Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Αν οι σχέσεις είναι τώρα καλύτερες ή χειρότερες σε σχέση με παλαιότερα.
– Σε ποιους τομείς έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις.


Τι γνωρίζουμε στα σίγουρα; Ότι είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε σε ομάδες, σε κοινότητες, σε κοινωνίες. Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους-ερωτικές ή φιλικές- αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και στην ουσία την καθορίζουν, επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και την ψυχολογική μας κατάσταση. Τι έχει όμως αλλάξει; Το διαδίκτυο έχει εισβάλει και σε αυτό τον τομέα της ζωής μας και σε μεγάλο βαθμό καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις καθιστώντας τις εικονικές.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα επικεντρώθηκε η νέα έρευνα της Focus Bari «Οι σχέσεις των νέων σήμερα και ο ρόλος του Διαδικτύου». Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων σε μερικές περιπτώσεις ήταν εντυπωσιακές, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Πιο συγκεκριμένα, το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί τις σχέσεις των νέων ανθρώπων σήμερα χειρότερες από παλαιότερα, κάτι που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων.

Το διαδίκτυο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις καθιστώντας τις εικονικές.

Τι φταίει για την κρίση στις σχέσεις

Στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που γενικότερα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι χειρότερες σε σχέση με παλαιότερα οι απαντήσεις ενοχοποίησαν καταρχάς το phubbing, τη νέα συνήθεια που επηρεάζει τις σχέσεις με τους γύρω σου, τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, το στρες της καθημερινότητας, το φλερτ μέσω social media, το φόβο για φλερτ από κοντά, την οικονομική κρίση και την καθυστέρηση της ανεξαρτητοποίησης των νέων από το πατρικό τους.

Ακόμα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι χειρότερες συγκριτικά με το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα το 94% θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα ζευγάρια χωρίζουν ευκολότερα. Το 76% υποστηρίζει ότι οι σύντροφοι είναι πιο πιθανό να απιστήσουν, ενώ το 69% των ερωτηθέντων διακρίνει μεγάλη επιπολαιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Υπάρχουν και καλά νέα

Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αποθαρρυντικά καθώς το 80% θεωρεί ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, το 73% υποστηρίζει ότι οι ρόλοι στο ζευγάρι είναι καλύτερα μοιρασμένοι ενώ το 65% πιστεύει ότι τα ζευγάρια είναι πιο ανοιχτά να μιλήσουν για τα θέματά τους.

Επιπλέον, η έρευνα εστίασε στο ρόλο του διαδικτύου στις νέες γνωριμίες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν παντρεμένοι ή βρίσκονταν σε σχέση, έχουν γνωρίσει το σύντροφό τους μέσα από τα social media ή μέσω εφαρμογών γνωριμιών και αυτό ισχύει περισσότερο για τις ηλικίες 18-34, που είναι πιο εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογίες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Ο Πάνος Καμπούρης, Research Project manager της Focus Bari και “δημιουργός” της έρευνας μας εξηγεί ότι: “Τα παραπάνω ποσοστά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανοιχτοί στις νέες γνωριμίες από κοντά και προτιμούν την άνεση και την ευκολία του διαδικτύου, το οποίο πλέον διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο. Το διαδίκτυο είναι ο εύκολος τρόπος για να βρεις το άλλο σου μισό. Είναι η εύκολη και «ασφαλής» λύση, γιατί ο καθένας μπορεί να βρει χωρίς ιδιαίτερο κόπο άτομα να μιλήσει ενώ σε περίπτωση απόρριψης ο αντίκτυπος και η διάρκεια της απογοήτευσης ελαχιστοποιούνται σημαντικά λόγω της απόστασης που παρέχει το μέσο. Αλλά ακόμα κι αν συνάψουν σχέσεις, πλέον είναι λιγότερο πρόθυμοι να προσπαθήσουν για αυτές και επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, είτε του χωρισμού είτε της απιστίας, αναζητώντας νέες ευκαιρίες και ευχαρίστηση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις θετικές πτυχές, οι οποίες συνίστανται στην ισοτιμία μέσα στο ζευγάρι και στη μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση”.

Όπως και να έχει, οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν μία πτυχή της ζωής μας που αναγκαστικά αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, όπως και όλες οι υπόλοιπες και εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Διάβασε ακόμα:

Σχέση Χωρίς Αγάπη; Γιατί Να Πεις Όχι

To Μυστικό Για Αποτελεσματικό Φλερτ

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.