Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι millenials βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
-Ποια θέση πήρε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


O Dr. Richard A. Friedman, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Weill Cornell Medical College, εξέδωσε ένα άρθρο στους New York Times με τίτλο: “Is burnout real?”

Ήταν ένα σημείο καμπής, το οποίο δεν περίμενα, και αμέσως μετά ακολούθησε και η αναγνώριση του burnout από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «σύνδρομο χρόνιας επαγγελματικής εξουθένωσης».

Το παράδοξο είναι ότι ο Friedman ξέρει καλά, πόσο σοβαρή είναι αυτή η εξουθένωση. Μάλιστα, έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια του, ανάμεσα σε αυτά μια έρευνα που απέδειξε ότι το 95% των τμημάτων HR κάνουν προσπάθειες ώστε να το προλάβουν, αλλά εκείνος αναφέρει πως: «Όταν μια διαταραχή είναι τόσο διαδεδομένη, τόσο γρήγορα, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν ουσιαστικά το καθημερινό μας στρες, μας οδηγεί εκεί. Αν όλοι σχεδόν υποφέρουν από εξουθένωση, τότε κάτι συμβαίνει, τότε ίσως δεν είναι αληθινό».

Επομένως, είναι τόσο περίεργο να αναφέρουμε πως ένα φαινόμενο δεν μπορεί να μην είναι αληθινό, επειδή όλοι πάσχουν από αυτό και επειδή όλοι το αντιμετωπίζουν. Η παρατήρηση του ότι «όλοι σχεδόν υποφέρουν από εξουθένωση», δεν μπορεί να αντικρούσει το ότι υπάρχει, αντιθέτως μάλιστα μάλιστα πιο προφανές. Από την Τεχνολογική Επανάσταση το 1920 και ’30, η εξουθένωση από μια κουραστική εβδομάδα, ήταν κάτι σύνηθες σε όλους τους εργάτες. Το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι το είχαν», δε σήμαινε ότι «κανείς δεν το είχε». Ή ότι η αλλαγή σε 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν ήταν απαραίτητη.

Ο Friedman επιπλέον, κάνει κριτική στη «νεολαία του σήμερα». Τονίζει ότι υπάρχει «αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εργασία, κυρίως τα νέα παιδιά». Αλλά βέβαια μετά αναφέρει: «Αν και σίγουρα υπήρχε καλή πρόθεση, όλοι μας δημιουργήσαμε μια μη ρεαλιστική προσδοκία ότι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι χαρούμενοι και χωρίς άγχος καθημερινά, και αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύση». Ισχύει αυτό όμως; Ξέρεις πολύ κόσμο, ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας που είναι «συνεχώς χαρούμενος και μη αγχωμένος»; Εγώ δεν ξέρω ούτε ένα άτομο. Και ναι, η Thrive Global έχει πολλούς εργαζόμενους που ανήκουν στην γενιά των millennials, και εργάζονται σκληρά. Και η προσέγγισε του Friedman αναφέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα βέβαια στη θεωρία του. Το Burnout, όπως αναφέρει ξεκάθαρα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι πολύ διαφορετικό από το απλό στρες που όλοι βιώνουμε καθημερινά. Και το να αναφέρουμε ότι η νέα γενιά έχει προσδοκίες που δεν είναι ρεαλιστικές, δεν ισχύει και δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να το υποστηρίζει. Η εξουθένωση είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι η κουλτούρα μας, και η τεχνολογία και πολλά άλλα που έχουν οδηγήσει πολλούς σε έλλειψη ύπνου, σε κατάθλιψη, σε ανησυχία και σε αυτοκτονίες, και μάλιστα η κατάθλιψη και η αυτοκτονία σε έφηβους έχει ανέβει κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια.

«Αν και δεν μπορώ να το αποδείξω, υποψιάζομαι ότι η γενιά μου υπέφερε λιγότερο από εξουθένωση από την τωρινή γενιά και αυτό συνέβαινε γιατί είχαμε πιο χαμηλές προσδοκίες, και τελικά οι συνθήκες ήταν καλύτερες από αυτές που αναμέναμε να βρούμε στην αγορά εργασίας», γράφει ο Friedman.

Αλλά δεν είναι το πρόβλημα οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες, και οι εργαζόμενοι με εξουθένωση δεν είναι συνήθως τα νέα παιδιά. Το 96% των επικεφαλής, όπως λέει μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard, υποφέρουν από το εν λόγω σύνδρομο και δεν είναι γιατί περίμεναν πιο ευνοϊκές συνθήκες στην δουλειά τους. Βλέπουμε τι συμβαίνει, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το επιβεβαιώνει, αφού έχει ορίσει την έλλειψη ενέργειας και την εξάντληση, ως σύμπτωμα της επαγγελματικής εξουθένωσης, οπότε όλα αυτά δεν μπορούμε απλά να τα αγνοήσουμε.

Επομένως, το burnout υφίσταται στα αλήθεια; Ναι. Τελεία και παύλα. Και πρέπει να αναφέρουμε τα πράγματα ως έχουν, αν θέλουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως πάσχεις από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Πώς Θα Προλάβεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.