Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο τμήμα του εγκεφάλου ευθύνεται για τη δημιουργία αναμνήσεων.
– Ποιες ασκήσεις ενισχύουν τη μνήμη.


Οι άνθρωποι που κάνουν λίγα λεπτά γιόγκα ή tai chi την ημέρα είναι πιο πιθανό να θυμούνται πού βάζουν τα κλειδιά τους όπως και τη μέρα και ώρα που έχουν ραντεβού με τον οδοντίατρο χωρίς να συμβουλευτούν την ατζέντα τους. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι ακόμα και η ήπια σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη λειτουργία μνήμης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, του Irvine και του Πανεπιστημίου της Tsukuba της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι ακόμη και πολύ ελαφρές προπονήσεις μπορούν να αυξήσουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό και για την αποθήκευση των αναμνήσεων.

Τι έδειξε η έρευνα;

Στην εν λόγω μελέτη στην οποία συμμετείχαν 36 υγιείς νεαροί ενήλικες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια 10λεπτη σωματική δραστηριότητα ήπιας έντασης μπορεί να αποφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη. Χρησιμοποιώντας τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού υψηλής ανάλυσης, η ομάδα εξέτασε τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων στην έρευνα λίγο μετά τις συνεδρίες άσκησης και είδε την καλύτερη σύνδεση μεταξύ της οδοντωτής έλικας του ιππόκαμπου και των φλοιωδών περιοχών που συνδέονται με τη λεπτομερή επεξεργασία της μνήμης.

“Ο ιππόκαμπος είναι το πιο σημαντικό τμήμα για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων και αποτελεί μια από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επιδεινώνεται καθώς γερνάμε – και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά αν το άτομο πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η βελτίωση της λειτουργίας του ιππόκαμπου είναι ένα πολλά υποσχόμενο μονοπάτι για τη βελτίωση της μνήμης σε καθημερινές λειτουργίες “, δήλωσε ο καθηγητής, Michael Yassa.

Ο Yassa, διευθυντής του Κέντρου για τη Νευροβιολογία της Μάθησης και της Μνήμης του UCI, δήλωσε ότι ενώ οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο η άσκηση προωθεί τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στις περιοχές μνήμης, αυτή η νέα μελέτη αποδεικνύει έναν πιο άμεσο αντίκτυπο: την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μερών του εγκεφάλου που εστιάζουν στη μνήμη. “Πέρα όμως από το πώς ακριβώς επιδρά η άσκηση σε συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι ακόμα και σύντομα διαλείμματα περπατήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στη βελτίωση της μνήμης και της γνώσης” τονίζει ο Yassa.

Μια 10λεπτη σωματική δραστηριότητα ήπιας έντασης μπορεί να αποφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη.

Ποιος είναι ο στόχος στο μέλλον;

Ο Yassa και οι συνάδελφοί του στο UCI και στο Πανεπιστήμιο Tsukuba έχουν επεκτείνει αυτή την ερευνητική οδό ελέγχοντας την ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαταραχές μνήμης σχετιζόμενες με την ηλικία.

“Είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον στην κατανόηση του τύπου άσκησης που λειτουργεί καλύτερα στους ηλικιωμένους, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε συστάσεις για την εξουδετέρωση της γνωσιακής παρακμής”, ανέφερε.

Στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν η άσκηση που γίνεται τακτική, καθημερινή και διαρκεί για αρκετές εβδομάδες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων.

Διάβασε ακόμα:

Γυμναστική Το Πρωί. Γιατί Να Την Προτιμήσεις

Η Καλύτερη Μέρα Για Γυμναστική

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.