Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει ο κορονοϊός με την ανθεκτικότητα.
-Γιατί πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.


Ανθεκτικότητα. Μια λέξη που ακούμε συχνά τελευταία, αλλά ξέρουμε στην πραγματικότητα το νόημά της; Και κυρίως είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει; 

Το ADP Research Institute διεξήγαγε 2 έρευνες πάνω στο αντικείμενο. Η πρώτη έρευνα εστίασε στον εντοπισμό των πηγών της ανθεκτικότητας, προσδιορίζοντας τις καλύτερες ερωτήσεις για την μέτρησή της και στη συνέχεια τον τρόπο για να αυξήσεις την ανθεκτικότητα σε σένα και σε αυτούς που καθοδηγείς και νοιάζεσαι. 

Η δεύτερη ήταν μια παγκόσμια έρευνα για την ανθεκτικότητα σε όλον τον κόσμο. Στην έρευνα συμμετείχαν 25.000 εργαζόμενοι ενήλικες σε 25 χώρες και απάντησαν σε 10 ερωτήσεις κλειδιά σχετικά με την ανθεκτικότητα. 

Τα ευρήματα της έρευνας 

Τα επίπεδα της ανθεκτικότητας δε σχετίζονται με το φύλο. Οι άντρες και οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο έχουν σχεδόν το ίδιο επίπεδο ανθεκτικότητας. Ούτε η ηλικία μοιάζει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Ούτε βρέθηκαν ισχυροί συσχετισμοί μεταξύ ανθεκτικότητας και εθνικότητας ή υπηκοότητας.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 2 κύριοι λόγοι ανθεκτικότητας, οι οποίοι αν συνδυαστούν οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον και παράδοξο αποτέλεσμα: 

1. Η ανθεκτικότητα είναι μια αντιδραστική κατάσταση του εγκεφάλου που οφείλεται στην έκθεση στον πόνο

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν οι ίδιοι, κάποιος από την οικογένειά τους, ένας συνάδελφός τους ή κάποιος από το ευρύτερο περιβάλλον τους είχε κορονοϊό. Οι άνθρωποι που απάντησαν θετικά σε καθεμία από αυτές τις ερωτήσεις ήταν 3,9 φορές πιο πιθανό να είναι πολύ ανθεκτικοί. 

Δεν είχε σημασία πόσο αποτελεσματική ή όχι ήταν η χώρα τους ως προς την αντίδραση στην πανδημία. Αυτό που ενεργοποίησε την ανθεκτικότητά τους ήταν ο βαθμός της έκθεσής τους: όσο περισσότερο εκτεθειμμένοι ήταν, τόσο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα είχαν. Αυτό δείχνει ότι ανακαλύπτουμε την ανθεκτικότητά μας, όταν υποφέρουμε. Όταν αντιμετωπίζουμε αυτήν την πραγματικότητα και βλέπουμε τον εαυτό μας και πώς αντιδρούμε σε αυτήν, είναι που βρίσκουμε τη βάση για ανθεκτικότητα. Η πραγματικότητα είναι σχεδόν πάντα λιγότερο τρομακτική από τη φαντασία μας και η πραγματικότητα της ασθένειας σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις για τι είσαι ικανός , κάτι που σε ενδυναμώνει. 

2. Όσο πιο απτή είναι η απειλή, τόσο περισσότερο ανθεκτικοί γινόμαστε 

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν είχαν βιώσει οποιεσδήποτε αλλαγές στις εργασιακές τους συνθήκες εξαιτίας της Covid και τους δόθηκε μια λίστα με 11 πιθανές αλλαγές. 

Το 96% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο ανέφερε ότι βίωσε τουλάχιστον μια από αυτές τις αλλαγές. Αλλά αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι μερικοί είχαν βιώσει περισσότερες από 5 ή 6 αλλαγές. Αυτοί όχι μόνο πίστευαν ότι οι αλλαγές αυτές ήταν μόνιμες, αλλά ήταν και 13 φορές πιο πιθανό να είναι πολύ ανθεκτικοί. Με άλλα λόγια, αν έχεις αναγκαστεί να αφομοιώσεις σημαντικές αλλαγές στη δουλειά σου, έχεις αυξημένα επίπεδα ανθεκτικότητας. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερες αλλαγές έπρεπε να αφομοιώσεις, τόσο πιο ανθεκτικός είσαι. 

Αν συνδυάσουμε τα 2 παραπάνω ευρήματα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς οι άνθρωποι δε λειτουργούμε καλά όταν οι ηγέτες μας εξωραΐζουν την πραγματικότητα. Δε χρειάζεται να μας χρυσώνουν το χάπι για να αισθανόμαστε καλύτερα. Είναι πολύ πιο τρομακτικό και καταστροφικό για τον ψυχισμό μας να υποβαθμίζουμε τη δύσκολη ή δυσοίωνη κατάσταση ή να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει, γιατί επιτρέπουμε στη φαντασία μας να επαναστατήσει και ποιος ξέρει τι μπορεί να μπει στο μυαλό μας. 

O ψυχολόγος Viktor Frankl μας είπε το 1930: Η αντίδρασή μας στον αναπόφευκτο πόνο είναι μια από τις κύριες πηγές νοήματος, σκοπού και αποτελεσματικότητας στη ζωή μας. Η δυσκολία και ο πόνος δεν πρέπει να μας αποκρύπτονται. Αντίθετα, πρέπει τα βλέπουμε ξεκάθαρα και με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψουμε τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας. 

Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι το άγνωστο μας τρομάζει. Δείξτε μας τις αληθινές απειλές και θα αποκαλύψουμε τους πραγματικούς μας πόρους δύναμης και ανθεκτικότητας.

Διάβασε ακόμα:

Τι (πρέπει να) σου λέει η εσωτερική σου φωνή

Αυτή η περίοδος είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε τη σχέση μας με το χρόνο