Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικά είναι τα όρια στην εργασία από το σπίτι.
-Ποιες αλλαγές μπορούν να σε βοηθήσουν να δουλεύεις καλύτερα.


Τους τελευταίους μήνες καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα τα οποία αλλάζουν ραγδαία. Σε αυτές τις έντονες αλλαγές εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε κάποιες σταθερές. Αυτό το εγχείρημα δεν είναι πάντα εύκολο και συνοδεύεται από αντικειμενικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, δουλεύοντας από το σπίτι, διαχειριζόμαστε πολλές εναλλαγές ταυτόχρονα. Αν λοιπόν βρίσκεσαι και εσύ σε θέση που χρειάζεσαι άμεσους τρόπους αναπροσαρμογής στα νέα Work From Home δεδομένα, τα τέσσερα επόμενα βήματα θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. 

Οριοθετώ το χώρο εργασίας μου 

Πόσο παραγωγικός μπορείς να είσαι αν δουλεύεις στο κρεβάτι σου φορώντας ακόμα τις πιτζάμες; Μπορεί για κάποιες ώρες να καταφέρεις να κάνεις κάποια πράγματα αλλά δε θεωρείται μακροπρόθεσμη λύση. Από τη στιγμή που καλείσαι να δουλέψεις από το σπίτι αλλά να διατηρήσεις την ίδια παραγωγικότητα και απόδοση, οφείλεις να κάνεις και κάποιες αλλαγές. Ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να έχεις ένα ολόκληρο γραφείο για σένα, φρόντισε να βρεις έναν χώρο που σε αντιπροσωπεύει και θυμίζει έστω και λίγο έναν εργασιακό χώρο. Βασικά πράγματα όπως ένα τραπέζι και μια καρέκλα που δε χρησιμοποιούνται για κάτι άλλο μέσα στη μέρα, είναι μια καλή αρχή. Δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί ο τέλειος χώρος και τα πιο εργονομικά έπιπλα. Σε πρώτη φάση, τα στοιχειώδη μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις τις ισορροπίες. 

Προσδιορίζω το χρόνο που έχω ως εργαζόμενος 

Από τις πρώτες παγίδες που μπορεί να συναντήσεις δουλεύοντας από το σπίτι είναι το αυξημένο ωράριο. Θεωρητικά, όντας στο σπίτι, είναι εφικτό να δουλεύεις σχεδόν όλη μέρα ακόμα και μετά τις προκαθορισμένες «ώρες γραφείου». Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι υγιές και παραγωγικό. Επειδή βρίσκεσαι σε θέση να έχεις πρόσβαση σε κάποιο εργασιακό ζήτημα, δε σημαίνει πως πρέπει να ασχοληθείς. Ανεξάρτητα με τη θέση που κατέχεις, πρέπει να προσδιορίσεις το χρόνο που έχεις και διαθέτεις στη δουλειά σου. Όπως θα έκλεινες τον υπολογιστή σου στο γραφείο και θα έφευγες, η ίδια κίνηση πρέπει να γίνει και στο σπίτι γιατί θα σε βοηθήσει να τηρήσεις τα όρια. Βγάλε ένα ωράριο εργασίας και τήρησέ το πρώτα εσύ ώστε να ακολουθήσουν και οι άλλοι. 

Διατηρώ τη ρουτίνα αλλά είμαι ανοιχτός σε αλλαγές 

Παρόλο που η λέξη ρουτίνα έχει μια αρνητική έλξη, δε παύει να είναι μια σταθερά που θα φανεί χρήσιμη σε μια τέτοια καθημερινότητα. Σαφώς  και υπάρχει μια ανακούφιση που δεν χρειάζεται να σε πιέζει ο χρόνος ώστε να φτάσεις στο γραφείο ούτε και να περιοριστείς σε ένα γραφείο. Η ρουτίνα όμως είναι εξίσου σημαντική ακόμα και όταν δουλεύεις από το σπίτι. Η ρουτίνα του καφέ, του πρωινού και της προετοιμασίας είναι σημαντικές ακόμα και στον νέο τρόπο δουλειάς. Αφιέρωσε χρόνο και χώρο σε αυτές τις συνήθειες. Προσάρμοσε τις κινήσεις που έκανες πριν και δες ποιες μπορείς να εντάξεις στη νέα αυτή πραγματικότητα. 

Δίνω σημασία στις ανάγκες μου 

Φαινομενικά, ίσως είναι ξεκούραστο και άνετο να δουλεύεις από το σπίτι. Αυτό δε σημαίνει πως όλα είναι εύκολα και παύεις να έχεις ανάγκες. Στη προσπάθειά σου να διατηρήσεις μια κανονικότητα δουλειάς στο σπίτι, καλό θα ήταν να αναγνωρίσεις και να τιμήσεις τις ανάγκες σου. Τα διαλείμματα, το σωστό πρόγραμμα διατροφής και η οριοθέτηση χρόνου, εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο καθένας μας αποκτά νέες ανάγκες ανάλογα με τα όσα συμβαίνουν. Για να μπορέσεις να προσαρμόσεις τις ανάγκες σου, οφείλεις να τις αναγνωρίσεις πρώτα. Ξεκίνα να παρατηρείς τη μέρα σου και τις δραστηριότητες που προκύπτουν. Μετά, ξεκαθάρισε στον εαυτό σου τι χρειάζεσαι εσύ για να αντεπεξέλθεις σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Παρατήρησε τις ανάγκες σου και σκέψου άμεσους τρόπους να τις εκπληρώσεις. 

Διάβασε ακόμα:

Χρειαζόμαστε όντως αυτό το meeting;

Απογείωσε την καριέρα σου από το σπίτι σε 4 βήματα

Author(s)

  • Ασημίνα Ευκαρπίδου

    Social Psychologist MSc

    Η Ασημίνα Ευκαρπίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εργασιακή ψυχολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Αμερική και Ολλανδία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρίες για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του προσωπικού. Παράλληλα, έχει το δικό της γραφείο για προσωπική Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία. https://mindshift.gr/