Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να αξιοποιείς τον χρόνο σου.
-Τις καλύτερες συμβουλές για να απολαύσεις την δεκαετία των 20.


Εάν διανύεις τη δεκαετία των ‘20 είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κάπως έτσι: ότι έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και πολύ χρόνο στα χέρια σου για να κάνεις αυτά που θέλεις. Δε θα διαφωνήσω, όντως έχεις χρόνο. Αλλά αν δεν τον αξιοποιήσεις έξυπνα, είναι πολύ πιθανό να τον δεις να περνάει μπροστά από τα μάτια σου άσκοπα, χωρίς να καταφέρεις να εκπληρώσεις τις επιθυμίες σου. Σίγουρα δεν το θέλεις αυτό!

Γι’ αυτό, ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης και κοινωνιολόγος θα σου δώσει μερικές συμβουλές για το πώς να αξιοποιήσεις στο έπακρο αυτή τη δεκαετία. Διάβασε λοιπόν ποιες είναι αυτές:

Μάθε να δέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου πρώτα

Με άλλα λόγια, μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου. Μπορεί να γίνεις πιο επιτυχημένος, μαθαίνοντας από τις λανθασμένες επιλογές σου, αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου για αυτές. Λάθη κάνουν όλοι, μέσα από τα λάθη γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις. Φρόντισε να τα βλέπεις μέσα από τον καθρέφτη και όχι μέσα από μεγεθυντικό φακό. Εξάλλου, κανείς δεν βγήκε κερδισμένος με την αυτοτιμωρία. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου και μην τον κατηγορείς. Επίσης, μην ξεχνάς ότι δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό, θα μπορέσεις να αποδεχθείς και ολοκληρωμένα τον εαυτό σου. Η πιο κάτω συμβουλή θα σε βοηθήσει πάνω σ’ αυτό.

Βάλε όρια

Οριοθετώ σημαίνει ξεκαθαρίζω στον άλλον μέχρι ποιο σημείο μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή μου και να με επηρεάζει. Σημαντική προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η απενοχοποίηση του εαυτού σου. Δηλαδή να σταματήσεις να συγχέεις την ένδειξη αγάπης και σεβασμού με το να λες σ’ όλα ναι, να προσφέρεις συνεχώς και να φοβάσαι τη σύγκρουση. Όταν βρίσκεσαι σε μια οποιαδήποτε σχέση δεν χρειάζεται να αλλοιώνεις την ταυτότητά σου ή να αλλάζεις τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι μπορείς να αρνηθείς μία πρόσκληση χωρίς να είσαι αγενής. Μπορείς ακόμα και να αρνηθείς κάτι που σου αναθέτει το αφεντικό σου, αν το πρόγραμμά σου είναι πολύ φορτωμένο. Φυσικά στο αφεντικό σου δεν είναι πάντα εύκολο να πεις όχι. Ένας έξυπνος τρόπος να αρνηθείς είναι λέγοντας το εξής: “Θα αναλάμβανα με ευχαρίστηση το project, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναβάλω τη δουλειά που κάνω τώρα. Θα θέλατε να την αναβάλω;”

Μπορείς να ρισκάρεις

Αυτή είναι πιθανότατα η κατάλληλη στιγμή για να ρισκάρεις και να πάρεις μαθήματα ζωής. Αν τα καταφέρεις, τα κατάφερες. Αν αποτύχεις, θα έχεις μία ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγείσαι στα 40 σου. Σε αυτήν την ηλικία, έχεις όλη την ενέργεια, το θάρρος και τη διάθεση να επανέλθεις. Επιπλέον, δεν πειράζει και ούτε χρειάζεται να φοβάσαι να αποτύχεις. Αυτό είναι κάτι που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους υπόλοιπους. Μην αφήνεις το φόβο να υπερισχύσει. Συχνά η σκέψη μας προβάλλει μια φανταστική δυσάρεστη μελλοντική κατάσταση και δημιουργεί φόβο. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις την παρούσα στιγμή και το πιθανότερο είναι ότι θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ανησυχία. Ακόμα όμως κι αν ανησυχείς το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προχωρήσεις συντροφιά με το άγχος σου.

Φρόντισε να βλέπεις τα λάθη σου μέσα από τον καθρέφτη και όχι μέσα από μεγεθυντικό φακό.

