Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος για μία ισορροπημένη διατροφή.
-Ποιο ποτό να επιλέξεις.


Εάν είσαι κι εσύ εκείνος ή εκείνη που προσέχει τη διατροφή του, προσπαθεί για την υγεία του και κάνει ό,τι μπορεί για το βάρος του, τότε μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Γνωρίζουμε λοιπόν και οι δύο ότι οι διακοπές μπορούν να αποτελέσουν ένα διάλειμμα από την προσπάθεια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Για αρκετούς το γεγονός αυτό είναι αγχωτικό και στρεσογόνο. Ανησυχούν μήπως η προσπάθειά τους ανατραπεί και τα αποτελέσματα των διακοπών απαιτήσουν επιπλέον προσπάθεια από μέρους τους, για να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονται, αν τα καταφέρουν!

Είτε λοιπόν αποφασίσεις να βρεθείς σε μία παραλία κάτω από μία ομπρέλα είτε να γνωρίσεις μία νέα πόλη, η καταμέτρηση θερμίδων και η προσπάθεια τήρησης του καθημερινού σου προγράμματος δεν είναι ελκυστική. Δεν ταιριάζει στην εικόνα και νιώθεις ότι δεν επιτρέπει τη χαλάρωση που τόσο επιζητάς. Ευκαιρία να σου παρουσιάσω τη δική μου στάση, που θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση και θα σου ανοίξει τον δρόμο για τις καλύτερες διακοπές.

1.Κάνω το σχέδιο μου

Είναι δεδομένο ότι, όταν κινούμαι χωρίς κάποιο σχέδιο στη διατροφή μου, κάθε επιλογή μοιάζει να είναι υπέρβαση. Κάτι τέτοιο μπορεί να με προβληματίσει. Βέβαια, ο σχεδιασμός μου δεν περιλαμβάνει τακτικά και συγκεκριμένα γεύματα. Ανάλογα όμως την παρέα και το μέρος που θα επιλέξω, μπορώ να έχω ένα αδρό σχέδιο της ημέρας μου, όπως την επιλογή πρωινού – ναι πειράζει αν το παραλείπεις συχνά. Το παρέχει το ξενοδοχείο ή θα πρέπει να το προμηθευτώ εγώ; Και τι ώρα θα φάω το κυρίως γεύμα; Συνήθως έχω ένα κυρίως γεύμα μέσα στην ημέρα κατά την περίοδο των διακοπών και φυσικά επιλέγω μικρογεύματα που θα με βγάλουν από τη δύσκολη θέση να επιλέξω κάτι που δεν επιθυμώ, αλλά που δεν έχω και άλλη επιλογή.

2.Επιλέγω ένα τοπικό έδεσμα για κάθε ημέρα

Μπορεί στα κυρίως γεύματα να προσπαθώ για υγιεινές επιλογές, όπως το ψητό ψάρι, το κοτόπουλο, τις σαλάτες, αλλά δεν ξεχνώ να δοκιμάσω την τοπική κουζίνα, ως συνοδευτικό. Έχω αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να τα δοκιμάσω όλα μαζί. Μπορώ όμως καθημερινά να απολαμβάνω μία επιπλέον γεύση, ανάλογα τον τόπο, όπως την κρητική στάκα ή το απάκι και το αντικρυστό, τον σιφνέικο ρεβιθοκεφτέ, την κεφαλλονίτικη πίτα ή την ισπανική φριτάτα και παέγια. Δεν θα μπορούσα να μην τα δοκιμάσω.

3.Θα καταναλώσω υγιεινά τοπικά προϊόντα

Αυτά είναι συνήθως φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά. Ανάλογα τον τόπο, ακόμα και προϊόντα που γνωρίζω, νομίζω ότι έχουν διαφορετική γεύση. Έχουμε μάθει ότι βρίσκουμε όλα τα προϊόντα, παντού. Τελικά όμως, η ναξιώτικη πατάτα, η κρητική ντομάτα, τα χιώτικα θαλασσινά, έχουν διαφορετική γεύση στον τόπο τους.

