Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να τρως “χαλαρά”.
– Πότε να προτιμήσεις την αργή γυμναστική.


Έχω αργήσει στο επαγγελματικό μου ραντεβού και τρέχω. Κατεβαίνω δύο δύο τα σκαλιά του μετρό, με την ευχή να προλάβω τον συρμό, μιλώντας ταυτόχρονα στο τηλέφωνο. Το βαγόνι είναι εκεί, φουλάρω ταχύτητα με ρίσκο να γλιστρήσω με τα ψηλοτάκουνα και ουπς… οι πόρτες μόλις έκλεισαν μπροστά μου. Νιώθω απογοήτευση… Αν έκανα πιο γρήγορα, … σκέφτομαι. Παρατηρώ – όσο περιμένω – τους ανθρώπους. Εκείνους που τρέχουν στο διάζωμα του μετρό και εκείνους που πηγαίνουν αργά. Ζηλεύω φυσικά τους δεύτερους. Και είναι σίγουρο ότι κάπως έτσι συχνά νιώθεις κι εσύ. Θέλεις να σταματήσεις να ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που τρέχουν και να πηγαίνεις πιο αργά εκεί που θέλεις κι όπως θέλεις. Γι’ αυτό και σου προτείνω να μάθεις περισσότερα για το slow movement, ένα κίνημα του οποίου οι οπαδοί αυξάνονται και που σε προτρέπει να σφηνώσεις στο μυαλό σου μια απλή φράση: «πήγαινε πιο αργά»!

Πρόκειται για μία νέα τάση, με εμπνευστή τον Κρίστοφερ Ρίτσαρντς, που έχει αρχίσει να υποστηρίζεται από όλο και περισσότερους ειδικούς σε διάφορα επίπεδα της ζωής: φαγητό, σεξ, γυμναστική, δουλειά, μετακινήσεις. Τα οφέλη της αργής ζωής είναι πολλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά και θα τα ανακαλύψεις με τον καιρό. Λιγότερο στρες, καλύτερη διάθεση, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, λιγότεροι μυοσκελετικοί πόνοι είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που θα διαπιστώσεις, εισάγοντας το slow movement στη ζωή σου.

Αναρωτιέσαι με ποιο τρόπο μπορείς να το κάνεις αυτό, όταν τηλέφωνα χτυπάνε, e-mail ζητούν απαντήσεις και η λίστα των υποχρεώσεων μοιάζει ατελείωτη; Κι όμως επειδή τα μικρά βήματα είναι το μυστικό για τις μεγάλες αλλαγές, αν αρχίσεις να τα εφαμρόζεις στη ζωή σου μπορεί να σε εισάγουν στη φιλοσοφία του slow movement αργά και σταθερά, με θετικές επιπτώσεις στη ζωή σου. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, το κίνημα της αργής ζωής έχει ως στόχο να βελτιώσει τη συνολική σου ευεξία, παροτρύνοντάς σε να μην αισθάνεσαι ενοχές αν κάνεις ένα μόνο πράγμα την φορά και με πιο αργό ρυθμό, σε μία κοινωνία αυξημένων απαιτήσεων. Επιπλέον, σου προτείνει μια πρώτη μετάβαση στο κίνημα της αργής ζωής με 4 απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

Άλλαξε την καθημερινότητά σου σε 4 βήματα

1.Ξεκίνα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τρως. Το slow food σου υπενθυμίζει να τρως πιο ποιοτικά, πιο σωστά και πιο αργά. Να απολαμβάνεις το φαγητό σου, έχοντας ενσυνείδηση του τι τρως, πώς και γιατί το τρως. Πες όχι στο fast food, δώσε έμφαση στα προϊόντα κάθε εποχής και κυρίως μη συνοδεύεις την ώρα του φαγητού σου με άλλου είδους παράλληλες δραστηριότητες. Απόφυγε, επομένως, να τρως μιλώντας στο τηλέφωνο ή μπροστά στην οθόνη και στο γραφείο μην παραλείπεις να κάνεις ένα πραγματικό διάλειμμα για να γευματίσεις.

2.Συνέχισε με το να αλλάξεις τον τρόπο που γυμνάζεσαι. Με λίγα λόγια, αν είσαι τύπος που «τρέχει» όλη μέρα, ίσως το jogging ως μορφή γυμναστικής να μην είναι ό,τι καλύτερο για σένα. Αντίθετα, ίσως είναι καλύτερο να κάνεις στροφή σε πιο εναλλακτικούς και ήρεμους τρόπους άσκησης, όπως η γιόγκα και το pilates, που είναι μορφές άσκησης που μπορεί να μη σε κάνουν να ιδρώνεις όπως το τρέξιμο, αλλά αποφορτίζουν το σώμα σου από την ένταση, ηρεμούν το μυαλό σου και την ψυχή σου και κάνουν καλό στην υγεία σου. Με μια πιο «αργή» γυμναστική μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά, να επικεντρώνεσαι σ’ αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή, χωρίς να αγωνίας αν και πότε θα έρθει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα στο σώμα σου.

3.Συνδύασε το σεξ με την ενσυνείδηση. Η σεξουαλική πράξη είναι ένα από τα βασικά ένστικτα του ατόμου. Ένα ένστικτο που μπορεί να ξεχνάς να ικανοποιήσεις, καθώς σε παρασύρουν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ή ακόμα και όταν το κάνεις γίνεται βιαστικά, γρήγορα ή αγχωμένα ή ακόμα και κάτω από συνθήκες κούρασης. Κι όμως, είναι σημαντικό το σεξ να συνδυάζεται με την ενσυνείδηση. Στην επόμενη σεξουαλική συνεύρεση, λοιπόν, δοκίμασε να δώσεις στον εαυτό σου και στον σύντροφό σου απεριόριστο χρόνο, βγάζοντας από το μυαλό σου οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί, εστιάζοντας κυρίως στις αισθήσεις κι όχι στις επιδόσεις.

4.Φέρε το «αργά» σιγά σιγά παντού! Στη δουλειά σου, στο σπίτι, στην καθημερινότητά σου, στα ταξίδια σου, στις εξόδους σου. Μόνος σου θα μάθεις πότε και πού πρέπει να πατάς φρένο, διώχνοντας από πάνω σου ό,τι σε κάνει να τρέχεις, σε πιέζει και σε αγχώνει, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. 

Να θυμάσαι ότι αργή ζωή δε σημαίνει μία ζωή που θα τεμπελιάζεις, αλλά μία ζωή που θα απολαμβάνεις κάθε στιγμή της στο έπακρο. Το να ζεις τα πάντα ενσυνείδητα, το να είσαι διαρκώς παρών είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου. Δώσε χρόνο στον χρόνο σου και άρχισε να απολαμβάνεις τη ζωή που σου αξίζει!


Διάβασε ακόμα:

Βάλε Ξυπνητήρι Πριν Τις 8 π.μ. Και Δε Θα Χάσεις!

Η Τεχνική Των 24 Ωρών Που Θα Σε Βοηθήσει Να Υιοθετήσεις Ή Να Διακόψεις Μία Συνήθεια

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.