Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα 5 στάδια του ύπνου που συμβαίνουν κάθε βράδυ.
-Γιατί πρέπει να ξεχάσεις το κινητό σου πριν πας για ύπνο.


Έχεις κι εσύ συνδέσει το National Geographic με ωραίες φωτογραφίες από ζώα και μακρινά τοπία. Ίσως λοιπόν μείνεις έκπληκτος τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Γιατί το τεύχος του περασμένου Αυγούστου, εστίαζε σε κάτι όχι τόσο μακρινό από εσένα: τον ύπνο.

Το cover story του έριχνε μία σοβαρή ματιά στον ύπνο και στην επίδραση που αυτός έχει στην ευεξία μας. Μάλιστα, οι συντάκτες του περιοδικού παρομοίαζαν τον ύπνο με ένα μέρος, παρά με μία κατάσταση, σημειώνοντας ότι “ο ύπνος είναι μία χώρα που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και πως ο καθένας από εμάς ταξιδεύει σε αυτήν καθημερινά, χωρίς όμως να μπορεί να την κατανοεί”. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Ας δούμε όμως τα 5 βασικά σημεία, στα οποία εστιάζει το περιοδικό αναφορικά με τον ύπνο:

1.Η έλλειψη ύπνου κοστίζει

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακάλυψε ότι το 35% των ενηλίκων δεν κοιμάται τις συνιστώμενες 7 ώρες την ημέρα και ένας στους τρεις υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Οι Αμερικάνοι στην πλειοψηφία τους κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα, 2 ώρες λιγότερο δηλαδή από όσο κοιμόντουσαν έναν αιώνα πριν. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η έλλειψη ύπνου κοστίζει. Οικονομικά και ψυχικά. Άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς ξοδεύουν περισσότερα από 66 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρονικές συσκευές, φαρμακευτικές αγωγές, αλλά και έρευνες που αφορούν στον ύπνο. Τα έξοδα αυτά υπολογίζεται ότι μέχρι το 2021 θα αγγίζουν τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με τον Robert Kunzig, αρχισυντάκτη του περιοδικού, δαπανώνται περισσότερα από 411 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκατασταθούν τυχόν ατυχήματα ή ακόμα και η έλλειψη αποδοτικότητας που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.

2.Είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε

Πάντα ξέραμε ότι ένας επαρκής ύπνος μας κάνει καλό. Πρόσφατες έρευνες όμως μας προτρέπουν να κοιμόμαστε ακόμα πιο νωρίς. Κάθε είδους θηλαστικό, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, είτε πρόκειται για τον άνθρωπο είτε για κάποιο ζώο, ανεξαρτήτου μεγέθους, δεν μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα και με μεγάλα αποθέματα ενέργειας για 24 ώρες την ημέρα. Αυτό είναι νόμος της φύσης. Επομένως, για κάθε επιπλέον ώρα που μένεις ξύπνιος τα βράδια, κάνεις κακό στον οργανισμό σου. Ο Kunzig λέει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη ύπνου: προβλήματα καρδιάς, διαβήτης, ακόμα και η παχυσαρκία.

3.Ο ύπνος είναι ένα πνευματικό ταξίδι

Ξέρεις ότι ένας ύπνος αποτελείται από μία σειρά κύκλων; Στο πρώτο στάδιο, αποκοιμιόμαστε, το οποίο διαρκεί 5 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, ο εγκέφαλός μας μένει ενεργός προκειμένου να κάνει ένα ξεσκαρτάρισμα. Να ξεδιαλύνει τι από όλα αυτά που συνέβησαν μέσα στην ημέρα – ποιες πληροφορίες δηλαδή – θα κρατήσει. Στα δύο επόμενα στάδια, μπαίνουμε στη φάση του βαθύ ύπνου, ο οποίος δρα ευεργετικά για τον οργανισμό μας και τέλος, στο στάδιο REM που βλέπουμε τα όνειρα.

4.Όταν ο ύπνος διακόπτεται, επηρεάζεται όλη η ημέρα

Στο αφιέρωμά του, το περιοδικό περιλαμβάνει τη συνέντευξη της Arianna Huffington, CEO και ιδρύτριας του Thrive. Η ίδια εξηγεί τι συμβαίνει όταν οι κύκλοι του ύπνου διακόπτονται και πώς αυτό επηρεάζει όχι μόνο την απόδοσή μας, αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς μας την επόμενη ημέρα. “Ο ύπνος είναι σαν πλυντήριο” υποστηρίζει η ίδια και συνεχίζει λέγοντας ότι “δεν θα βγάλεις ποτέ τα άπλυτά σου από το πλυντήριο 10 λεπτά νωρίτερα για γλιτώσεις χρόνο. Πρέπει να περάσουν όλα τα στάδια του πλυντηρίου για να πλυθούν τα ρούχα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ύπνο. Όλα τα στάδια πρέπει να ολοκληρωθούν, διαφορετικά θα ξυπνήσουμε βρεγμένοι και βρώμικοι – όπως ακριβώς τα ρούχα μας”.

5.Έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, ωστόσο πρέπει να αναλάβουμε δράση

“Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο αναφορικά με την προτεραιοποίηση του ύπνου ” υποστηρίζει η Huffington. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και θέλουμε να κοιμηθούμε. Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές συσκευές και το μπλε φως που οι ίδιες εκπέμπουν, ο μύθος που επικρατεί ότι πρέπει να δουλεύεις ατέλειωτες ώρες, ακόμα και από το σπίτι, ή κάποιοι παράγοντες που αφορούν σε λάθος (διατροφικές) συνήθειες, επηρεάζουν τον ύπνο μας. Ένας καλός ύπνος σήμερα είναι πολύ σπάνιος. Και όμως δεν θα έπρεπε. Το να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, όπως για παράδειγμα να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές νωρίτερα, είναι μία πολύ καλή αρχή. Είναι πολύ σημαντικό και πιο απαραίτητο από ποτέ να βάλουμε όρια στην τεχνολογία. Και η καλύτερη στιγμή είναι τώρα.

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Κάνεις Πριν Πας Για Ύπνο Για Λιγότερο Άγχος

Μάθε Μέχρι Ποια Ώρα Μπορείς Να Πίνεις Καφέ

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.