Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του κορονοϊού.

-Θεωρούνται πιο προστατευμένοι οι εμβολιασμένοι με τη γρίπη.


Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εξαιτίας της δυναμικής εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, εκτός από τα μέτρα πρόληψης, δίνει έμφαση τόσο στην έρευνα για την ανακάλυψη νέων και ασφαλών αντιικών φαρμάκων όσο και στην ερευνά για την ανάπτυξης εμβολίου. Στόχοι της είναι η θεραπεία και ο περιορισμός της διασποράς του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, που να υποστηρίζουν ότι η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου αποτελεί έστω και υποψία θεραπείας. Διαλύοντας κάποιους μύθους που κυκλοφορούν για αποτελεσματικές “θεραπείες”, ο Π.Ο.Υ. διευκρινίζει:

Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοϊού;

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, ούτε έναντι του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή, ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης. Η θεραπεία του νέου κορονοϊού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιικά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Η χρήση ρινικών εκνεφωμάτων φυσιολογικού ορού στη μύτη έχει προληπτικό ρόλο;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

Το εμβόλιο της γρίπης παρέχει κάποια προστασία και έναντι του κορονοϊού;

Ασφαλώς και όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία, όπως του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου της γρίπης, δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοϊό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι νέος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών – αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19;

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.


Διάβασε ακόμα:

5 μύθοι αποστείρωσης

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία COVID-19.

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.