με μία μόνο λέξη: εξαρτάται. Όπως εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Βάσω Μακαρώνη, αν κάποιος δείχνει, νιώθει, συμπεριφέρεται και ζει σαν να είναι (πολύ) νεότερος από την πραγματική του ηλικία, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι το να μη συμβαδίζει με την πραγματική του ηλικία μπορεί να κρύβει παγίδες.

Τι είναι το “σύνδρομο των 25”

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι επιστημονικά δεν υπάρχει ένας τέτοιος ορισμός και ότι πρόκειται για μια έκφραση που δηλώνει σαν φαινόμενο την τάση κάποιων ανθρώπων να αρνούνται να ωριμάσουν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το σύνδρομο των 25 -παλαιότερα το αποκαλούσαν σύνδρομο του Πήτερ Παν- δεν έχει να κάνει μόνο με το να θέλει να δείχνει κάποιος νεότερος υιοθετώντας μια  νεανική εμφάνιση. Αφορά σε άτομα που παρόλο που διανύουν την 4η, την 5η ή ακόμα και την 6η δεκαετία της ζωής τους, ζουν και συμπεριφέρονται με την επιπολαιότητα των είκοσι. Με την γοητεία του αιώνια νέου πασπαλισμένη πάνω τους σαν ζάχαρη άχνη, σκίζουν τους κανόνες του age appropriate και χαίρονται τη ζωή τους σαν να είναι ένα ατελείωτο πάρτι. Κάνουν, όμως, καλά; Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η Βάσω Μακαρώνη, οι παρενέργειες παραμονεύουν. Αν επομένως, θεωρείς ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο σε αφορά θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον ενημερωμένος για τις πιο συνηθισμένες παγίδες στις οποιές μπορείς να παίσεις.

Αρκετά συχνά τα άτομα με το σύνδρομο νεότερης ηλικίας έχουν την τάση να παραμένουν ανώριμα, αποφεύγοντας τις ευθύνες και τα σοβαρά βήματα εξέλιξης.

Οι 3 παγίδες

Παγίδα Νο1: Δεν στεριώνεις σε μόνιμη σχέση

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα, που αφορά τα άτομα που συμπεριφέρονται σαν να είναι πιο νέα από την ηλικία τους, είναι ότι θεωρούν πως έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να βρουν το ιδανικό ταίρι. Κάποιοι νιώθουν την επιτακτική ανάγκη για παθιασμένους έρωτες ή θέλουν να νιώθουν αιώνια ερωτευμένοι, συνήθως όμως επειδή είναι μάλλον ανώριμοι. Δυστυχώς τέτοιοι τύποι συνήθως οδηγούνται πιο εύκολα στον χωρισμό όταν το πάθος ξεφτίζει ή αναλώνονται σε επιπόλαιες ή περιστασιακές σχέσεις. Τέλος, μπορεί να προτιμούν τις σχέσεις με άτομα μικρότερα σε ηλικία, τα οποία συνήθως έχουν, λόγω ηλικίας, άλλες προτεραιότητες. Αν όλα αυτά σου θυμίζουν τον εαυτό σου, σκέψου ότι μπορεί εσύ με τις επιλογές σου να σαμποτάρεις τις προοπτικές εξέλιξης μια μόνιμης, σοβαρής σχέσης.

Παγίδα Νο2: Αναβάλλεις τη δημιουργία οικογένειας

Άνδρες και γυναίκες που ζουν με την ανεμελιά της νιότης είναι πιο πιθανό να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας. Αν και κάποιες φορές μπορεί να κρύβονται ψυχολογικά κωλύματα πίσω από μια εμμένουσα αναβολή. Για τις γυναίκες, ωστόσο, αυτό αποτελεί σοβαρή παγίδα, δεδομένου ότι η γονιμότητά τους φθίνει σημαντικά μετά τα 35 σε σχέση με των ανδρών. Αν είσαι επομένως γυναίκα, θα πρέπει να ξέρεις ότι, παρόλο που η επιστήμη σήμερα μπορεί να σου εξασφαλίσει μια παράταση στη γονιμότητά σου, με εναλλακτικές που μπορεί να σου επιτρέψουν να γίνεις μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν μπορεί να σου υπογράψει συμβόλαιο ότι σίγουρα θα καταφέρεις να αποκτήσεις το βιολογικό σου παιδί την ώρα που εσύ θέλεις στο μέλλον.

Παγίδα Νο 3: Αρνείσαι να ωριμάσεις

Αρκετά συχνά τα άτομα με το σύνδρομο νεότερης ηλικίας έχουν την τάση να παραμένουν ανώριμα, αποφεύγοντας τις ευθύνες και τα σοβαρά βήματα εξέλιξης, παρόλο που η χρονολογική τους ηλικία αυξάνει. Αν, λοιπόν, έχεις πατήσει τα πρώτα ή τα δεύτερα -άντα και ακόμα μένεις με τους γονείς σου, αδυνατείς να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου και δεν είσαι υπεύθυνος ούτε κουτάβι ν’ αναλάβεις, μάλλον θα πρέπει να αφήσεις τις selfie και τα τηλέφωνα για την επόμενη βραδινή έξοδο και να αρχίσεις να βλέπεις τη ζωή με τα μάτια της πραγματικής σου ηλικίας. Γιατί ξέρεις, δεν είναι οι πρώτες ρυτίδες αυτές που θα σε τρομάξουν, όταν τις δεις. Είναι η πιθανή ανακάλυψη ότι υπάρχουν πράγματα που κυριολεκτικά αξίζουν και μπορεί να χάνεις ή να τα έχασες επειδή κόλλησες σε άλλη ηλικία. Μη χάνεις, λοιπόν, άλλο καιρό. Και μπορείς και προλαβαίνεις!

Διάβασε ακόμα:

Ο Κορυφαίος Πλαστικός Χειρουργός Σε Μαθαίνει Πώς Να Μοιάζεις Πάντα Νέος

Τα Γενέθλιά Σου Αποκαλύπτουν

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.