Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η “κουλτούρα πανεπιστημίου”.
-Πώς θα διαμορφωθεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας.


Το 2020, οι οργανισμοί μετέβησαν γρήγορα στην τηλεργασία-ανεξάρτητα από τις προηγούμενες δυνατότητες και υποδομές τους. Για κάποιους κλάδους, αυτή ήταν μια εύκολη και ανεπαίσθητη μετάβαση. Για πολλούς άλλους, ήταν καινούριο και μερικές φορές δύσκολο. Καθώς εξετάζουμε την κατάσταση μετά από ένα χρόνο σχεδόν τηλεργασίας, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά-με τους περισσότερους εργαζομένους εξ αποστάσεως να αποδεικνύονται περισσότερο αποδοτικοί, καθώς παράλληλα απολαμβάνουν την ευελιξία που μπορεί να προσφέρει η τηλεργασία. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς οργανισμούς να στραφούν προς την μόνιμη τηλεργασία το 2021 και μετά. Ωστόσο, μερικοί κλάδοι ακόμα δυσκολεύονται και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο γραφείο για να βελτιώσουν την κουλτούρα, τη συνεργασία και την ικανότητά τους να κάνουν δουλειές με τους πελάτες. Ανεξάρτητα από τον κλάδο ή το ρόλο, η τηλεργασία έχει δημιουργήσει τις δικές της προκλήσεις για τα άτομα, όπως το burnout, η υπερεργασία και οι πρόσθετοι περισπασμοί-ειδικά για αυτούς που ζουν με παιδιά.  

Ωστόσο, ο εμβολιασμός προχωρά και πολλοί άνθρωποι θα εμβολιαστούν μέσα στο πρώτο μισό του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπες με το δίλημμα αν και πότε θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο. Ακολουθούν οι 3 παράγοντες που θα επηρεάσουν αυτήν την απόφαση.

Η τεχνολογία της τηλεργασίας

Οι εταιρείες έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στις δυνατότητες και τις υποδομές για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τηλεργασία για τους εργαζομένους τους. Αυτό περιλαμβάνει τον εξοπλισμό για τα γραφεία στο σπίτι και την πρόσβαση και τον έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους εκτός γραφείου. Κάποιες εταιρείες δεν έκαναν ποτέ την αναγκαία επένδυση, οπότε καθώς η τάση για τηλεργασία εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, είναι απαραίτητο να υποστηρίξουν τους εργαζομένους έστω για τα βασικά. Οι εταιρείες, επίσης, κινδυνεύουν να καθυστερήσουν αν δεν συμβαδίζουν με την τελευταία τεχνολογία για εργασία από το σπίτι, μια ανησυχία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις προσλήψεις τους και τη διατήρηση του προσωπικού. Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αποδοτικότητα. Οι οργανισμοί πρέπει να βρουν τρόπους να μείνουν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας που διευκολύνει τους εργαζομένους τους εντός και εκτός γραφείου, για να εξασφαλίσουν στους τωρινούς και μελλοντικούς υπαλλήλους ότι οι υποδομές για τηλεργασία υπάρχουν και μετά την πανδημία.

Η κουλτούρα του γραφείου

Από την άλλη πλευρά, πολλοί οργανισμοί έκαναν πολύ μεγάλες επενδύσεις πριν την πανδημία για να δημιουργήσουν μια “κουλτούρα πανεπιστημίου” για τους εργαζομένους στο γραφείο. Αυτό περιελάμβανε γυμναστήρια, δωμάτια παιχνιδιών και άλλες παροχές που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δουλειά. Αυτές οι επενδύσεις για θετική εμπειρία στο γραφείο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο και οι οργανισμοί ίσως είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν και επανεμπνεύσουν αυτήν την αίσθηση κουλτούρας και κοινότητας. Αυτές οι παροχές και προνόμια είναι συχνά σημαντικά κίνητρα για να προσελκύσουν τα καλύτερα ταλέντα, αλλά θα πάνε χαμένα αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξ αποστάσεως; Υπάρχει η δυνατότητα να ξανασκεφτούμε τα προνόμια και τις παροχές με πιο ευέλικτο τρόπο που να συνδυάζει τις δια ζώσης και εξ αποστάσεως εμπειρίες; Χωρίς τις δια ζώσης συγκεντρώσεις, μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά το ηθικό των εργαζομένων, η εταιρική περηφάνια και μια γενική αίσθηση σκοπού, ανήκειν και επαφής με τον οργανισμό. 

Ευελιξία vs. Συνεργασία 

Οι εταιρείες που κάνουν επιτυχημένες επιλογές στον εργασιακό χώρο το 2021 θα χρειαστεί να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ συνεργασίας και ευελιξίας. Ένας τρόπος που οι οργανισμοί το εξερευνούν αυτό είναι καθορίζοντας τις κατάλληλες χρονικά στιγμές για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους εργασίας τους. Σε αυτό το υβριδικό μοντέλο, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο, όταν υπάρχει λόγος, αλλά έχουν την ευελιξία να εργαστούν εξ αποστάσεως σε άλλες περιπτώσεις. Ο εντοπισμός των ευκαιριών για εργασία στο γραφείο θα εξαρτηθεί πιθανώς από τον οργανισμό, το είδος της δουλειάς και την ίδια την ομάδα, αλλά ο τελικός στόχος θα είναι να αξιοποιούνται αυτές οι στιγμές για να ενισχυθεί η συνεργασία και η δημιουργικότητα. Θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις σχετικά με τα ταξίδια για business meetings σε άλλες τοποθεσίες και το πρόγραμμα πρέπει να προσαρμόζεται αποτελεσματικά για να λειτουργήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Όσο δύσκολο κι αν ήταν το 2020, η απόφαση για τηλεργασία ήταν σαφής-οι εργαζόμενοι έπρεπε να είναι όσο μακριά γίνεται για λόγους ασφαλείας. Αλλά καθώς τα εμβόλια συνεχίζουν να εξαπλώνονται και είναι πιο ασφαλές να συναναστρεφόμαστε άλλους ανθρώπους, οι εταιρείες θα χρειαστεί να προσαρμόσουν το εργασιακό τους μοντέλο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προτιμήσεις των εργαζομένων τους, ενώ εξασφαλίζουν ότι προάγει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Η ανατομία της εργασίας

Αυτό είναι το μέλλον της τηλεργασίας το 2021

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.