Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσο έχει αυξηθεί το ποσοστό των Ελληνίδων που καπνίζουν.
– Πώς το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα.


Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, οι γυναίκες αποτελούν μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι καπνίζει όλο και περισσότερο. Η απελευθέρωσή τους, εκτός από τον φόρτο των εργασιών, προσέθεσε και επιπλέον φόρτο στην υγεία τους. Έτσι, τα ποσοστά των γυναικών που καπνίζουν στην Ελλάδα αγγίζουν πλέον το 37,7% για τις ηλικίες 18-34, το 51,2% για τις ηλικίες 35-54 και το 17,9% για τις ηλικίες άνω των 55. 

Τα νοσήματα ανδρών πλέον αφορούν και τις γυναίκες

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ενώ τις παλαιότερες δεκαετίες νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, αφορούσαν μόνο τους άντρες, πλέον είναι δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες. Η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και η στεφανιαία νόσος, που δεν αφορούσαν τις γυναίκες σε υψηλά ποσοστά και παρατηρούνταν κυρίως στις γυναίκες με συζύγους καπνιστές που εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα, πλέον εμφανίζονται σε αυξανόμενα ποσοστά και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, η ΧΑΠ ενώ αφορούσε το 4,8% των γυναικών στην Ελλάδα το 2004, το 2011 φαίνεται να είναι 10%, δηλαδή να εξισώνεται με το ποσοστό των ανδρών.

Εκτός όμως από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τους διάφορους καρκίνους, που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το κάπνισμα, ποιες είναι οι βασικές επιπτώσεις του καπνίσματος για τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενήμερες οι γυναίκες;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος

1.Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση

Το κάπνισμα, μεταξύ των πολλών νοσημάτων που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από αυτό, επιταχύνει την οστεοπόρωση και αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, νοσήματα που συνδέονται με τη γήρανση. Επιπλέον, καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και πρόωρη γήρανση. Επίσης, κιτρινίζει τα δόντια, που αποτελεί ένα ακόμα αντιαισθητικό σημάδι γήρανσης. Όσον αφορά στις γυναίκες, είναι γνωστό ότι, καθώς μεγαλώνουν, μειώνονται τα οιστρογόνα τους, με αποτέλεσμα κατά την εμμηνόπαυση τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα να εμφανίζονται πιο γρήγορα από ότι στους άνδρες. Με το κάπνισμα όμως η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

2.Πλήττει τη γονιμότητα

Μια γυναίκα που καπνίζει αναμένεται να συλλάβει πιο αργά χρονικά σε σχέση με μία που δεν καπνίζει, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος – μαιευτήρας και ειδικός στη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να σαμποτάρει και την επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τέλος, μπορεί να επισπεύσει την εμμηνόπαυση κατά ένα με δύο χρόνια.

3.Απειλεί την εγκυμοσύνη

Δυστυχώς, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το 36% των Ελληνίδων καπνίζουν στην αρχή της εγκυμοσύνης και μόνο 19% διακόπτουν, με μεγάλο ποσοστό από αυτές να υποτροπιάζει μετά τον τοκετό και τη γαλουχία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλιπή ενημέρωση για τους κινδύνους που αυτό επιφέρει τόσο κατά την εγκυμοσύνη, αφού μπορεί να αποτελέσει αιτία επιπλοκών όπως αποκόλληση πλακούντα, καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, αυτόματη αποβολή, εμβρυϊκή θνησιμότητα, πρόωρο τοκετό, όσο και μετά τη γέννηση, με βασικότερα το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των νεογνών και τα αναπνευστικά προβλήματα, επισημαίνει ο Δρ. Παράσχος.

Ποια η διαφορά με τους άνδρες καπνιστές

Το κάπνισμα αποτελεί απειλή για την υγεία και για τα δύο φύλα, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής για μια δεκαετία τουλάχιστον. Κάποιες έρευνες, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι το κάπνισμα βλάπτει περισσότερο τις γυναίκες από ότι για τους άντρες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πιο μικροκαμωμένες σε σχέση με τους άντρες, με μικρότερα πνευμόνια, ενώ ρόλο παίζει και ο τρόπος που ρουφούν τον καπνό. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, οι γυναίκες εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου με μεγαλύτερη δύναμη.  Επομένως, η απόφαση μιας γυναίκας να κόψει το κάπνισμα δεν αφορά την περιφρούρηση μόνο της δικής της υγείας. Αφορά και την προάσπιση της υγείας των παιδιών που έχει φέρει ή πρόκειται να φέρει στον κόσμο. 

Επομένως, τι σε σταματάει να το κόψεις;

Διάβασε ακόμα:

Θες Να Κόψεις Το Κάπνισμα; Πρόσεξε Τι Βάζεις Στο Ψυγείο Σου!

Κόψε Το Τσιγάρο Και Φτάσε Τα 80

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.