Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ήρθε η στιγμή να σταματήσεις να κατηγορείς τους άλλους.
-Πώς και γιατί πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου.


Σίγουρα η ζωή σου έχει και τις καλές και τις κακές της στιγμές. Όταν όμως συμβούν στη ζωή σου γεγονότα τα οποία δεν είναι και τόσο ευχάριστα, πώς αντιδράς; Κατηγορείς τους άλλους ή αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για ό,τι έγινε; Πολλοί άνθρωποι παίζουν το παιχνίδι του “κατηγορώ”. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Είναι παράλογο και επιβαρύνει το άλλο πρόσωπο. Φυσικά υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι είναι καλύτερα να κατηγορείς από το να κατηγορείσαι. Η κατηγορία όμως είναι μονόπλευρη. Μέσα από αυτό το παιχνίδι δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσεις τι συνέβη και γιατί αφού σε νοιάζει μόνο να αποδώσεις σε κάποιον ευθύνη. Μπορεί μέσα από το παιχνίδι του “εσύ φταις” να προσπαθείς να υπερασπιστείς τη θέση σου, δημιουργώντας, όμως, στην πραγματικότητα προκαταλήψεις. Προκαταλήψεις που σε περιορίζουν και δηλητηριάζουν τις σχέσεις με τους γύρω σου. Φυσικά είναι ευκολότερο να σκεφτεί κανείς ότι ο άλλος είναι λάθος, παρά να κοιτάξει μέσα του και να δει αν κι εκείνος έχει σφάλει κάπου. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει είναι ότι όσο περισσότερο παίζεις το παιχνίδι αυτό, τόσο περισσότερο χάνεις.

Υπάρχουν πάντως αρκετοί λόγοι που σε ωθούν να ρίχνεις τις ευθύνες στους άλλους. Και σκόπιμο είναι να τους καταλάβεις.

1.Δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

Όταν κάτι πάει στραβά, συνήθως νιώθεις θλίψη και απογοήτευση. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι δυσάρεστες και πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις προβάλλουν στους άλλους με το να τους κατηγορούν, παρά να μπουν στη διαδικασία να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν.

2.Περιμένεις ότι η ζωή είναι δίκαιη

Η ζωή δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε άδικη. Αντί να δεχτείς ότι κάτι κακό συνέβη σε εσένα, επιλέγεις να κατηγορήσεις άλλους. Θα πρέπει να αναλογιστείς όχι μόνο ποιος αλλά και τι φταίει είναι για αυτή την κατάσταση που σε στεναχωρεί και να δεις πώς μπορείς να τη διορθώσεις, χωρίς να γίνεσαι όμως επικριτικός.

3.Προεξοφλείς τις ορθολογικές εξηγήσεις

Όταν κάτι πάει στραβά, θέλουμε να καταλάβουμε τον λόγο. Η παραβίαση της ορθολογικής προσέγγισης είναι το πώς αποφεύγουμε τη σύνδεση με τα συναισθήματά μας. Οι άνθρωποι είναι γρήγοροι στο να κρίνουν τους άλλους και να δημιουργήσουν μια «ορθολογική» εξήγηση η οποία να τους απενοχοποιεί.

4.Είσαι σε άμυνα

Όταν νιώθεις ότι σου επιτίθενται, συνήθως κατηγορείς τους άλλους για να αμυνθείς. Αν νιώθεις αθώος, θα υπερασπιστείς τον εαυτό σου έντονα. Εάν είσαι ένοχος είναι πολύ πιθανό να κατηγορήσεις άλλους. Προστατεύεις τον εαυτό σου, δηλαδή κουνώντας το δάχτυλο σε κάποιον άλλο.

Πώς να αλλάξεις την αρνητική αυτή συνήθεια

Είναι ευκολότερο να κατηγορείς κάποιον άλλο παρά να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων σου. Συνήθως επειδή αγαπάς την εύκολη διέξοδο. Χρειάζεται εξάλλου να καταβάλεις λιγότερη ενέργεια να κατηγορήσεις τους άλλους παρά να βελτιώσεις τις δικές σου συμπεριφορές. Τα πράγματα όμως δεν θα πηγαίνουν πάντα όπως θέλεις. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες αλήθειες της ζωής. Κι όμως, αγκαλιάζοντας μια «διαφορετική» νοοτροπία μπορεί να γίνεις πιο λειτουργικός στη διαχείριση δυσάρεστων καταστάσεων. Ορίστε τι μπορείς να κάνεις:

1.Αναγνώρισε πότε κατηγορείς

Η συνειδητοποίηση είναι πάντα το πρώτο βήμα. Οι άνθρωποι που κατηγορούν τους άλλους είτε έχουν την τάση να χρησιμοποιούν απόλυτες δηλώσεις π.χ. «ποτέ δε με βοηθάς», «ποτέ δεν ακούς τι σου λέω” ή να επικεντρώνονται στις προσδοκίες π.χ. «θα έπρεπε να με είχες καλέσει νωρίτερα». Μην ξεχνάς ότι η γλώσσα καθορίζει τη νοοτροπία μας και πως αλλάζοντας τον τρόπο που μιλάς, αλλάζεις και τη ζωή σου. Η συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο μιλάς στους άλλους θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν κατηγορείς (ή όχι). Μερικοί άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους συστηματικά σαν συνήθεια. Άλλοι το κάνουν περιστασιακά. Τι γίνεται με εσένα;

2.Μην είσαι επικριτικός

Προσπάθησε να κατανοήσεις το άλλο άτομο. Μπες στα παπούτσια του. Απαλλάξου από την προσέγγιση “σωστό-λάθος”. Δεν είσαι τέλειος και μην περιμένεις να είναι και οι άλλοι τέλειοι. Το να δείχνεις ως ένα βαθμό κατανόηση σημαίνει ότι και οι άλλοι θα σου δείξουν με τη σειρά τους κατανόηση.

3.Πάρε την ευθύνη που σου αναλογεί

Σε ένα μεγάλο ποσοστό είσαι υπεύθυνος για αυτά που σου συμβαίνουν. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες που δεν μπορείς να τους προβλέψεις και να τους ελέγξεις. Σίγουρα, όμως, μπορείς να αλλάξεις τη στάση σου και να αναρωτηθείς τι μπορεί να μην πήγε καλά και πώς μπορείς να βελτιωθείς.

4.Μην αφήνεις το πρόβλημα να σε τυφλώνει

Τις περισσότερες φορές, ένα μικρό πρόβλημα σου θυμίζει άλλα μεγαλύτερα. Πρόσεχε! Οι διαστρεβλωμένες συνήθως πεποιθήσεις σου πολλές φορές σε τυφλώνουν διότι φιλτράρουν το πώς βλέπεις την πραγματικότητα. Αντί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις το πρόβλημα, σου προκαλούν παραπάνω σύγχυση. Προσπάθησε να μείνεις ψύχραιμος και να κρίνεις ρεαλιστικά μία κατάσταση.

5.Σπάσε τη συνήθεια

Να θυμάσαι ότι το παιχνίδι του “εσύ φταίς” μπορεί να είναι εθιστικό. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλά το παίζεις, είναι σίγουρο ότι ποτέ δε θα κερδίσεις. Είναι μία τοξική διαδικασία που επιβαρύνει τη ζωή σου. Σταμάτησε το τώρα και απόκτησε τον έλεγχο της ζωής σου βελτιώνοντας τις σχέσεις σου με τους γύρω σου.

Διάβασε ακόμα:

Τι Σε Εμποδίζει Να Εκφράσεις Τα Συναισθήματά Σου

10 Ερωτήσεις Για Το Ghosting

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .