Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αν είσαι εσωστρεφής είσαι πιο ανεξάρτητος.
-Σε ποια κατηγορία ατόμων θα βρεις έναν καλό φίλο.


Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις για τους εσωστρεφείς ανθρώπους, όπως ότι είναι αντικοινωνικοί, εχθρικοί, ντροπαλοί ή μοναχικοί. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, το να είναι κανείς εσωστρεφής είναι προνόμιο. Οι εσωστρεφείς είναι άτομα που παίρνουν ενέργεια όταν είναι μόνοι τους. Είναι σαν να επαναφορτίζουν τις μπαταρίες τους το χρόνο που περνούν με τον εαυτό τους. Και μετά είναι έτοιμοι να βγουν και να συνδεθούν αρμονικά με άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Motor Behavior, οι εσωστρεφείς επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο αργά από τους εξωστρεφείς. Όπως υποστηρίζει η Dr. Jennifer Kahnweiler, συγγραφέας του The Introverted Leader: Building on Your Quiet Strength, αυτό οφείλεται στο ότι τις επεξεργάζονται πιο προσεκτικά. Χρειάζονται δηλαδή περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα πριν προχωρήσουν σε οποιοαδήποτε κίνηση ή απόφαση.

Κι όμως. Οι εσωστρεφείς μπορούν να καταφέρουν περισσότερα αν καλλιεργήσουν τις φυσικές τους δυνατότητες. Αυτό υποστηρίζει η Beth Buelow, συγγραφέας του The Introvert Entrepreneur: Amplify Your Strengths and Create Success on Your Own Terms The Introvert η οποία τονίζει χαρακτηριστικά: “Δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι τον εξωστρεφή, αλλά να αναγνωρίσεις όλα τα πολύτιμα χαρακτηριστικά που σου χαρίζει η εσωστρέφεια.”

Άλλωστε, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα όταν είσαι εσωστρεφής. Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, κοινωνιολόγος & σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, αναφέρει μερικά από τα θετικά που χαρακτηρίζουν τους εσωστρεφείς:

Τα πλεονεκτήματα των εσωστρεφών

1.Ακούνε προσεκτικά

Είναι ο φίλος ή ο συνάδελφος που μπορείς να μιλήσεις όταν είσαι ταραγμένος ή έχεις ευχάριστα νέα να μοιραστείς. Σε ακούει και είναι εκεί μαζί σου, χωρίς να χρειάζεται να αναφερθεί στον εαυτό του. Με άλλα λόγια είναι ο ιδανικός συνομιλητής. Αντίθετα, οι εξωστρεφείς έχουν την τάση να επεμβαίνουν σε μία κουβέντα πριν επεξεργαστούν τι έχει πει ο συνομιλητής τους. Οι εσωστρεφείς επεξεργάζονται τις πληροφορίες εσωτερικά. Αυτή η ικανότητα τους επιτρέπει να ακούν, να καταλαβαίνουν και να εκφράζουν εμπεριστατωμένα την άποψή τους όταν απαντούν.

2.Σκέφτονται πριν απαντήσουν

Επειδή τα εσωστρεφή άτομα δεν αισθάνονται άνετα να μιλούν δημοσίως, επιλέγουν με σύνεση τις λέξεις τους. Μιλούν μόνο όταν έχουν κάτι να πουν, με αποτέλεσμα τα λόγια τους συχνά να έχουν μεγαλύτερη επίδραση. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, τούς παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο να διαμορφώσουν τις σκέψεις τους πριν τις εξωτερικεύσουν. Αν είσαι κι εσύ εσωστρεφής και θες να καταπολεμήσεις αυτό το χαρακτηριστικό στη δουλειά σου, καλό είναι να πηγαίνεις στα meetings προετοιμασμένος να μιλήσεις πρώτος, πριν προλάβεις να αλλάξεις γνώμη.

3.Είναι παρατηρητικοί

Μαζί με την ικανότητά τους να ακούν προσεκτικά, οι εσωστρεφείς διαθέτουν και την “υπερδύναμη” της παρατηρητικότητας. Παρατηρούν πράγματα που άλλοι δε βλέπουν, απλά γιατί μιλάνε. Αν και μπορεί να μοιάζει ότι μένουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης, στην πραγματικότητα απορροφούν τις πληροφορίες και σκέφτονται κριτικά. Ένας εσωστρεφής είναι πιο πιθανό να παρατηρήσει τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου των συνομιλητών του, πράγμα που τον κάνει καλύτερο στη διαπροσωπική επικοινωνία.

