Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στην εμφάνισή μας.
-Πόσο βλάπτει το στρες τον οργανισμό μας.


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Μας προστατεύει από τραυματισμούς, λοιμώξεις και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως το υπεριώδες φως, η θερμότητα, το κρύο και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Συμμετέχει επίσης σε μια σειρά πολύπλοκων βιολογικών διαδικασιών.

Περιέχει ιδρωτοποιούς αδένες και αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κύτταρα που χρησιμοποιούν τον ήλιο για την παραγωγή βιταμίνης D, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των εισβολέων όπως βακτήρια και ιοί και νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον εγκέφαλο.

Η σύνδεση δέρματος και συναισθημάτων

Όπως όλα τα όργανα του σώματος έτσι και το δέρμα αντιδρά στα συναισθήματα και επηρεάζεται από τις ορμόνες και τα χημικά που παράγονται στο σώμα εξαιτίας της συναισθηματικής μας κατάστασης. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα επηρεάζουν τα ανοσοκύτταρα του δέρματος μέσω διαφόρων υποδοχέων και χημικών αγγελιοφόρων.

Όλοι έχουμε παρατηρήσει κάποιες στιγμιαίες μεταβολές στην εμφάνιση του δέρματος ανάλογα με τα συναισθήματά μας, για παράδειγμα κοκκινίζουμε όταν νιώθουμε ντροπή ή ανατριχιάζουμε όταν νιώθουμε απειλή. Πέρα όμως από αυτές τις στιγμιαίες αλλαγές, το δέρμα μας αποτυπώνει τη συνολική συναισθηματική και πνευματική μας κατάσταση. Το ενδιαφέρον για αυτήν τη σχέση έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πεδίου που ονομάζεται ψυχοδερματολογία ή ψυχοδερμική ιατρική.

Σίγουρα υπάρχουν και εξωτερικοί και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υγεία του δέρματος αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογία. Ο στόχος λοιπόν της ψυχοδερματολογίας είναι να αναγνωρίσει ότι συναισθηματικά ζητήματα μπορεί επίσης να εμπλέκονται στην ποιότητα του δέρματος.

Η επίδραση των αρνητικών συναισθημάτων

Τα αρνητικά συναισθήματα όπως πίεση, άγχος, στεναχώρια, θυμός, κατάθλιψη, αγωνία δημιουργούν στρες στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να εκκρίνονται ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της επινεφρίνης και μικρών ποσοτήτων τεστοστερόνης.

Η έκκριση αυτών των ορμονών πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος, στη μείωση της ικανότητας του δέρματος να θεραπευτεί, στη διακοπή της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι η κακή διάθεση μπορεί να είναι η αιτία για θαμπή όψη, ακμή, ξηροδερμία, ρυτίδες, εξανθήματα, ερεθισμούς και μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Η επίδραση των θετικών συναισθημάτων

Τα θετικά συναισθήματα όπως ευτυχία, αγάπη, ηρεμία, ικανοποίηση, ευδαιμονία, ευφορία, ευεξία απελευθερώνουν τις ορμόνες της χαράς συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, της ωκυτοκίνης, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το σώμα να λειτουργεί σωστά, το αίμα να κυκλοφορεί καλά και το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να διοχετεύονται αποτελεσματικά σε όλα τα όργανα άρα και στο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα να μπορεί να ανανεώνεται φυσικά μόνο του και να επιδιορθώνει τις ατέλειές του αποκτώντας τελικά μια λεία, απαλή, σφριγηλή υφή και μια ομοιόμορφη και λαμπερή όψη.

Φρόντισε τη συναισθηματική σου ευεξία

Εννοείται πως η σωστή διατροφή και περιποίηση, ο καλός καθαρισμός αλλά και οι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του δέρματος. Σίγουρα όμως η επιλογή ενός τρόπου ζωής που σε βοηθάει να καταπολεμάς το άγχος και να νιώθεις ευτυχία συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του δέρματός σου. Όσο φροντίζεις τη συναισθηματική σου ευεξία τόσο το δέρμα σου θα φαίνεται πιο όμορφο και λαμπερό. Η αρωματοθεραπεία, η γυμναστική, ο διαλογισμός, μια βόλτα στον ήλιο, μια μέρα στην εξοχή, μια αγκαλιά, το γέλιο, η μουσική και ό,τι άλλο σου προκαλεί ηρεμία και χαρά κάνουν καλό όχι μόνο στο πνεύμα αλλά και στο δέρμα σου.

Διάβασε ακόμα:

Οι Δύο Κακές Συνήθειες Που Βλάπτουν Περισσότερο Τις Γυναίκες

Πώς οι σκέψεις σου επηρεάζουν την υγεία σου

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.