Συγχώρεσε τον εαυτό σου

Το να αυτοτιμωρείσαι και να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου για αποτυχίες του παρελθόντος δεν θα αλλάξει αυτό που έγινε, απλά θα σε αφήσει πληγωμένο. Μην ελπίζεις σε ένα καλύτερο παρελθόν. Αυτό αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά πρόκειται για μία δεξιότητα που χρειάζεται χρόνο να αναπτύξεις, οπότε καλό είναι να ξεκινήσεις από τώρα. Το νόημα είναι να ζεις χωρίς να μετανιώνεις και όχι να μισείς τον εαυτό σου για πράγματα που έχεις μετανιώσει. Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τα λάθη και τις ατέλειες και να συγχωρούμε τον εαυτό μας για αυτά. Αυτά που μετανιώνουμε δεν πρέπει να μας θυμίζουν αυτά που κάναμε λάθος, αλλά ότι μπορούμε και καλύτερα.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Η σύγκριση με τους άλλους είναι κάτι αναπόφευκτο διότι δεν ζεις μόνος σου στο κόσμο. Ειδικά στην σημερινή εποχή, που κατακλύζεται από τα social media, μπαίνεις εύκολα στη διαδικασία της σύγκρισης. Εξάλλου βρίσκεσαι σε μία κοινωνία και αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους. Όμως, το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με οποιονδήποτε άλλο είναι μάταιο και ψυχοφθόρο, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος από σένα που θα ανεβάζει τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε να σου ρίχνει την ψυχολογία κάθε φορά που αποτυγχάνεις να τον φτάσεις. Και όταν μπαίνεις σε σύγκριση, καταρρακώνεις την αυτοπεποίθησή σου, ακυρώνεις τον εαυτό σου, γεμίζεις με ενοχές και γίνεσαι ο πιο σκληρός κριτής σου. Δεν υπάρχει κάποιο νόημα στη σύγκριση αυτή διότι κανείς δεν είναι τέλειος σ’ όλα. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έχει τις δικές του δυνάμεις.

Μην φοβάσαι να αλλάξεις κατεύθυνση

Μπορεί να τελείωσες μία σχολή, να έκανες κάποια πρακτική και να νόμιζες ότι αυτή ήταν η σωστή κατεύθυνση. Αλλά βρίσκοντας μία σχετική δουλειά, συνειδητοποίησες ότι δεν παίρνεις την ικανοποίηση που θα ήθελες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ειδικά τώρα που είσαι στην δεκαετία των είκοσι είναι να φροντίσεις να αλλάξεις κατεύθυνση. Μη φοβάσαι την αλλαγή. Αντιμετώπισέ την ως ένα βήμα της εξέλιξής σου. Συνήθισέ τη, γιατί πιθανότατα θα χρειαστείς να την βιώσεις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής και της καριέρας σου. Απλά, πρέπει να κάνεις τη μετάβαση ομαλά. Πρώτα κατάγραψε την εμπειρία σου μέχρι τώρα. Στη συνέχεια φρόντισε να δικτυωθείς μετα κατάλληλα πρόσωπα και μετά πειραματίσου μέχρι να νιώσει έτοιμος για τη μετάβαση.

Μη φοβάσαι την αλλαγή. Αντιμετώπισέ την ως ένα βήμα της εξέλιξής σου.

Φρόντισε το σώμα σου

Στη δεκαετία των ‘20 μπορεί να γίνει μια καλή, συνειδητοποιημένη αρχή για να θέσεις τις βάσεις για την φροντίδα της υγείας σου. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι όσο κι αν φας, όσο κι αν πιεις, το σώμα σου δεν θα σε προδώσει, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Τα σημάδια της φθοράς δεν είναι ορατά τώρα, αλλά δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Γι’ αυτό το λόγο, δράσε προληπτικά. Φρόντισε τη διατροφή σου και μην ξεχνάς την άσκηση. Αν καταφέρεις να υιοθετήσεις τις σωστές συνήθειες τώρα, στο μέλλον όλα θα είναι πιο εύκολα.

Επένδυσε στις φιλίες

Η ζωή με τους φίλους δεν είναι μόνο τα ξενύχτια. Υπάρχουν στιγμές που μπορείτε να μοιραστείτε και να σας φέρουν πιο κοντά. Να δείτε μαζί μια ταινία, να μιλήσετε τρώγοντας παρέα, να βοηθήσει ο ένας τον άλλο στις δουλειές του σπιτιού. Όλα αυτά ενισχύουν τον δεσμό της φιλίας. Κι από την άλλη μη φοβάσαι να τερματίσεις κάποιες φιλίες, οι οποίες δεν αξίζουν το χρόνο σου. Μείνε πιστός σε αυτούς που πραγματικά σημαίνουν κάτι για σένα και επένδυσε το χρόνο σου μαζί τους.

Οι παραπάνω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και να είναι πιο ομαλό και ευχάριστο το ταξίδι σου προς την ωριμότητα.

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης – κοινωνιολόγος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κοινωνική και Οικονομική ανάπτυξη με ειδίκευση στις συγκρούσεις στην εργασία και στην διοίκηση ολικής ποιότητας από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχει εξειδικευτεί στη Συμβουλευτική, Life coaching & Mentoring από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει εκπαιδευτεί στην γνωσιακή και συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο. 

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Σύμμαχος Του Εαυτού Σου

Γιατί Θες Συνέχεια Να Ευχαριστείς Τους Άλλους;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.