Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να φοράς μάσκα την περίοδο της πανδημίας.
-Γιατί πρέπει να τη χειρίζεσαι σαν να την θεωρείς δυνητικά μολυσμένη. 


Μπορεί για τους περισσότερους η ιατρική μάσκα να είναι ένα καινούργιο είδος που εντάχτηκε στην καθημερινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όμως για κάποιους από εμάς είναι κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και χρόνια. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κυριολεκτικά δεν λειτουργούμε χωρίς αυτή. Ναι καλά το καταλάβατε, είμαι χειρουργός. Πράγμα που σημαίνει ότι η ιατρική μάσκα είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ μου κάθε φορά που θα μπω στο χειρουργείο. 

Τώρα φυσικά έγινε και δικό σας για άλλους λόγους. Για λόγους υγειονομικής κρίσης. Θα ήθελα λοιπόν ως απόλυτα εξοικειωμένος και σωστά εκπαιδευμένος εδώ και χρόνια με την χρήση της, να σας αναφέρω όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε σε ό,τι αφορά την προστασία τη δική σας και των άλλων εν μέσω της πανδημίας.  

Φοράμε πάντα μάσκα όταν πρέπει να βγούμε έξω. Το ίδιο κι αν έχουμε ασθενή στο σπίτι. Μαθαίνουμε τη σωστή της χρήση. Τη θεωρούμε πάντα δυνητικά μολυσμένη και με τον ιό στην εξωτερική μεριά της. Την πιάνουμε μόνο από τα κορδόνια της και ποτέ από μπροστά. Δεν αφήνουμε έξω τη μύτη ή το στόμα μας. Δεν την μισο-βγάζουμε στηρίζοντάς την στο λαιμό ή στο μέτωπο. Τη σιδερώνουμε και την ξαναχρησιμοποιούμε, δεν την πετάμε. Αν δεν έχουμε μάσκα, αρκεί ένα διπλό μαντήλι. 

Προσοχή, η μάσκα δεν μας κάνει παντοδύναμους. Πρέπει πάντα να κρατάμε αποστάσεις αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Πέρα, όμως από τη μάσκα υπενθυμίζω, πόσο σημαντικό είναι να οπλιζόμαστε με υπομονή γιατί η ιστορία θα κρατήσει κάποιους μήνες (πόσους άραγε;). Και περισσότερο ως σύμβουλος αισιοδοξίας και λιγότερο ως χειρουργός συστήνω αυτήν την περίοδο σε όλους τα εξής: 

Εκμεταλλευόμαστε το χρόνο για να διορθώσουμε εκκρεμότητες, να ξεφορτωθούμε και να τακτοποιούμε πράγματα, να μορφωθούμε και να επεκτείνουμε τους γνωστικούς μας ορίζοντες εκμεταλλευόμενοι σωστά το ίντερνετ. Και φυσικά συντηρούμε όλες τις παλιές μας φιλικές σχέσεις και ενδυναμώνουμε τις οικογενειακές. 

Θα υπενθυμίσω και πάλι ότι άλλη λύση από την καραντίνα δεν υπάρχει ώσπου να βρεθεί εμβόλιο, φάρμακο ή να επιτευχθεί ευρεία ανοσία στον πληθυσμό. Εκτός αν θέλει να κυκλοφορήσει κανείς ελεύθερα, χωρίς προφυλάξεις, παίρνοντας το σχετικά μικρό ρίσκο του θανάτου στις μη ευπαθείς ομάδες. Αν κολλήσει και γλιτώσει, μετά δεν θα κινδυνεύει πια, ούτε θα μεταδώσει τον ιό στους άλλους. Θέλει όμως κανείς να το ρισκάρει;

Διάβασε ακόμα:

Θεραπεία Covid-19 με πλάσμα πλούσιο σε αντισώματα

Γιώργος Σαρρής: Είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς από τον Covid-19. Και τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προστατεύονται.

Author(s)

  • Γιάννης Φύσσας ΜD. PhD

    Χειρουργός Μαστού-Μαστολόγος

    Ο Γιάννης Φύσσας είναι γενικός χειρουργός, απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος στο μαστό στην Αγγλία. Διευθυντής στο κέντρο μαστού του «Πρόληψις» και στην κλινική μαστού στο Ιατρικό Αθηνών, κλινική Παλαιού Φαλήρου.