Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε να σκεφτείς το ενδεχόμενο αλλαγής εργασίας.
-Πώς να ενημερώσεις το αφεντικό σου για τα επιτεύγματά σου.


Μια πρόσφατη μελέτη από τη Workhuman αποκάλυψε ότι 49% των συμμετεχόντων δεν είχαν καν λάβει ένα “ευχαριστώ” από το αφεντικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 pandemic — ένα αρκετά τρομακτικό νούμερο. Επομένως, τι μπορείς να κάνεις ως εργαζόμενος για να διατηρήσεις το κίνητρό σου; Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που μπορείς να κάνεις για να μη χάσεις την αφοσίωσή σου, ακόμα κι αν δεν σε εκτιμούν στη δουλειά. 

Δες τι συμβαίνει γύρω σου

Αρχικά, κάνε ένα βήμα πίσω και φτιάξε μια λίστα με όλα σου τα επιτεύγματα. Είναι περισσότερα από όσα έχουν κάνει οι συνάδελφοί σου; Στη συνέχεια, αναρωτήσου αν τα συναισθήματά σου έχουν βάση. Ίσως σε εκτιμούν, αλλά δεν λαμβάνεις όσο feedback θα ήθελες. Στο κάτω κάτω, με την πανδημία, κάθε εργαζόμενος πιέζεται. Αναζήτησε μια δεύτερη γνώμη από ένα μέντορα ή συνάδελφο σχετικά με το αν η αναγνώριση που αποζητάς είναι όντως ρεαλιστική. 

Μίλα στο αφεντικό σου

Έχεις μιλήσει για τα επιτεύγματά σου; Προγραμμάτισε χρόνο με τον manager σου για ν αξιολογήσει την απόδοσή σου και το πώς αισθάνεσαι. Μερικές φορές κανείς δεν καταλαβαίνει ότι νιώθεις πως δεν σε εκτιμούν. Το αφεντικό σου μπορεί να είναι τόσο απασχολημένο που δεν βλέπει την απόγνωσή σου. Αν υποπτεύεσαι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μίλα ανοιχτά. Εξήγησε ότι μερικές φορές νιώθεις ότι σε θεωρούν δεδομένο και σκέψου ιδέες για το πώς μπορείς να παρακινηθείς για να εξελιχθείς ακόμα περισσότερο. Αυτή η συζήτηση σίγουρα θα βοηθήσει το αφεντικό σου να καταλάβει πώς νιώθεις. 

Αύξησε την προβολή σου

Αναζήτησε τρόπους για να αναδείξεις αυτό που εσύ και η ομάδα σου κάνετε. Ο πιο προφανής τρόπος είναι να μιλάς περισσότερο στα meetings. Προσφέρσου να εκπροσωπήσεις την ομάδα σου σε εκδηλώσεις ή επιτροπές. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτεθείς πέρα από τις τυπικές ευθύνες. Και μην ξεχνάς να συγχαίρεις τους άλλους! Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα των συναδέλφων σου όχι μόνο θα αυξήσει την προβολή σου, αλλά θα βελτιώσει και τη γενικότερή σου απόδοση. Σύμφωνα με μία έρευνα της Gallup, η αναγνώριση στον εργασιακό χώρο παρακινεί, προσφέρει ένα αίσθημα επιτυχίας και κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν ότι αξίζουν. Η αναγνώριση ενισχύει την αφοσίωση των εργαζομένων και έχει αποκαλυφθεί ότι αυξάνει την αποδοτικότητα και την πίστη στην εταιρεία, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραμονή. 

Ενίσχυσε το προσωπικό σου κίνητρο

Παρόλο που η αναγνώριση στη δουλειά σου είναι πολύ καλή, δεν μπορείς να περιμένεις το κίνητρό σου να προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες. Για να πετύχεις μακροχρόνια επαγγελματική ικανοποίηση, πρέπει να βρεις το νόημα στην ίδια τη δουλειά. Η αποτελεσματική αυτοπαρακίνηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που διακρίνουν τους υπερεπιτυχημένους επαγγελματίες από τους υπολοίπους. Επομένως, πώς μπορείς να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι, ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν στη δουλειά; Προσπάθησε να επιβραβεύεις τον εαυτό σου τακτικά. Προγραμμάτισε χρόνο κάθε εβδομάδα για να καταγράφεις τα επιτεύγματά σου και να αναλογίζεσαι τις νίκες σου. Συγκεντρώσου στα στοιχεία της δουλειάς σου που απολαμβάνεις και θέσε συγκεκριμένους στόχους. Μόλις προσεγγίσεις ένα ορόσημο, αντάμειψε τον εαυτό σου με διακοπές ή μια θεραπεία περιποίησης. Γιορτάζοντας τις μικρές νίκες, είναι πιο πιθανό να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για μακροχρόνια επιτυχία. 

Σκέψου το ενδεχόμενο αλλαγής

Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα και εξακολουθείς να νιώθεις ότι δεν αναγνωρίζεται η αξία σου, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς μια αλλαγή καριέρας ή δουλειάς. Ένας απαίσιος manager ή μια τοξική εργασιακή κουλτούρα μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Και αν το αφεντικό σου αρνείται να αναγνωρίσει τις επιτυχίες σου, πώς περιμένεις να προχωρήσεις επαγγελματικά; Σκέψου τι χάνεις παραμένοντας και εξέτασε τα εναλλακτικά μονοπάτια. Μια αλλαγή μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία και ευεξία μακροπρόθεσμα. 

Η έλλειψη αναγνώρισης στη δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες και άγχος. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, πάρε την πρωτοβουλία και είτε άλλαξε την κατάσταση, είτε κάνε μια αλλαγή καριέρας.

Διάβασε ακόμα:

Εφάρμοσε τον κανόνα του 30% του Steve Jobs για να εισέλθεις στη “χρυσή εποχή” σου

10 λεπτά την Παρασκευή που θα κάνουν τη Δευτέρα σου 10 φορές πιο εύκολη

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.