Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα θερμογόνα τρόφιμα.
-Γιατί να τρως περισσότερη πρωτεΐνη.


Η θερμογένεση είναι μια μεταβολική διαδικασία του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το σώμα καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Εκτός όμως από θερμίδες, με τη θερμογένηση μπορεί να κάψεις και λίπος. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν θερμογένεση για να κάψεις θερμίδες και κατά συνέπεια να χάσεις λίπος. Μάθε ποιοι είναι και πως λειτουργούν.  

Τακτική σωματική άσκηση

Όταν ασκείσαι, οι μύες συστέλλονται για να παράγουν ενέργεια και καίνε επιπλέον θερμίδες. Όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο περισσότερη ενέργεια χάνεται ως θερμότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι γνωστή ως θερμογόνος διαδικασία. Επομένως, μέσω της κίνησης και της θερμότητας όσο περισσότερες θερμίδες κάψεις, τόσο περισσότερο βάρος θα χάσεις.

Επίδραση του περιβάλλοντος

Ο υποθάλαμος αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σου. Μπορείς να τον φανταστείς ως έναν εσωτερικό θερμοστάτη. Όταν η θερμοκρασία του σώματος αρχίσει να πέφτει, για παράδειγμα λόγω των ψυχρών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, ο υποθάλαμος αναλαμβάνει δράση. Στέλνει σήμα στους μύες, οι οποίοι συστέλλονται για να παράγουν θερμότητα. Με την συστολή των μυών, το σώμα σου μπορεί να αρχίσει να τρέμει. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως θερμογένεση με ρίγος και συντελεί στην αύξηση της θερμότητας που το σώμα χρειάζεται για να ζεσταθεί. Άρα, λοιπόν, το κρύο κλίμα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σου μέσω της θερμογένεσης.

Ισορροπημένη διατροφή

Η θερμογένεση της τροφής ή η τροφογενής θερμογένεση είναι η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σου για την πέψη και απορρόφηση των τροφών που καταναλώνεις. Η μεταβολική αυτή διαδικασία καλύπτει περίπου το 10-15% των ημερήσιων ενεργειακών σου δαπανών. Η σύσταση μιας υγιούς διατροφής περιέχει τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό, γιατί χρειάζονται περισσότερες καύσεις από τον οργανισμό σου για να γίνει η πέψη και η απορρόφηση τους. Ως προς την θερμογένεση λόγω τροφής, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει έναν ενεργό και αποτελεσματικό μεταβολισμό.

Η ποιότητα των θερμίδων σου, δηλαδή αν προέρχονται από υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνη, είναι σημαντική ως προς την επιθυμητή μείωση βάρους.

 

Τι να βάλεις στο πιάτο σου για να εξασφαλίσεις μια θερμογόνο διατροφή με στόχο την απώλεια λίπους;

Η ποσότητα φαγητού και ποτού που καταναλώνεις καθημερινά έχουν άμεσο αντίκτυπο στο βάρος σου. Είναι γνωστό, ότι για την απώλεια βάρους θα πρέπει να ελέγξεις την θερμιδική πρόσληψη. Όμως αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η ποιότητα των θερμίδων σου, δηλαδή αν προέρχονται από υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνη, είναι σημαντική ως προς την επιθυμητή μείωση βάρους.

Περισσότερη πρωτεΐνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει την μεταγευματική θερμογένεση κατά 100%. Αν επιθυμείς λοιπόν να ακολουθήσεις μια θερμογόνο διατροφή, τότε θα πρέπει να καταναλώνεις γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνη. Και κατά προτίμηση να επιλέξεις πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως τόφου, πουλερικά, ψάρι, ασπράδι αυγού και άλλα.

Λιγότερους υδατάνθαρακες και λίπη

Αν στόχος σου είναι η θερμογένεση, να θυμάσαι ότι οι τροφές με βάση το λίπος δεν θα έχουν μεγάλη επίδραση σε αυτή τη μεταβολική διαδικασία. Έτσι, η διατροφή σου θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για τους υδατάνθρακες.

Θερμογόνα τρόφιμα

Υπάρχουν ορισμένα είδη τροφίμων, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να προάγουν τη θερμογένεση. Η κατανάλωση τροφίμων όπως η καυτή πιπεριά, το πιπέρι, ο καφές και το πράσινο τσάι μπορεί να ενθαρρύνουν αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου η τακτική κατανάλωση θερμογόνων τροφίμων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Μάθε περισσότερα στο site του Δημήτρη Μπιτσάνη www.evexiadiet.com

 

 

Διάβασε ακόμα:

Μυστικά Διατροφής Από Τον Fitness Γκουρού Σων T.

3 Εναλλακτικοί Τρόποι Για Να Χάνεις Βάρος Καθημερινά

 

 

Author(s)

  • Δρ Δημήτρης Μπιτσάνης

    Βιοχημικός Διατροφολόγος

    Ο Δρ Δημήτρης Μπιτσάνης είναι Βιοχημικός Διατροφολόγος με κατεύθυνση στην κλινική διατροφή και διαιτολόγια. Το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο περιλαμβάνει MSC Ιατρικές Επιστήμες στην Διατροφή από το University of Sheffield, MSC Βιοϊατρικές Επιστήμες από το Westminster University, PhD στη Βιοχημεία και Διατροφή από το London Metropolitan University και ειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλος’. Είναι δραστήριος και καινοτόμος επιστήμονας με πολυετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στην διατροφή, έρευνα και διαιτολόγια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διακρίνεται για την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό διατροφικών προγραμμάτων σε διάφορες συνθήκες υγείας, και στατιστικές αναλύσεις που οδήγησαν σε δημοσιεύσεις άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.