Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι εργαζόμενοι από 23 έως 37 ετών μετακινούνται πιο εύκολα στις θέσεις εργασίας.
-Πόση σημασία δίνουν στην οικονομική ασφάλεια.


Θυμάσαι εκείνα τα χρόνια που το πτυχίο σου ήταν η δέσμευση για το επάγγελμα που θα κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου; Που το συνώνυμο της επαγγελματικής ασφάλειας ήταν μόνο μια θέση στο δημόσιο. Ε, ξέχνα ό,τι ήξερες. Καιρός να γνωρίσεις πώς σκέφτεται και δρα ένας millennial σε ζητήματα καριέρας, επειδή πιθανόν θα ήταν αρκετά έξυπνο να εμπνευστείς από αυτόν.

Τι ακριβώς όμως ξέρουμε για τους εργαζόμενους millennials; Ότι είναι οι εργαζόμενοι από 23 έως 27 ετών. Ότι «το ‘χουν» με την τεχνολογία. Ότι είναι αισιόδοξοι και προσαρμοστικοί και δε διστάζουν να μετακινηθούν εύκολα και γρήγορα από τη μία εργασιακή θέση στην άλλη. Ότι μέχρι το 2020 θα καταλαμβάνουν το ⅓ των εργασιακών θέσεων. Τι είναι όμως αυτό που δεσμεύσει την αφοσίωσή τους σε μια εργασιακή θέση; Ορίστε μερικά από ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνα του Manpower Group για τους millenials όσον αφορά τις προτεραιότητές τους και το τι εκτιμούν στον χώρο εργασίας τους.

Οι πέντε βασικές επαγγελματικές τους προτεραιότητες

Χρήματα, ασφάλεια και αναλογία μεταξύ επαγγελματικού ωραρίου και ελεύθερου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, το 92% δίνει προτεραιότητα στα χρήματα, δηλαδή επιθυμούν έναν καλό μισθό. Το 87% δίνει αξία στην ασφάλεια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι ταυτίζουν την ασφάλεια με τη μονιμότητα. Τέλος, το 86% εκτιμά τον ελεύθερο χρόνο που απομένει μετά την καθημερινή ολοκλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Το 80% ενδιαφέρονται για τις καλές σχέσεις με συναδέλφους και διευθυντές, ενώ το 79% εκτιμά την ευελιξία (π.χ. ευέλικτα ωράρια, ευέλικτους τρόπους εργασίας).

Τι σημαίνει εργασιακή ασφάλεια για έναν millennial

Μόνο το 27% ταυτίζει την ασφάλεια με τη μονιμότητα στη θέση εργασίας. Το 27% νιώθει ασφάλεια, όταν καταλαμβάνει θέσεις εργασίας που εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Το 24% νιώθει ασφάλεια, όταν γνωρίζει ότι έχει τις κατάλληλες δεξιότητες στο επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ μόνο το 12% δίνεται σημασία στην οικονομική ασφάλεια.

Τέλος, ένα 5% αισθάνεται ασφάλεια, όταν έχει διευρυμένο κύκλο γνωριμιών, καθώς θεωρούν ότι οι κατάλληλες γνωριμίες είναι πιθανό να τους εξασφαλίσουν την επόμενη θέση εργασίας.

Όπως συνοψίζει με λίγα λόγια ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής εξέλιξης – κοινωνιολόγος, η γενιά αυτή των εργαζόμενων φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται την ασφάλεια μέσα από τη μονιμότητα μιας θέσης, κάτι που συνήθως εκτιμούσαν οι προηγούμενες γενιές. Δίνουν περισσότερη σημασία στις εργασιακές σχέσεις, καθώς εκτιμούν να δουλεύουν με ανθρώπους που τους συμπαθούν και τους εμπνέουν. Επίσης, δίνουν σημασία στο κομμάτι της εργασιακής ευεξίας που μπορεί να εξασφαλίζεται είτε μέσα από την ευελιξία στα ωράρια είτε από ένα υποστηρικτικό και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είτε από τον χρόνο που τους απομένει για την προσωπική τους ζωή μετά την ολοκλήρωση των εργασιακών τους υποχρεώσεων.

Τι τους κρατάει σε μια θέση εργασίας;

Στην ερώτηση «θα παραμείνεις στη δουλειά σου» οι απαντήσεις της ηλικιακής ομάδας 23-27 ήταν θετικές στις εξής περιπτώσεις:

-Ναι, αν πάρω αύξηση.

-Ναι, αν έχω κάποια προαγωγή.

-Ναι, αν έχω καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

-Ναι, αν είναι ξεκάθαρο το μονοπάτι της εξέλιξής.

-Ναι, αν αναγνωρίζουν την αξία μου οι συνάδελφοι και οι υψηλά ιστάμενοι..

Γιατί μετακινούνται τόσο εύκολα;

Το 63% που συμμετείχε στην έρευνα απάντησε ότι θέλει να παραμείνει στην τωρινή επαγγελματική του θέση. Τα ⅔ των συμμετεχόντων, όμως, πιστεύουν ότι η επόμενη μετακίνησή τους θα είναι σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ το ¼ πιστεύει ότι θα είναι σε λιγότερο από 12 μήνες. Για τους millennials εργαζόμενους κάθε θέση εργασίας ισοδυναμεί με ευκαιρία για εξέλιξη. Αν η θέση στην οποία βρίσκονται δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο, δε θα διστάσουν να μετακινηθούν για χάρη της ασφάλειας. Πρόκειται για μια ομάδα που δεν επικεντρώνεται τόσο στην μακροπρόθεσμη μονιμότητα. Επίσης, ανταποκρίνεται θετικά και χωρίς δισταγμούς στις προκλήσεις. Γενικά, πρόκειται για μια ομάδα που φαίνεται ότι προσαρμόζεται πιο εύκολα από τις προηγούμενες γενιές, καθώς έχει κατανοήσει καλύτερα τις μεταβαλλόμενες εργασιακές ανάγκες. Στο ταξίδι που ονομάζεται καριέρα δεν τους ενδιαφέρει τόσο η θέση όσο η εμπειρία που θα αποκομίσουν. Μα πάνω από όλα, έχουν τα μάτια στραμμένα στον επαγγελματικό ορίζοντα για την επόμενη εξέλιξη. 

Διάβασε ακόμα:

Τι Δεν Αποκαλύπτουν Ποτέ Οι Έξυπνοι Άνθρωποι Για Τον Εαυτό Τους Στη Δουλειά

Πώς Να Τους Κάνεις Να Ξεχάσουν Ότι Δεν Είσαι Αρκετά Έμπειρος

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.