Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Για ποιους λόγους μπορεί να αισθάνεσαι αδικημένος.
-Πώς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.


Σε πολλές φάσεις της ζωής σου μπορεί να νιώθεις ότι έχεις αδικηθεί. Μπορεί να νιώθεις αδικία μην έχει πάρει μία προαγωγή παρόλο που το άξιζες. Ή να έχει συκοφαντηθεί άδικα. Ή να βλέπεις ότι οι κόποι δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ή ακόμα χειρότερα να χάσεις κάποιον δικό sου άνθρωπο απροσδόκητα. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι δυσάρεστες και σε γεμίζουν στενοχώρια, απογοήτευση και κυρίως σε κάνουν να νιώθεις το συναίσθημα της αδικίας.

Η αδικία πράγματι είναι μία κατάσταση η οποία προκαλείται από άλλους ανθρώπους ή γεγονότα της ζωής και έχουν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν τα δεδομένα στη δική σου ζωή με έναν αρνητικό τρόπο. Είναι μία κατάσταση συναισθηματικά φορτισμένη και έχει την ικανότητα να μας πονά και να μας στεναχωρεί.

Πως νιώθει ένας άνθρωπος όταν νιώθει ότι αδικείται

Σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Στην αρχή δυσκολεύεσαι να συνειδητοποιήσεις την όλη κατάσταση. Όταν αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι τι έχει συμβεί ίσως να αισθάνεσαι θυμό και διάθεση εκδίκησης. Στη συνέχεια, όταν πάψεις να είσαι εν θερμώ, πιθανότατα μπορεί να σε κυριεύσει μια έντονη θλίψη η οποία αν συνεχιστεί για πολύ καιρό μπορεί παγιωθεί ως κατάθλιψη.

Γιατί όμως νιώθουμε αδικημένοι;

Επειδή νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Όμως έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσο εφικτό είναι να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σου; Επίσης στενοχωριόμαστε επειδή βλέπουμε ότι η κακία ή ο φθόνος κάποιων άλλων φέρνουν εμάς σε μια δύσκολη κατάσταση. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, ούτε να το ανατρέψουμε. Στην ουσία νιώθουμε αδύναμοι να ελέγχουμε το παρόν και το μέλλον μας. Είναι πολύ δύσκολο όμως να έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάς. 

Πώς διαχειριζόμαστε μια αδικία;

Όλες οι μορφές αδικίες δεν είναι ίδιες. Άλλες είναι πιο σοβαρές και άλλες λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να προχωρήσει. Η θλίψη και η στεναχώρια δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν ίσα ίσα που κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Συζήτησε για την αδικία που βιώνεις

Μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που νιώθεις ότι σε αδίκησαν και να επισημάνεις το λάθος τους κοινοποιώντας την άποψη σου. Έτσι θα εκφράσεις αυτό που νιώθεις και θα αισθανθείς καλύτερα. Προσπάθησε να κρατήσεις χαμηλούς τόνους έτσι ώστε να μην χάσεις το δίκιο σου.

Εξέτασε το δικό σου ρόλο στην αδικία που συνέβη

Δεν εννοώ ότι φταις εσύ που αδικήθηκες αλλά καλό είναι να αναρωτηθείς αν είχες κάποια στάση ή συμπεριφορά που επέτρεψε τους άλλους να σε αδικήσουν, όπως για παράδειγμα παθητική στάση.  

Γίνε σοφότερος μέσα από την κατάσταση αυτή

Μέσα από την αδικία που βίωσες  μπορείς να μάθεις πολλά για τον κόσμο και για τον εαυτό σου. Αυτή την εμπειρία σου μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στη διάρκεια της ζωής σου, για να αντιμετωπίσεις και να αποφύγεις αντίστοιχες καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσεις τον χαρακτήρα σου και θα νιώθεις πιο δυνατός.

Διάβασε ακόμα:

5 Αλήθειες Για Τα Συναισθήματα

Πώς να θέτεις υγιή όρια στους άλλους

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .