Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να προτιμάται η τάξη από την ακαταστασία στο παιδικό δωμάτιο.
-Πώς να φτιάξεις ένα δωμάτιο στα “μέτρα” του παιδιού.


Βαρέθηκες να τρέχεις για να του φέρεις τα παπούτσια του, να βρεις το καπέλο ή τη βούρτσα του ή να κατεβάσεις από κάποιο ψηλό ράφι το αγαπημένο του επιτραπέζιο. Έχεις σκεφτεί, όμως, πόσο χρόνο θα γλίτωνες, αν το παιδί σου ήταν πιο αυτόνομο;

Κι όμως, το δωμάτιο του παιδιού μπορεί να είναι ο πρώτος βασικός χώρος στον οποίο ενθαρρύνεται ένα βασικό εφόδιο για τη σωστή εξέλιξη του παιδιού: η αυτονόμηση. Δύο βασικές κινήσεις μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με τη Χριστίνα Παπαγιαννίδου, Νηπιαγωγό MA in Education.

Δωμάτιο στα μέτρα του

Η αυτονόμηση συντελεί στην ανάπτυξη πολλών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που εκτιμούνται ιδιαίτερα από αναπτυξιολόγους και εκπαιδευτικούς. Όσο καλύτερα αυτονομημένο είναι ένα παιδί πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό, τόσο πιο καλά θα προσαρμοστεί και θα μπορέσει να ενσωματωθεί στην ομάδα συνομηλίκων, διευρύνοντας παράλληλα τους γνωστικούς του ορίζοντες. Για να ενθαρρύνεις, όμως, την αυτονόμηση του παιδιού σου από νωρίς είναι σημαντικό να φροντίσεις τουλάχιστον το δωμάτιο του να είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα του, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό χωρίς τη συνεχή βοήθειά σου. Φρόντισε, λοιπόν, ακόμα κι από την ηλικία των δύο, τα πάντα να είναι προσαρμοσμένα στο ύψος του· οι κρεμάστρες, όπου θα μάθει να κρεμάει τα ρούχα του, τα ράφια που θα έχει τα βιβλία του, το κουτί που θα μαζεύει τα παιχνίδια του και γενικά, όλα τα πράγματά του (εκτός από τα αντικείμενα που δεν είναι ασφαλή) καλό είναι να είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορεί να φτάσει μόνο του, χωρίς να χρειάζεται να σε φωνάζει κάθε φορά.

Όλα σε τάξη

Είναι σίγουρα πιο εύκολο το παιδί σου να βρει κάτι μόνο του, αν θυμάται ποια είναι η θέση του. Και για να θυμάται πού είναι τι, καλό είναι να βρίσκεται το κάθε πράγμα στη θέση του. Να, λοιπόν, ένας βασικός λόγος, για να ψηφίσεις υπέρ της τάξης.

Βάζοντας, εξάλλου, τα πράγματα στην ίδια θέση στο δωμάτιο, βοηθάς το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και να αναπτύξει πιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας, ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης. Και φυσικά, ενισχύεται η αυτονόμησή του. Είναι καλό, για παράδειγμα, να μάθεις από νωρίς στο παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του σε ένα ασφαλές κουτί αποθήκευσης. Στην αρχή φυσικά, όσο είναι μικρό, θα πρέπει να το κάνετε πολλές φορές μαζί. Με την επανάληψη, όμως, θα μάθει να το κάνει μόνο του. Όσο μεγαλώνει, θα χρειαστεί να προσθέσεις στο χώρο περισσότερα κουτιά αποθήκευσης ή συρτάρια ταξινόμησης, για να αποθηκεύει τα παιχνίδια του ή να ταξινομεί τη σχολική του ύλη. Με τον τρόπο αυτό είστε όλοι πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς όχι μόνο το δωμάτιο θα είναι τακτοποιημένο, αλλά και το παιδί θα μπορεί να θυμηθεί που είναι το κάθε παιχνίδι ή προσωπικό του αντικείμενο, αλλά και να οργανώσει καλύτερα τη μελέτη του, χωρίς να χρειάζεται να σε ρωτάει κάθε τρεις και λίγο: μαμά πού είναι … η ξύστρα ή ο διαβήτης μου;

Το οργανωμένο περιβάλλον οδηγεί σε επαγγελματική επιτυχία

Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Michigan, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπιτικό περιβάλλον όπου επικρατεί η τάξη, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, προχωρούν σε ακαδημαϊκές σπουδές και κερδίζουν περισσότερα χρήματα ως επαγγελματίες, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου επικρατεί η ακαταστασία. Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ πιθανό τα «τακτικά» σπίτια να φιλοξενούν οικογένειες που εκτιμούν και θέτουν σε εφαρμογή στην καθημερινότητά τους συνήθειες που περικλείουν μαθηματικές έννοιες όπως είναι η ταξινόμηση σε κατηγορίες, η ομαδοποίηση σε σύνολα, η σειροθέτηση από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό. Βασική αρχή στα άτομα αυτά είναι ο προγραμματισμός, ικανότητα εξαιρετικά βοηθητική και χρήσιμη για το άτομο τόσο στο σχολικό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.

Διάβασε ακόμα:

Ξανά Σε Πρόγραμμα

Για Να Μην Το ρωτήσεις Πάλι «Τι Έχεις;»

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.