Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο τύπος SMART.
-Γιατί να προτιμάς την έκφραση “βρίσκω χρόνο”.


Αισθάνεσαι ότι έχεις πολλούς και αντικρουόμενους στόχους στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή; Μήπως κάνεις κάποια λάθη που σαμποτάρουν και υπονομεύουν τις προσπάθειές σου; Σίγουρα δεν είσαι ο μόνος! Αναρωτιέσαι, λοιπόν, αν αξίζει να τους καταγράψεις όλους σε ένα σημείο. Θα σε συμβούλευα να το κάνεις, μιας και η καταγραφή τους σύμφωνα με τον τύπο SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timely) θα σου προσφέρει μεγάλη διαύγεια-ειδικά αν τους χωρίσεις σε μικρά βήματα. Αλλά η καταγραφή τους και μόνο είναι η μισή μάχη. Οπότε ποια είναι η άλλη μισή; Ακολουθούν 3 πρακτικές οδηγίες από την Ελένη Παπαδάκη, LIfe Coach, για να εξασφαλίσεις ότι η καθημερινή σου ζωή σε προετοιμάζει να πετύχεις τα πιο τρελά σου όνειρα. 

1.Βρες τους συνδέσμους 

Ο πρώτος τρόπος για να μειώσεις τη λίστα σου είναι να αναγνωρίσεις σχέσεις μεταξύ των πραγμάτων. Μερικά πράγματα θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο και αυτή η συνέργεια θα σου επιτρέψει να δουλέψεις για περισσότερους από έναν στόχο τη φορά εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια. 

Φυσικά, μερικοί στόχοι μπορεί να μοιάζουν τελείως ασύνδετοι με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δίνεις την απαραίτητη προσοχή στον κάθε ένα ξεχωριστά και να προσπαθείς να πετύχεις πολλά πράγματα μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι ότι η προσπάθειά σου θα αποφέρει μέτρια αποτελέσματα, μιας που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε ένα πράγμα τη φορά. Επομένως είναι σημαντικό να αποφύγεις το multitasking και να πάρεις κάθε όνειρο και να αναρωτηθείς: “Γιατί το θέλω αυτό;” Στη συνέχεια, γράψε την απάντηση δίπλα σε κάθε στόχο. Χρησιμοποιώντας τις αξίες σου θα μπορέσεις να εκφράσεις τα κύρια κίνητρά σου, ενώ θα αρχίσεις να ιεραρχείς σωστά τις προτεραιότητές σου χτίζοντας τα όνειρά σου μέρα με τη μέρα.

2.Βρες τον χρόνο

Ένα μεγάλο μέρος του πανικού γύρω από ό,τι πετυχαίνεις ή δεν πετυχαίνεις οφείλεται στον εαυτό σου και στις πεποιθήσεις σου. Αν λες στον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, τότε αυτό θα τον κάνεις να πιστέψει. Ναι, ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά το καλύτερο-αλλά και παράδοξο- που μπορείς να κάνεις είναι να τον αντιμετωπίσεις ως μια ανεξάντλητη πηγή, που μπορείς να ελέγξεις. 

Αρχικά, αντικατάστησε τη φράση “έχω χρόνο” με το “βρίσκω χρόνο”. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε την παραπάνω άσκηση με το “Γιατί;” για να βάλεις προτεραιότητες και να εξετάσεις γιατί δεν μπορείς να βρεις χρόνο για όσα έχουν αξία. 

3.Απόφυγε τον υπερβολικό προγραμματισμό 

Ό,τι κι αν κάνεις, απόφυγε ένα χρονοδιάγραμμα των ονείρων σου βάζοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες ή χρονικά περιθώρια δίπλα από τα όνειρά σου. Η προσπάθεια να υπολογίσεις πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να πετύχεις τους στόχους σου, θα σε αποσυντονίσει. Αναμφισβήτητα, θα συμβούν πράγματα που δεν τα περιμένεις και το να είσαι ανοιχτός στην τύχη και σε ευκαιρίες που μπορεί να παρουσιαστούν θα σε κάνει μακροπρόθεσμα πιο ευτυχισμένο. Αντί να προγραμματίζεις την κάθε λεπτομέρεια, βρες το επόμενο βήμα δράσης και υιοθέτησε τις απαραίτητες συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στο στόχο που έχεις επιλέξει. 

Αν παλεύεις να τα κάνεις όλα, δες τη λίστα με τα όνειρά σου και επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ανήκουν εκεί. Τσέκαρε τις προτεραιότητές σου κι αν είναι οι ίδιες με την προηγούμενη φορά, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι πολύ σημαντικές κι ότι θα τις πετύχεις. Ξαναέλεγξε τα επόμενα βήματά σου και δες αν χρειάζονται ανανέωση. Να θυμάσαι πως όταν βάζεις στον εαυτό σου έναν στόχο, του δημιουργείς την πρόθεση και τον προγραμματίζεις για να τον πετύχει. Όσο έρχεσαι σε επαφή με τα όνειρά σου, τα γνωρίζεις καλύτερα και μπορείς να τα ελέγχεις. Αυτό θα σε φέρει πιο κοντά στο σημείο που θες να φτάσεις δημιουργώντας τη ζωή που έχεις ονειρευτεί.

Η Ελένη Παπαδάκη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια Εξυπηρέτησης Πελατών, Δημοσίων Σχέσεων και Πωλήσεων. Μέσα από τις σπουδές της στο Life Coaching και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας, στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.


Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητά Σου Με Τη Βοήθεια Της Τεχνολογίας

Απολύθηκες; Ποια Είναι Τα 8 Βήματα Που Πρέπει Να Ακολουθήσεις

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.