4.Είναι καλοί φίλοι

Οι εσωστρεφείς, επειδή δεν αγαπούν τις πολυάριθμες συναναστροφές που τους απορροφούν την ενέργεια, επιλέγουν προσεκτικά τους φίλους τους. Προτιμούν λίγους και στενούς φίλους, παρά ένα μεγάλο δίκτυο γνωριμιών. Αυτή η ποιότητα που του διακρίνει στην επιλογή φίλων, τους κάνει και τους ίδιους πιστούς, προσεκτικούς και αφοσιωμένους ως φίλους.

5.Είναι συνήθως τρυφεροί σύντροφοι

Οι εσωστρεφείς έχουν ανάγκη τον προσωπικό χώρο για να σκεφτούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και αισθάνονται και πότε ο σύντροφός τους χρειάζεται κι εκείνος τον χώρο του. Είναι εκεί για να ακούσουν και να στηρίξουν το σύντροφό τους χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Επίσης, πρέπει να περάσει καιρός για να μοιραστούν προσωπικές λεπτομέρειες με έναν δυνητικό σύντροφο και αυτό τους κάνει αρκετά ελκυστικούς στα πρώτα στάδια μιας σχέσης.

6.Είναι συμπονετικοί ηγέτες

Οι εσωστρεφείς μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι ηγέτες όταν διοχετεύουν τα φυσικά τους χαρίσματα. Πρώτα από όλα δεν νιώθουν την ανάγκη να είναι στο προσκήνιο και να παίρνουν τα εύσημα για τις ομαδικές επιτυχίες. Αντίθετα είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουν τη δύναμη της ομάδας. Επίσης επειδή επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο αργά και με περισσότερη προσοχή, μαθαίνουν περισσότερα για τους υφισταμένους τους. Συζητούν μαζί τους για να ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, τα πάθη και τα δυνατά τους σημεία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να βοηθήσουν κάθε μέλος της ομάδας να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο ευχαριστημένο στη δουλειά. Έτσι εμπνέουν την ομάδα τους πράγμα που ταυτόχρονα αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχία τους ως ηγέτες.

7.Είναι πιο ανεξάρτητοι

Στην υπερβολικά διασυνδεδεμένη κοινωνία μας, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν έστω και λίγο χρόνο μόνοι. Ενώ η κοινωνία μας έχει την τάση να συνδέει την εξωστρέφεια με την ευτυχία, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εσωστρεφείς είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τους πιο κοινωνικούς ανθρώπους. Οι εσωστρεφείς έχουν τις δικές τους απολαύσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται περισσότερο, αν περάσουν ένα βράδυ στο σπίτι για να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να δουν μόνοι τους την αγαπημένη τους σειρά. Αυτά δεν είναι δραστηριότητες που φέρνουν δυστυχία. Για τους εσωστρεφείς αυτά ισοδυναμούν με μικρές απολαύσεις. Αυτός ο προσωπικός χρόνος βοηθά ένα εσωστερφή να αντλεί ενέργεια και να γίνεται πιο αυτάρκης και πιο ανεξάρτητος πράγμα που αντανακλά στις δραστηριότητες που επιλέγει αλλά και στον τρόπο σκέψης του.

Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος είναι σύμβουλος προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσα από την εξειδίκευση του στη συμβουλευτική & στο Life coaching και έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με το business coaching και το mentoring μέσα από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης με θέμα «Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» με ειδίκευση στις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας και στη διοίκηση ολικής ποιότητας. Είναι κάτοχος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ομιλίες για θέματα συμβουλευτικής. Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών καθώς και σε ζητήματα οργάνωσης χρόνου. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites, περιοδικά αλλά και εφημερίδες.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Ο Χειρότερος Φίλος Του Εαυτού Σου Είσαι Εσύ;

Πότε Πρέπει Να Δώσεις Τέλος Σε Μια Φιλία