Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η μεθοδολογία της νέας έρευνας και σε πόσα νοσοκομεία θα διεξαχθεί στη χώρα μας.

-Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 


Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως ξεκινά και στην Ελλάδα η δοκιμή της θεραπείας έναντι του κορονοϊού με χρήση πλάσματος από ιαθέντες πρώην νοσούντες Covid-19, οι οποίοι έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Η έρευνα ξεκινά σε εθελοντική βάση, με συντονιστή τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνο Δημόπουλο. 

Πώς λειτουργεί;

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Θα χορηγηθεί δόση αντισωμάτων σε βαρέως πάσχοντες από τον κορονοϊό, τα οποία προηγουμένως θα έχουν εξαχθεί από το πλάσμα πρώην ασθενών με COVID-19, στα 7 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας μας.

Πόσο κοντά είμαστε σε θεραπεία;

Η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής της, με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με βεβαιότητα για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι ή για τη χρήση της ως τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί και τα πλεονεκτήματα

Με βάση παρόμοια κινεζική μελέτη υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιοι είναι ο αριθμός των ασθενών που θα δοκιμαστεί, που θα πρέπει να μην είναι ολιγάριθμος. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο ιδανικός χρόνος χορήγησης της θεραπείας. Ωστόσο, αναμένεται η χορήγηση να είναι πιο αποτελεσματική στους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 από μόνοι τους. 

Η μετάγγιση πλάσματος έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι και άλλα συστατικά του μπορούν να ασκήσουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως είχε παρατηρηθεί με την αναπλήρωση των παραγόντων πήξης στη λοίμωξη από τον ιό Ebola. Δεν έχουν ωστόσο διερευνηθεί ενδελεχώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες και η βέλτιστη φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης. 

Παρόμοια μελέτη στην Κίνα

Υπενθυμίζουμε ότι Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, πραγματοποίησαν στις αρχές του Απρίλη μια παρόμοια θεραπευτική αγωγή με πλάσμα, όπως αυτή που θα εφαρμόσουν οι Έλληνες ερευνητές, η οποία φαίνεται πως είχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε 15 ασθενείς που νοσούσαν σοβαρά και οι περισσότεροι από αυτούς – οι 10 – σημείωσαν εντυπωσιακή βελτίωση.

Η αξία της σωστής ενημέρωσης στους εθελοντές δότες 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία εκστρατεία ενημέρωσης, κυρίως από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να ενθαρρύνουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από COVID-19 να γίνουν δότες πλάσματος, σε κατάλληλο χρονικό διάστημα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όταν δηλαδή θα έχουν αρνητικοποιήσει το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επισημαίνεται ότι το πλάσμα από το παρόν επιδημικό κύμα μπορεί να αποθηκευτεί για χρήση όχι μόνο τώρα, αλλά και σε ενδεχόμενες μελλοντικές περιόδους έξαρσης των κρουσμάτων.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι επιβεβαιωμένο κρούσμα; Γίνε δότης.

Γιώργος Σαρρής: Είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς από τον Covid-19. Και τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προστατεύονται.

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.