4.Λέω “ναι” σε ένα γλυκό καθημερινά

Επιτρέπω στον εαυτό μου να απολαμβάνει και κάποια γλυκιά γεύση καθημερινά. Αποφεύγω τα σύνθετα γλυκά και έχω ως πρώτη επιλογή το παγωτό. Προσέχω την ποσότητα κι αν κάποια μέρα το ξεχάσω… μη νομίζεις ότι δεν θα με παίρνει ο ύπνος! Δεν πειράζει να φας και ένα γλυκάκι!

5.Στο αλκοόλ επιλέγω έξυπνα

Δεν είναι μυστικό ότι τα ζαχαρούχα ποτά έχουν περισσότερες θερμίδες. Κάποιο ποτό, συνοδευτικό στο φαγητό, όπως το κρασί και η μπύρα ή σε κάποιο μπαρ, είναι σίγουρα μέρος του σχεδίου. Αποφεύγω τις υπερβολές και ενδιάμεσα θα καταναλώσω και κάποιο ανθρακούχο νερό.

6.Θα ετοιμάσω γεύμα και στο σπίτι

Οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση. Ξεκούραση όμως μπορεί να είναι και ένα γεύμα που θα φτιάξουμε στο σπίτι, αν έχουμε τη δυνατότητα. Μία εύκολη συνταγή μπορεί να δώσει στην παρέα ή την οικογένεια διαφορετικές και εξίσου ευχάριστες στιγμές διακοπών. Αν το πρωινό δεν παρέχεται από το κατάλυμα που έχω επιλέξει, τότε έχω την ευκαιρία να πάρω κάποιο τοπικό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης ή κάποιο ψωμί από τοπικό φούρνο με μαρμελάδα, για να ξεκινήσω τη μέρα μου.

7.Θα περπατήσω, θα κολυμπήσω και θα παίξω

Όπου κι αν βρεθώ, θέλω να περπατήσω, να γνωρίσω κάθε περιοχή κι όχι μόνο να γευτώ τα ωραία εδέσματα. Αν είμαι σε παραθαλάσσιο μέρος, θα κολυμπήσω και δεν θα περάσω την ώρα μου μόνο πλατσουρίζοντας. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα παίξω ρακέτες και βόλεϊ με φίλους ή τα παιδιά μου. Άλλωστε μιλάμε για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και απαραίτητο συστατικό του είναι και η φυσική δραστηριότητα.

Πώς επιστρέφεις στην καθημερινότητα

Θα σου κάνει εντύπωση, αλλά είναι αλήθεια! Ξέρεις τι ευθύνεται για την αύξηση βάρους μετά τις διακοπές στους περισσότερους ανθρώπους που παρακολουθώ; Πάντως όχι οι διακοπές. Περισσότερο ευθύνεται η περίοδος μετά τις διακοπές και η επανένταξη στην καθημερινότητα. Σίγουρα ούτε και σε εμένα είναι ευχάριστη η επιστροφή. Δημιουργεί προϋποθέσεις κατάθλιψης και άγχους για τη ρουτίνα που ξανάρχεται. Σε αυτό το σημείο μπορεί να είσαι περισσότερο ευάλωτος. Στην προσπάθειά σου να συντηρήσεις μία ευχάριστη διάθεση, συνεχίζεις τις διατροφικές αποκλίσεις, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις αυξάνονται. Σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας, το βάρος παίρνει την ανηφόρα. Βάλε λοιπόν και αυτήν την περίοδο στο αρχικό σου σχέδιο. Προγραμμάτισε τι θα τρως με την επιστροφή σου. Αν τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν, αγόρασέ τα πριν φύγεις για τις διακοπές σου. Έτσι θα μπορέσεις να επιστρέψεις πιο ήπια και με περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινότητα σου.

Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Γιάννη Χρύσου, http://www.giannischrysou.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τελικά, Πόση Σημασία Έχουν Οι Θερμίδες;

Όλη Η Αλήθεια Για Το Τσιμπολόγημα

Author(s)

  • Γιάννης Χρύσου

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.