Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι κοινό έχει η σχέση σου με ένα δέντρο. 
-Πώς μπορείς να τη φροντίζεις καθημερινά .


Ένας εύκολος τρόπος για να θυμάσαι ότι η σχέση με τον σύντροφό σου χρειάζεται καθημερινή φροντίδα για να επιβιώσει και να εξελιχθεί, είναι να την παρομοιάσεις στο μυαλό σου με ένα δέντρο. Το δέντρο του “Εμείς”. Ναι, η σχέση σου είναι ένα όμορφο λουλούδι, ένα όμορφο δέντρο που χρειάζεται νερό, φως, καλό χώμα για να επιβιώσει και πού και πού λίγο λίπασμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί, να τραφεί, να απλώσει τις ρίζες του, να φτιάξει έναν γερό κορμό με πλούσια φυλλωσιά, ευωδιαστά άνθη και υγιείς καρπούς. Μπορεί κάποιες φορές να χρειάζεται να αντιμετωπίσει αντίξοες συνθήκες στο περιβάλλον του. Τον δυνατό βοριά, την ανομβρία, διάφορες ασθένειες που απειλούν τα φύλλα, τους καρπούς και τις ρίζες του, παράσιτα που ανεβαίνουν πάνω του και τρέφονται από αυτό ρουφώντας τους χυμούς του. Αποκωδικοποίησε τον συμβολισμό και θα διαπιστώσεις ότι έτσι κάπως είναι και μια σχέση που χρειάζεται να επιβιώσει, να διατηρηθεί ζωντανή, να δυναμώσει και να εξελιχθεί στην καθημερινή ζωή και καθώς ο χρόνος κυλά.

Τα βασικά συστατικά της φροντίδας

Η σχέση μας – το δέντρο μας – μοιάζει με έναν ζωντανό οργανισμό που μας έχει ανάγκη για να μην μαραθούν τα φύλλα και τα άνθη της. Χρειάζεται τη φροντίδα μας. Αυτή μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Με το νοιάξιμο, τη ζεστασιά, την τρυφερότητα, την αγάπη, την επικοινωνία και την κατανόηση με όσο το δυνατόν πιο λειτουργικούς τρόπους. Και φυσικά έχει ανάγκη κι από τον φρέσκο αέρα που μεταφράζεται στην πνοή ανανέωσης ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μακροχρόνιες σχέσεις.

Βάλε τη σωστή αναλογία στη σχέση σου

Μια σχέση χρειάζεται όλα αυτά που προαναφέρονται σε σωστές όμως αναλογίες. Η υπερβολή μπορεί να είναι το ίδιο επιβαρυντική με τη στέρηση κάποιες φορές. Κάνε τη συσχέτιση και θα καταλάβεις. Όπως απειλητική είναι η ξηρασία, έτσι το υπερβολικό νερό μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του δέντρου και το υπερβολικό λίπασμα να τις κάψει. Φροντίζουμε επομένως, τη σχέση μας καθημερινά χωρίς όμως να υπερβάλλουμε. Τόσο όσο χρειάζεται και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας κι όχι απλά να λειτουργεί ως πλαίσιο ασφάλειας. Να μπορούμε να χαρούμε την δροσιά κάτω από τα φυλλώματά της και να γευτούμε τους καρπούς της. Που με λίγα και απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η σχέση μας θα πρέπει να μας παρέχει εκτός από ασφάλεια και χαρά και ένα πλαίσιο για να ανθίσουμε.

Γι’ αυτό λέμε πως χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά και από τους δύο συντρόφους για το δέντρο που ονομάζεται “Εμείς”.

Διάβασε ακόμα:

Έρωτας Χωρίς Όρια! Ποιο Το Πρόβλημα;

Τα Ζευγάρια Που Γελούν Μαζί Μένουν Μαζί

 

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.