Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζεσαι.
-Γιατί αν είσαι οργανωτικός έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να προσληφθείς.


Η συνέντευξη είναι το πιο δύσκολο μέρος κάθε αναζήτησης εργασίας γιατί αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να δείξεις τον καλύτερό εαυτό σου. Είναι μία διαδικασία η οποία προκαλεί στους περισσότερους από εμάς άγχος και ίσως νευρικότητα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μείνεις ψύχραιμος. Για να μπορέσεις να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις τι αναζητά αυτός που σου παίρνει συνέντευξη, αλλά και τι πρέπει να σκεφτεί για να βρει τον κατάλληλο υποψήφιο. Σου παραθέτω 3 βασικές ερωτήσεις που θα ήθελε να απαντήσεις ο συνεντευκτής μόλις βρεθείς απέναντί του.

1.Ταιριάζεις με την εταιρεία;

Ο άνθρωπος που καλείται να σου πάρει συνέντευξη θα προσπαθήσει να καταλάβει αν ταιριάζεις με την εταιρία και την τρέχουσα ομάδα. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται να τον πείσεις πόσο πολύ θα ταίριαζε η προσωπικότητά σου εκεί. Την ημέρα της συνέντευξης ξόδεψε λίγα λεπτά παρατηρώντας την εργασιακή ατμόσφαιρα που επικρατεί στον εν δυνάμει νέο σου εργασιακό χώρο. Υπάρχει ένα τυπικό πλαίσιο συνεργασίας ή υπάρχει ένα χαλαρό κλίμα μεταξύ των εργαζομένων; Έπειτα αξιολόγησε πώς συμπεριφέρεται μαζί σου ο συνεντευξιαστής. Είναι σοβαρός και τυπικός απέναντι σου ή διαχυτικός και άνετος; Μην ξεχνάς να είσαι πάντα επαγγελματίας αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάζεσαι – η εξωτερική σου εικόνα είναι πολύ σημαντική – προσπαθώντας να τονίσεις τα θετικά σου στοιχεία. Παράλληλα, μην παραλείψεις να δείξεις κατά πόσο ο ρόλος σου ταιριάζει στην ομάδα. Αν για παράδειγμα είσαι ντροπαλός σε μια συνέντευξη όπου η θέση που διεκδικείς είναι αυτή του μανατζερ, τότε ο άνθρωπος που σου παίρνει συνέντευξη πιθανότατα να προβληματιστεί σχετικά με την ικανότητα σου να αναλάβεις ηγεσία.

2.Ταιριάζεις με το βιογραφικό που έστειλες;

Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να πείσεις ότι το βιογραφικό σου είναι αληθινό κι ότι έχεις έναν δυναμισμό ο οποίος επιβεβαιώνεται μέσα από την παρουσία σου και τη στάση σου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Πριν ξεκινήσεις τη συνέντευξη μελέτησε προσεκτικά το βιογραφικό σου. Διάβασε το πολλές φορές και θυμήσου γεγονότα που θα σε βοηθήσουν να αναδείξεις καλύτερα κάθε λεπτομέρεια που περιέχει. Έχοντας κάνει αυτή την τόσο καλή προετοιμασία, θα μπορέσεις να απαντήσεις με μεγάλη σαφήνεια και σιγουριά όλες τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να διαβάσεις λεπτομέρειες για την εταιρεία στην οποία είσαι υποψήφιος εργαζόμενος. Έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση για την εταιρεία, θα δείξεις ότι είσαι γνώστης του αντικειμένου της θέσης κάτι το οποίο θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

3.Έχεις πραγματικά τις απαραίτητες δεξιότητες;

Αυτός που σου παίρνει συνέντευξη, θέλει να καταλάβει κατά πόσο έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες για τη συγκεκριμένη θέση. Γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρεις να προβάλλεις ανάλογα τα προσόντα σου. Για παράδειγμα, αν η εργασία αφορά σε σχέσεις με πελάτες, φρόντισε να δείξεις ότι έχεις αυτοπεποίθηση, πειθώ αλλά και ενισχυμένες επικοινωνιακές δεξιότητες. Αντίθετα, αν ο ρόλος σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων, δείξε ότι είσαι ιδιαίτερα οργανωτικός και δίνεις έμφαση στην λεπτομέρεια.

Διαβάζοντας το κείμενο ίσως αναρωτηθείς πώς μπορώ να τα σκέφτομαι όλα αυτά και να αναπροσαρμόζομαι ειδικά εκείνη τη στιγμή που μου παίρνουν συνέντευξη; Και ενώ είμαι μέσα στο άγχος και την πίεση. Η απάντηση μου σε αυτό είναι μία: προετοιμασία και οργάνωση. Προετοιμάσου πολύ καλά και θα τα πας περίφημα. Μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να κάνεις την καλύτερη πρώτη εντύπωση. Για αυτό βάλε τα δυνατά σου!

Μιλώντας για προετοιμασία, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς σωστά για τη συνέντευξη;

Διάβασε ακόμα:

5 Ασυνήθιστες Ερωτήσεις Σε Συνεντεύξεις Για Εργασία

Πήγες Σε Συνέντευξη Και Θέλεις Πολύ Τη Θέση; Μην Κάνεις Αυτά Τα 6 Λάθη

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .