Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 10 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο.
-Πόσα ελληνικά πανεπιστήμια διακρίθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη.


Στην 1η θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για πέμπτη συνεχή χρονιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2020 -2021 που δημοσίευσε ο Οργανισμός Times Higher Education του Elsevier.

Η εν λόγω κατάταξη μαζί με την αντίστοιχη της QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς. 

Ποιο είναι το top 10

Στη φετινή κατάταξη συμμετέχουν 1527 Πανεπιστήμια απ όλο τον κόσμο. Στο top 10 βρίσκονται οκτώ αμερικάνικα Πανεπιστήμια, (το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπως προαναφέραμε στην 1η θέση το Stanford, στη 2η θέση το Harvard, στην 3η θέση το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, στην 5η θέση το MIT, στην 7η θέση το Berkeley,  στην 8η θέση το Yale,  στην 9η θέση το Princeton και στην 10η θέση το Πανεπιστήμιο του Chicago, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Το δεύτερο μη αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Κατάταξης είναι το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Cambridge το οποίο έπεσε από την 3η στην 6η θέση. 

Υπενθυμίζουμε ότι η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες: διδασκαλία, έρευνα, ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές, διεθνής διάσταση, έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα.  

Τι άλλο παρουσιάζει ενδιαφέρον;

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ότι το κινέζικο Πανεπιστήμιο Tsinghua είναι το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο που συμπεριλαμβάνεται στο top 20 της κατάταξης.

Επίσης οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται εξαιρετικά στο top 10, όμως φαίνεται υποχωρούν αριθμητικά και ποιοτικά στο top 200.

Η Ινδία, από την άλλη, έχει το μεγαλύτερο αριθμό νεοεισερχόμενων Πανεπιστημίων στην Κατάταξη, επιτυγχάνοντας έναν εντυπωσιακό συνολικό αριθμό Πανεπιστημίων που φτάνει τα 63.

Γενικά 141 νέα Πανεπιστήμια μπήκαν στην κατάταξη, με το πρόσφατο δημιουργημένο από συγχώνευση Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris-Saclay να επιτυγχάνει την καλύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των νεοεισερχόμενων (178ηθέση).

Όσο για την χώρα μας έχει συνολικά δέκα πανεπιστήμια στην κατάταξη και δύο εξ αυτών στα top 500 (Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΚΠΑ).

Η επίδραση του COVID-19 στην εικόνα των Πανεπιστημίων

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η κατάταξη συλλέχθηκαν μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της, και αφορούν δεδομένα του 2018 και 2019. Συνεπώς η κατάταξη που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές μέρες και καλύπτει το έτος 2020- 2021, δεν παρουσιάζει όλη την πραγματική εικόνα στην οποία βρίσκονται τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του κορoνοϊού.

Συνεπώς τα στοιχεία για την κατάταξη του τρέχοντος έτους προηγούνται της κρίσης. Στην κατάταξη του επόμενου έτους αλλά κυρίως στην κατάταξη του 2023 (που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2022) θα αρχίσουν να εμφανίζονται πληρέστερα οι επιπτώσεις του Covid-19. Μέχρι τότε θα φανεί επίσης και ο αντίκτυπος άλλων παγκόσμιων γεγονότων, συμπεριλαμβανομένου και του Brexit.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του οργανισμού η κατάταξή για το 2023 θα είναι αρκετά διαφορετική, διότι θα στηριχθεί σε διαφοροποιημένη μεθοδολογία, η οποία θα ενσωματώνει τα δεδομένης της κρίσης Covid-19.

*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο.

Διάβασε ακόμα:

Σε ποιές χώρες θα μειωθεί ο πληθυσμός μέχρι το 2100

Πόσο αυξήθηκαν οι ώρες που περνούν οι millenials στο διαδίκτυο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.