Πόσο συνδέεται και εξαρτάται η αποδοτικότητά μας από την ψυχική μας υγεία; Υπάρχουν μικρά και εφαρμόσιμα βήματα για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία;

Η ψυχική μας υγεία είναι το μεγάλο μας εφόδιο ώστε να έχουμε σωστή κρίση για επιλέξουμε μία εργασία για τους σωστούς λόγους αλλά και η εργασία αντίστοιχα βοηθάει να διατηρήσουμε τη ψυχική μας υγεία. Ένα απλό παράδειγμα αφορά τις προσδοκίες αφού δεν μπορεί κάποιος να επιλέξει το επάγγελμα του ιπτάμενου φροντιστή με μοναδικό κριτήριο την επιθυμία του να γνωρίσει καινούργιες πόλεις επειδή θα απογοητευτεί όταν το μόνο που θα προλαβαίνει να δει είναι τα αεροδρόμια αυτών των πόλεων. Επομένως οι επιλογές που δεν βασίζονται σε επιφανειακό τρόπο σκέψης  βοηθούν να έχουμε μία ενδιαφέρουσα εργασιακή ρουτίνα. Αυτό το σταθερό πρόγραμμα κάθε ημέρα είναι που  βοηθάει στη ψυχική μας ισορροπία.

Μπορούμε να μιλάμε για ενσυναίσθηση στο επαγγελματικό περιβάλλον; Και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα κλίμα αλληλεγγύης στο εργασιακό περιβάλλον;

Το κλίμα αλληλεγγύης στο επαγγελματικό περιβάλλον πρέπει να είναι μέρος της κουλτούρας του εργασιακού χώρου. Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε πότε και ποιοι πραγματικά το χρειάζονται ώστε να μπορούμε αντίστοιχα να θέσουμε τα όρια στους χειριστικούς ανθρώπους που συνήθως ‘φαίνονται’ περισσότερο και τραβούν την προσοχή εις βάρος της ισορροπίας μέσα σε μία ομάδα.

Ποιο είναι το καλύτερο «δώρο» που μπορεί να κάνει μια εταιρεία στους εργαζομένους της;

Η δημιουργία κουλτούρας, αξιών και η αίσθηση ότι το λάθος δεν τιμωρεί τον άνθρωπο που το έκανε αλλά χρησιμεύει ως μάθημα αποφυγής ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον, ως εκπαιδευτικό στοιχείο βελτίωσης για όλους τους εργαζομένους. Δεν εστιάζουμε στον άνθρωπο που έκανε το λάθος αλλά στη συμπεριφορά που μπορεί να έχει περάσει ως λάθος συνήθεια επειδή  ‘και ο προηγούμενος εργαζόμενος το έκανε έτσι’ ή να οφείλεται σε λάθος εκπαίδευση από την εταιρεία.

Υπάρχουν «βήματα» που μπορούν να μας οδηγήσουν πιο εύκολα στην επαγγελματική ευεξία και επιτυχία;

Θα απαντήσω με μία λέξη:  ‘Αυτογνωσία’ που μας κάνει  να αντιλαμβανόμαστε τις δυνατότητες μας και τί να βελτιώσουμε. Η γνώση πάει και ‘κολλάει’ πάνω σε γνώσεις που ήδη υπάρχουν καθώς και σε στοιχεία της προσωπικότητας μας. Κανείς δεν έχει την τέλεια προσωπικότητα και αυτό είναι που κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό, απλά πρέπει να ‘δουλεύουμε’ με τον εαυτό μας τα στοιχεία που έχουμε στη προσωπικότητα μας, με μέτρο και αυτογνωσία.

Η επαγγελματική εξουθένωση αποτελεί δυστυχώς ένα ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο στη σύγχρονη εργασιακή ζωή. Που πιστεύετε ότι οφείλεται και πως πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και ιδανικά να αποφύγουμε το burn out; 

Αυτογνωσία, ξανά αφού ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς ρυθμούς και όρια αντοχής. Ο σωστός προγραμματισμός και η ιεράρχηση των καταστάσεων βάση των δυνατοτήτων και πραγματικών αναγκών μας (όχι αυτών που υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε για να νιώθουμε ότι ‘ανήκουμε’ κάπου και είμαστε κάποιοι).

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ευεξίας των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες;

Η ευεξία είναι οι καθημερινές επιλογές υγείας που κάνουμε ώστε να  φροντίζουμε σωστά τον εαυτό μας. Επομένως ο καθένας έχει το προσωπικό του τρόπο ισορροπίας και ευεξίας και αν αυτό μπορεί να το μοιραστεί και με κάποιον συνάνθρωπο του θα είναι πιο ευτυχής.

Πείτε μας λίγα λόγια για το 23ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG και τη συμμετοχή σας σε αυτό

Είναι υπέροχο όταν συνυπάρχουν πολλοί άνθρωποι από διαφορετικά backgrounds και μιλούν για το ίδιο θέμα μέσα από διαφορετικές γνώσεις και οπτική. Αυτό βοηθάει στη μάθηση και στη πρόοδο.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ομιλία της Δρ. Κοκλάμη την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στο 23οΣυμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG.

Η Δρ. Τίνα Κοκλάμη ανήκει στην ευάριθμη επιστημονική κατηγορία των αεροπορικών ψυχολόγων, πιστοποιημένων από την European Association for Aviation Psychology. Από το 2008 μέχρι σήμερα, είναι η αεροπορική ψυχολόγος των Aegean Airlines και είναι μέλος των British Psychological Society και της Ομάδας Ψυχικής Υγείας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια αεροπορικής ψυχολογίας στο City University του Λονδίνου και είναι κάτοχος PhD στην Ψυχοπαθολογίας και την Ψυχιατρική Συννοσηρότητα.

Διάβασε ακόμα:

Μία Κορυφαία Ειδικός Αποκαλύπτει Τα Μυστικά Της Επαγγελματικής Ευεξίας Που ‘Ολοι Αναζητάμε

Πώς Μπορεί Μία Επιχείρηση Να Χτίσει Την «Κουλτούρα Καινοτομίας»