Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η επαφή με τους άλλους οδηγεί στην κάθαρση.
-Γιατί οι καλές σχέσεις συνεπάγονται καυγάδες.


Ως άνθρωποι είμαστε περίπλοκοι. Και η ευτυχία είναι ένα από τα πιο περίπλοκα συναισθήματα που βιώνουμε. Συχνά, η ζωή μας είναι ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε το νόημά της. Ο καθένας έχει το δικό του ορισμό για την ευτυχία. Ζούμε, εξελισσόμαστε και αναπτυσσόμαστε και όσο συμβαίνουν αυτά, ο ορισμός μας για την ευτυχία αλλάζει. Οι ερευνητές του Harvard ανέλυσαν gigabytes επιστημονικών δεδομένων για να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους.

Το Harvard ξεκίνησε αυτήν την έρευνα το 1938, και τώρα έχει πλέον διάρκεια μεγαλύτερη των 80 ετών. Επικεφαλής είναι ο Dr. Robert Waldinger, καθηγητής στο Harvard Medical School. Σε 75 χρόνια, ακολούθησαν τη ζωή 724 ανδρών, χρόνο με το χρόνο, καταγράφοντας την καριέρα τους, την προσωπική τους ζωή και την υγεία τους. Κανείς δεν είχε ιδέα πώς θα εξελισσόταν η ζωή αυτών των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες,που ήταν όλοι έφηβοι όταν ξεκίνησαν, ακολούθησαν διαφορετικές καριέρες, από εργάτες σε εργοστάσιο, μέχρι δικηγόροι και γιατροί, ενώ ένας από αυτούς έγινε και Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Για να συλλέξουν αυθεντικά στοιχεία, οι ερευνητές σχεδίασαν λεπτομερή ερωτηματολόγια και τους έκαναν στη συνέχεια προσωπικές ερωτήσεις. Επίσης, συνέλεξαν ιατρικά δεδομένα, σκάναραν τον εγκέφαλό τους και μίλησαν στα παιδιά και στις συζύγους τους. Μάλιστα, μαγνητοσκόπησαν και βαθιές και ειλικρινείς συζητήσεις τους με τις συζύγους τους.

Όπως ανέφερε ο Dr. Waldinger mentioned, στο TED Talk του: “Εικόνες ολόκληρων ζωών, των επιλογών που κάνουν οι άνθρωποι και πώς λειτουργούν αυτές οι επιλογές, αυτές τις εικόνες είναι αδύνατο να τις έχεις. Τα περισσότερα που γνωρίζουμε για την ανθρώπινη ζωή οφείλονται σε ερωτήσεις που τους κάνουμε για να θυμηθούν το παρελθόν και όπως ξέρουμε, η ανασκόπηση δεν είναι 100% πιστή στην πραγματικότητα. Η μνήμη μπορεί να γίνει πολύ δημιουργική.” Βάσει χιλιάδων σελίδων πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί, η ομάδα αποκόμισε ορισμένα μαθήματα για μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Η επαφή με τα αγαπημένα πρόσωπα είναι μια ευλογία 

Ποιες στιγμές της ζωής σου αναπολείς περισσότερο; Ποιες στιγμές σου φέρνουν χαμόγελο; Οι άνθρωποι που είναι πιο συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα είναι πιο χαρούμενοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι λιγότερο συνδεδεμένοι. Η ουσιαστική επικοινωνία σε ανταμείβει. Οι άνθρωποι αναζητούν την κάθαρση και το να ανοιγόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα μας βοηθά. Είναι θεραπευτική. Η έρευνα επίσης μελέτησε το άλλο άκρο: Την περίπτωση της απόλυτης μοναξιάς στις σχέσεις. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι είναι λιγότερο χαρούμενοι, λιγότερο υγιείς και ζουν λιγότερο.

Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα

Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από τον αριθμό των σχέσεων που έχει κάποιος. Οι άνθρωποι που ήταν πιο ικανοποιημένοι στις σχέσεις τους στα 50 τους ήταν πιο υγιείς στα 80 τους. Ένας γάμος με πολλές διαμάχες επηρέασε περισσότερο την υγεία από ένα διαζύγιο, μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την ανάλυση. Πόσο κοντά νιώθεις με αυτούς που βρίσκονται γύρω σου είναι πιο σημαντικό από το πόσους γνωρίζεις.

Οι καλές σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολες

Συχνά φανταζόμαστε ότι οι καλές σχέσεις είναι πάντα εύκολες. Αυτό δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε πρακτικό. Είναι αναμενόμενο να μαλώνετε μερικές φορές. Θα έχετε μερικές κακές μέρες, αλλά όσο δουλεύετε με συνέπεια πάνω στη σχέση σας, τόσο περισσότερο θα αποδίδει.

Οι καλές σχέσεις βελτιώνουν τη μνήμη και τη δημιουργικότητα 

Η ευτυχία δεν είναι το μόνο καλό αποτέλεσμα των καλών σχέσεων. Αυτοί που είχαν καλές σχέσεις, διέθεταν πιο οξεία μνήμη στα 80 τους. Αντίθετα, αυτοί που δεν είχαν καλές σχέσεις με τους γύρω τους, σημείωσαν υποβάθμιση της μνήμης τους νωρίτερα, όπως επιβεβαίωσαν και οι μαγνητικές του εγκεφάλου τους.

Ξεκίνα σήμερα

Οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες και περίπλοκες και απαιτείται πολύς χρόνος για να τις συντηρήσεις. Και αυτή η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείς να φας μεσημεριανό με τη μαμά σου το επόμενο ΣΚ, ή το παραεπόμενο. Μπορείς να ευχαριστήσεις κάποιον που σε βοήθησε αργότερα, όταν θα έχεις χρόνο. Ή μπορείς να επιλέξεις να τα κάνεις όλα αυτά τώρα.

Διάβασε ακόμα:

6 “συνηθισμένες” συμπεριφορές στις σχέσεις που είναι στην πραγματικότητα τοξικές

Ψυχική ανθεκτικότητα. Πιο απαραίτητη από ποτέ

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.